Η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πετυχαίνει κάτι τέτοιο είναι Λαρισαία.
Η Μαρία Ελουίζα Σταβάρα Μητσιά (παντρεμένη με τον γιο του Μανώλη Μητσιά, Μίλτο) κατάφερε όχι απλά να βρεθεί και να τρέξει στην Ανταρκτική αλλά να τερματίσει στον Μαραθώνιο αγώνα.
Αυτήν την απίθανη ιστορία έφερε στο φως ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας και δημοσιεύει το Larissanet.gr, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του δίνοντας συγχαρητήρια στο μέλος της. Μάλιστα σημειώνουν πως πρόκειται για έναν από τους πιο δύσκολους μαραθωνίους του κόσμου.
Η ίδια βέβαια έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει μετάλλια και από τους έξι major μαραθώνιους (Τόκιο, Βοστόνη, Λονδίνο, Βερολίνο, Σικάγο και Ν. Υόρκη)
Η αθλήτρια σε δηλώσεις της στο irunmag.gr, τόνισε πως «Από Ελλάδα ήμουν μόνο εγώ και ένας Ελληνοαμερικάνος δεύτερης γενιάς, ο Μανώλης Μουστακάκης από τη Νέα Υόρκη» είπε.
«Ο αγώνας έγινε στο King George island, ένα από τα πολύ λίγα μέρη στην Ανταρκτική όπου έχει γη και μπορούν να τρέξουν 100 άτομα! Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για την προστασία του περιβάλλοντος της Ανταρκτικής, δεν επιτρέπεται να αποβιβάζονται στην γη πάνω από 100 άτομα ταυτόχρονα, οπότε χωριστήκαμε σε δύο κύματα. Το πρωϊνό, για τους αθλητές του Ημιμαραθωνίου και πιο αργούς μαραθωνοδρόμους, και το μεσημεριανό, για πιο γρήγορους, στο οποίο έτρεξα κι εγώ».
Πρόσθεσε ότι «Ξεκινήσαμε γι’ αυτό το ταξίδι 79 άντρες και 79 γυναίκες από όλο τον κόσμο. Τα 13 άτομα δεν καταφέρανε να φτάσουν στην εκκίνηση, επειδή νοσήσανε είτε στο Μπουένος Άιρες, είτε στο πλοίο και έπρεπε να απομονωθούν.
Ο καιρός ήταν πάρα πολύ καλός, ήμασταν τυχεροί, κυμάνθηκε από -2 έως +1 βαθμούς, χωρίς βροχή και με ήλιο ανά διαστήματα. Η διαδρομή ήταν ένα απαιτητικό trail με συνεχείς ανηφόρες και κατηφόρες, κάποια κομμάτια ήταν πολύ απότομα. Ήταν κυκλική, την επαναλάβαμε 6 φορές για τον Μαραθώνιο και 3 φορές όσοι έτρεξαν στον Ημιμαραθώνιο. Στην εκκίνηση είχαν μαζευτεί πιγκουινάκια και χαζεύανε με περιέργεια τον εξοπλισμό μας».
Φωτογραφικά στιγμιότυπα: