Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΠέντε ελληνικές ομάδες στη μάχη των 16 εισιτηρίων

Πέντε ελληνικές ομάδες στη μάχη των 16 εισιτηρίων

Με ένα τετραήμερο “μαμούθ”, που περιλαμβάνει συνολικά 64 αγώνες, αρχίζει η νέα σεζόν στο Euro Cup ανδρών στην υδατοσφαίριση.

Οι 36 ομάδες που συμμετέχουν, χωρισμένες σε οκτώ γκρουπ, θα δώσουν τη μάχη για τις 16 θέσεις της φάσης των ομίλων, όπου η διοργάνωση συνεχίζεται με αγώνες εντός-εκτός έδρας.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πέντε ελληνικοί σύλλογοι, οι τρεις που είχαν δηλώσει απευθείας συμμετοχή (Παναθηναϊκός, Απόλλων Σμύρνης και Πανιώνιος) και οι δύο που αποκλείστηκαν στα προκριματικά του Champions League (Βουλιαγμένη και ΠΑΟΚ).

Πρώτος στη μάχη ρίχνεται ο Παναθηναϊκός, ο οποίος αρχίζει την Πέμπτη (26/9) τις υποχρεώσεις του στο Εζ Αν Προβάνς της Γαλλίας, όπου φιλοξενούνται οι αγώνες του 6ου ομίλου.

Η ομάδα του Δημήτρη Μάζη, ενισχυμένη σημαντικά με την απόκτηση των Νίκου Παπασηφάκη και Νίκου Κουρούβανη από τη Βουλιαγμένη, του νεαρού Απόστολου Γεωργαρά από τον ΝΟ Πατρών και του “χρυσού” Ολυμπιονίκη στο Παρίσι, Βίκτορ Ράσοβιτς, έχει υψηλές βλέψεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και ο όμιλος στον οποίο κληρώθηκε του επιτρέπει να στοχεύσει στην πρόκριση.

Θα κληθεί βέβαια να αντιμετωπίσει την κάτοχο του τίτλου Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, που αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League, αλλά διαθέτει ισχυρή ομάδα, με τους διεθνείς Κροάτες Μάρο Γιόκοβιτς, Τόνι Πόπαντιτς, Ρίνο Μπούριτς, Μάρκο Ζούβελα, Φίλιπ Κρζιτς και τον Ισπανό Σέρχι Καμπάνιας, όμως οι υπόλοιποι αντίπαλοι μοιάζουν στα… μέτρα των “πρασίνων”.

Πιο επικίνδυνη δείχνει η ιταλική Ντε Ακερ Μπολόνια, με τους έμπειρους Στέφανο Λουόνγκο, Βαλεντίνο Γκάλο και τον διεθνή Αμερικανό Τάιλερ Εϊμπραμσον, ενώ η γηπεδούχος Πεΐ Ντ’ Ε και η γερμανική Λούντβιχσμπουργκ δεν φαίνονται ικανές να διεκδικήσουν την πρόκριση.

Μετά από δύο συνεχόμενες παρουσίες στους ομίλους του Champions League (εκ των οποίων τη μία φορά έφτασε ως το final-8 και κατέλαβε την τέταρτη θέση), η Βουλιαγμένη φέτος αποκλείστηκε και θα αρκεστεί στη διεκδίκηση του εισιτηρίου για τους ομίλους του Euro Cup.

Εξέλιξη φυσιολογική, αν λάβουμε υπόψη τη ριζική ανανέωση του ΝΟΒ, ο οποίος, πέραν των δύο ξένων (του Σέρβου φουνταριστού Νεμάνια Ούμποβιτς και του Αμερικανού αμυντικού Ντίλαν Γούντχεντ), δεν έχει στο ρόστερ του άλλον παίκτη άνω των 23 ετών.

Η ομάδα του Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς θα ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για τους αγώνες του 3ου ομίλου, τον οποίο διοργανώνει η -επίσης προερχόμενη από το Champions League- Μπαρτσελόνα. Οι Ισπανοί έχουν ένα ρόστερ με αρκετό ταλέντο, αλλά χωρίς μεγάλες εμπειρίες, όμως ο παράγοντας έδρα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός.

Στο δρόμο της Βουλιαγμένης θα βρεθεί επίσης η ιταλική Τζένοβα Κουίντο, που ενισχύθηκε φέτος με τον επί σειρά ετών φουνταριστό της Προ Ρέκο και της εθνικής Ιταλίας, Ματέο Αϊκάρντι, και η κροατική Σολάρις Σίμπενικ, στην οποία ξεχωρίζει ο βετεράνος Αντόνιο Πέτκοβιτς (“ασημένιος” Ολυμπιονίκης στο Ρίο).

Μετά την «παρθενική» εμπειρία του στο Champions League, ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει κάτι καλύτερο σε μία διοργάνωση που είναι σαφώς πιο κοντά στη δική του δυναμική.

Το συγκρότημα του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου θα αγωνιστεί στο Κράνι της Σλοβενίας, στο πλαίσιο του 7ου ομίλου, και είναι το λογικό φαβορί για την πρόκριση, μαζί με την ιταλική Ορτίτζια του εμβληματικού τερματοφύλακα Στέφανο Τεμπέστι, του “πολυβόλου” από την Ιαπωνία που ακούει στο όνομα Γιουσούκε Ινάμπα, του Γεωργιανού φουνταριστού Άντριγια Μπιτάτζε (άλλοτε παίκτη του Πανιωνίου), αλλά και του δικού μας Γιώργου Καλαϊτζή.

Η οικοδέσποινα Τρίγκλαβ Κράνι και η γερμανική Ντούισμπουργκ δεν… τρομάζουν σε καμία περίπτωση τον “δικέφαλο του βορρά”, που με νορμάλ απόδοση θα πρέπει να εξασφαλίσει την πρόκριση.

Ο Πανιώνιος ανέλαβε για άλλη μία χρονιά να φιλοξενήσει όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ελπίζει ότι η δύναμη της Νέας Σμύρνης θα του δώσει την απαραίτητη ώθηση, στον δύσκολο 5ο όμιλο.

Οι “κυανέρυθροι” του Τάκη Δήμου, μερικώς ανανεωμένοι και με νέο δίδυμο ξένων τους Ιάπωνες Τόι Σουζούκι και Μιτσούρου Τακάτα (αποκτήθηκαν “πακέτο” από τον Υδραϊκό), στηρίζουν πολλά στην εμπειρία των Γούνα, Μουρίκη, Γκιουβέτση, Γαλανίδη και Κοπελιάδη, αλλά και στο ταλέντο του νεοαποκτηθέντα Ανδρέα Μπιτσάκου.

Λογικό φαβορί στη Νέα Σμύρνη είναι η γερμανική Σπαντάου, που έχασε μέσα από τα χέρια της την πρόκριση για τους ομίλους του Champions League (νίκησε την Μπρέσια, αλλά έχασε από την Οραντέα) και διαθέτει μία πλειάδα έμπειρων παικτών, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σερβικού πόλο, τον 19χρονο Νίκολα Κόιτς.

Η Τσόλνοκι δεν έχει μεγάλη σχέση με την ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2017, αλλά δεν παύει να είναι μία εκπρόσωπος της ουγγρικής σχολής με αξιόλογους παίκτες, όπως ο τερματοφύλακας Μαρκ Μπανιάι (μέλος της 13αδας των Μαγυάρων στο Παρίσι), ο Κρίστιαν Μπέντο και ο Γκέργκο Κόβατς. Την τετράδα του ομίλου συμπληρώνει η ισπανική Τενερίφε Ετσεϊδε, στην οποία συνεχίζει να αγωνίζεται, στα 39 του, ο άλλοτε διεθνής και παίκτης του Ολυμπιακού, Άλμπερτ Εσπανιόλ.

Ιδιαίτερα ενισχυμένος φέτος, ο Απόλλων Σμύρνης καλείται να αντεπεξέλθει στο βαρύ πρόγραμμα του 4ου ομίλου, αφού θα δώσει τέσσερα ματς μέσα σε 40 ώρες!

Με νέο προπονητή τον Πέταρ Ραντάνοβιτς, η “αμφίβια ταξιαρχία” κράτησε τον κορμό της και παράλληλα πρόσθεσε στο δυναμικό της σημαντικές μονάδες, όπως ο διεθνής τερματοφύλακας Κώστας Λιμαράκης, ο φουνταριστός Άγγελος Φώσκολος, ο αμυντικός Χάρης Ρομπόπουλος και ο Σέρβος Μάρκο Ράντοβιτς.

Ο όμιλος του Απόλλωνα θα γίνει στο Ζάγκρεμπ, με οικοδέσποινα την ιστορική Μλάντοστ, που φέτος δείχνει έτοιμη να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, διαθέτοντας στις τάξεις της πέντε παίκτες της εθνικής Κροατίας που έφτασε ως τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων (Αντε Βουκίσεβιτς, Κονσταντίν Χάρκοφ, Γιόσιπ Βρλιτς, Ματίας Μπίλιακα και Λούκα Μπούκιτς). Η Μλάντοστ προέρχεται από τα προκριματικά του Champions League, όπου μάλιστα αντιμετώπισε τη Βουλιαγμένη και τη νίκησε 11-6. Από και πέρα, η ισπανική Σαντ Αντρέου, η Κάταρο Κότορ από το Μαυροβούνιο και η τουρκική ΕΝΚΑ των Χριστόδουλου Κολόμβου και Γιώργου Δερβίση (την οποία ο ΠΑΟΚ νίκησε 11-10 στα προκριματικά του Champions League) δεν φαίνονται υψηλά εμπόδια για τους “κυανόλευκους”.

Ιδιαίτερο στοιχείο του φετινού Euro Cup είναι η συμμετοχή της Προ Ρέκο, η οποία έφτασε μία… ανάσα από τη διάλυση το καλοκαίρι, αλλά έμεινε “ζωντανή” και μάλιστα διατήρησε στο δυναμικό της αρκετά από τα μεγάλα αστέρια της. Η “αυτοκράτειρα” του ευρωπαϊκού πόλο θα μετάσχει στον 8ο προκριματικό όμιλο, που θα γίνει στη Βουδαπέστη, με αντιπάλους την οικοδέσποινα Βαζούτας, την κροατική Πριμόριε Ριέκα και την ισπανική Τεράσα. Ο 1ος όμιλος θα διεξαχθεί στο Σάμπατς της Σερβίας, με τη συμμετοχή της ομώνυμης ομάδας, της ουγγρικής Ορβοσι, της ρουμανικής Ντιναμό Βουκουρεστίου, της γερμανικής Πότσνταμ και της γαλλικής Στρασμπούρ. Τέλος, στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου θα γίνουν οι αγώνες του 2ου ομίλου, όπου συμμετέχουν η τοπική Μπουντβάνσκα Ριβιέρα, η ιταλική Μπρέσια, η ουγγρική Χόνβεντ, η Βάλις από τη Σερβία και η Μπάνια Λούκα από τη Βοσνία.

Το πρόγραμμα των ελληνικών ομάδων στην προκριματική φάση:

3ος ΟΜΙΛΟΣ (Βαρκελώνη/Ισπανία)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9 (1η αγωνιστική)

17:30 Βουλιαγμένη- Σολάρις Σίμπενικ (Κροατία)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 (2η αγωνιστική)

19:30 Μπαρτσελόνα (Ισπανία)- Βουλιαγμένη

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9 (3η αγωνιστική)

11:30 Βουλιαγμένη -Τζένοβα Κουίντο (Ιταλία)

4ος ΟΜΙΛΟΣ (Ζάγκρεμπ/Κροατία)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9 (2η αγωνιστική)

19:00 Κάταρο Κότορ (Μαυροβούνιο)- Απόλλων Σμύρνης

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 (3η αγωνιστική)

11:00 ΕΝΚΑ (Τουρκία)- Απόλλων Σμύρνης

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 (4η αγωνιστική)

19:00 Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Κροατία)- Απόλλων Σμύρνης

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9 (5η αγωνιστική)

11:00 Απόλλων Σμύρνης- Σαντ Αντρέου (Ισπανία)

5ος ΟΜΙΛΟΣ (Νέα Σμύρνη)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9 (1η αγωνιστική)

20:30 Πανιώνιος- Τενερίφε Ετσεϊδε (Ισπανία)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 (2η αγωνιστική)

18:30 Τσόλνοκι (Ουγγαρία)- Πανιώνιος

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9 (3η αγωνιστική)

12:30 Πανιώνιος- Σπαντάου (Γερμανία)

6ος ΟΜΙΛΟΣ (Εζ Αν Προβάνς/Γαλλία)

 

ΠΕΜΠΤΗ 26/9 (1η αγωνιστική)

19:00 Λούντβιχσμπουργκ (Γερμανία)-Παναθηναϊκός

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 (3η αγωνιστική)

10:30 Ντε Ακερ Μπολόνια (Ιταλία)- Παναθηναϊκός

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 (4η αγωνιστική)

19:00 Πεΐ Ντ΄ Ε (Γαλλία)- Παναθηναϊκός

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9 (5η αγωνιστική)

10:30 Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)- Παναθηναϊκός

7ος ΟΜΙΛΟΣ (Κράνι/Σλοβενία)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9 (1η αγωνιστική)

18:30 Ορτίτζια (Ιταλία)-ΠΑΟΚ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9 (2η αγωνιστική)

18:30 Ντούισμπουργκ (Γερμανία)-ΠΑΟΚ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9 (3η αγωνιστική)

13:00 Τρίγκλαβ Κράνι (Σλοβενία)-ΠΑΟΚ

Ertsports.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα