Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΑποκαλυπτικός Βαρέλα: Η σχέση με Γκαρσία, ο Λουτσέσκου και το νέο συμβόλαιο!

Αποκαλυπτικός Βαρέλα: Η σχέση με Γκαρσία, ο Λουτσέσκου και το νέο συμβόλαιο!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο Φερνάντο Βαρέλα, ο οποίος μίλησε για τη φετινή χρονιά του ΠΑΟΚ, την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, το Conference League, αλλά και την επιθυμία του να υπογράψει νέο συμβόλαιο.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάστηκα με τον Ουρουγουανό προπονητή έστω και σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, αφού έμαθα αρκετά πράγματα κοντά του και είμαι χαρούμενος που κατακτήσαμε μαζί του έναν ακόμα τίτλο. Ο Πάμπλο Γκαρσία είναι κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΟΚ, είναι μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ, και το σίγουρο είναι πως όλοι μας και οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, με γνώμονα τη βελτίωσή μας, γιατί το ποδόσφαιρο είναι κάτι που εξελίσσεται διαρκώς, προχωράει μπροστά και πρέπει όλοι να είναι ενημερωμένοι και ενήμεροι. Εύχομαι στον Πάμπλο Γκαρσία να προχωρήσει στην καριέρα του, να προπονήσει μεγάλες ομάδες, ίσως και μεγαλύτερες από τον ΠΑΟΚ και σε κάθε περίπτωση ελπίζω κάποια στιγμή να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ, αφού είναι μέλος της οικογένειας του και είναι ένας από μας”.

Για τον επανακάμψαντα,  Ραζβάν Λουτσέσκου, ο  Φερνάντο Βαρέλα είπε: “Τον γνωρίζω φυσικά αφού πριν από λίγα χρόνια ήταν κάτοικος Τούμπας.  Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού κατακτήσαμε τίτλους μαζί του, πήραμε το πρωτάθλημα, πήραμε και κύπελλα, τον ξέρουμε καλά όσοι ήμασταν τότε στην ομάδα,  ο Πασχαλάκης, ο Βιερίνια, ο Κρέσπο, ο Ινγκασον, και άλλα παιδιά, ξέρουμε τη δουλειά του και είμαι σίγουρος ότι ο Λουτσέσκου θα επιστρέψει στην Τούμπα έχοντας την ίδια φιλοδοξία και την ίδια θέληση για να κατακτήσει τίτλους όπως έκανε και την προηγούμενη φορά που ήταν στην ομάδα”.

-Υπήρξε κάποια περίοδος όπου έμεινες δυσαρεστημένος από τον περιορισμό σου στον πάγκο, στη διάρκεια της φετινής περιόδου κι αν αυτό το συνδυάζεις με το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκες και πάλι, όταν υπήρξαν τραυματισμοί συμπαικτών σου και εξ ανάγκης βρέθηκες πάλι στην ομάδα;

“Ένιωσα όπως θα ένιωθε ο κάθε ποδοσφαιριστής που θα ήταν στη θέση μου και θα ήθελε να παίζει, να βοηθάει την ομάδα, να βρίσκεται στο σχήμα, αλλά από κει και πέρα σέβομαι την απόφαση του κάθε προπονητή ο οποίος έχει την τελική επιλογή. Κι αν δεν είμαι στο αρχικό σχήμα, θα δουλέψω περισσότερο, θα σκύψω το κεφάλι, θα προσπαθήσω να ξανακερδίσω τη θέση μου. Αλλά ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσω σαν αλλαγή Θα προσπαθήσω να αρπάξω την ευκαιρία από τα μαλλιά και να κερδίσω αυτό που έχασα, για να καθιερωθώ στην αρχική εντεκάδα και είμαι ένας άνθρωπος που από τη φύση μου δεν δημιουργώ προβλήματα αντίθετα προσπαθώ να βελτιώνομαι όσο το δυνατόν περισσότερο για να είμαι στο αρχικό σχήμα και στις επιλογές του προπονητή μου”.

-Από τους οκτώ τίτλους που κέρδισες στην καριέρα σου, πέντε με τον ΠΑΟΚ και τρεις στη Ρουμανία, συνάγεται ότι το πιο σημαντικό κομμάτι της καριέρας σου ήταν στη Θεσσαλονίκη και το ελληνικό πρωτάθλημα;

“Πράγματι τα χρόνια μου εδώ στον ΠΑΟΚ είναι τα καλύτερα και τα πιο γόνιμα της ποδοσφαιρικής μου καριέρας και δεν είναι μόνο ότι πήρα εδώ τα τρόπαια, τα πέντε από τα οκτώ, αλλά είναι ότι πανηγύρισα και τα πέντε τρόπαια έχοντας εδώ την οικογένειά μου.  Στην Πορτογαλία δεν κατέκτησα κάποιο τίτλο, στη Ρουμανία που πήρα τρία τρόπαια, ήμουν μόνος, δεν είχα την παρέα της οικογένειάς μου, αντίθετα εδώ στη Θεσσαλονίκη ήταν και η οικογένειά μου και είχαμε την ευκαιρία να πανηγυρίσουμε και να χαρούμε όλοι μαζί, ή να στεναχωρηθούμε σε κάποιες περιπτώσεις και είχα σε όλα αυτά τα χρόνια τη στήριξη και την αγάπη των δικών μου ανθρώπων, και ήταν τα πιο αποτελεσματικά  και όμορφα χρόνια μου εδώ στη Θεσσαλονίκη.  Τα πιο όμορφα και  πιο αποτελεσματικά για την καριέρα μου από όσα έχω περάσει ως τώρα”.

Αναφορικά για τη συνέχεια είπε: “Αυτή τη στιγμή που με ρωτάτε, ναι θέλω να μείνω να ανανεώσω με τον ΠΑΟΚ. Εχω ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο και θα δούμε πώς θα είμαστε μετά από αυτόν τον χρόνο. Αν με ρωτάτε είμαι 100% διατεθειμένος να μιλήσω με τον πρόεδρο και αν υπάρχει δυνατότητα να μείνω εδώ” είπε και συνέχισε: “ξέρω, έχω διαβάσει και ακούσει για αυτά που λέγονται σχετικά με το ύψος του συμβολαίου μου ότι είναι αρκετά υψηλό και ότι ενδεχομένως δεν αξίζω τα χρήματα που παίρνω.  Μπορώ να πω ότι ξέρω πως βρίσκομαι σε μία σχετικά μεγάλη ποδοσφαιρική ηλικία, στα 33 με 34 και είμαι διατεθειμένος να μιλήσω με τον πρόεδρο για όλα, για το μισθό μου, την αμοιβή μου και για ότι έχει να κάνει με την παραμονή μου στη Θεσσαλονίκη, όμως πρωταρχικό ρόλο παίζει ο γιος μου, που είναι στα 16 έχει ξεκινήσει να κάνει τα ποδοσφαιρικά του βήματα και θέλει να δει αν θα μπορέσει κάποια στιγμή μέχρι του χρόνου ή στο εγγύς μέλλον να βρει κάποια ομάδα ώστε να αρχίσει να παίζει και επαγγελματικά.

Σκέφτομαι πρώτα και τον γιό μου, αλλά φυσικά από κει και πέρα αν του χρόνου είμαι καλά τότε όλα είναι ανοιχτά και είμαι 100% διατεθειμένος για να συζητήσω με τον ΠΑΟΚ για ανανέωση της συνεργασίας μας και γιατί όχι, να τελειώσω  και εδώ την καριέρα μου”

-Μετά το τέλος της καριέρας σου, όποτε κι αν συμβεί, έχεις αποφασίσει με ποιο τρόπο θα συνεχίσεις να ασχολείσαι γύρω από το ποδόσφαιρο. Και αν αυτό γίνει από την Πορτογαλία η την Ελλάδα;

“Σκέφτομαι αυτή τη στιγμή πως θα ήθελα να παίξω τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα επαγγελματικά ποδόσφαιρο αν φυσικά και το σώμα ακολουθεί και ανταποκρίνεται, μετά εάν πάρω το δίπλωμα προπονητικής θα ήθελα να ασχοληθώ με παιδιά θα ήθελα να ανοίξω μία Ακαδημία ποδοσφαιρική για να μαθαίνω στα παιδιά πώς θα κινούνται μέσα στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς την μπάλα, με την μπάλα, πώς να  χρησιμοποιούν το σώμα τους και πώς θα αγωνίζονται γενικότερα.  Αφού πάω ένα χρόνο στην Πορτογαλία αν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα θα ήθελα πολύ ευχαρίστως να γυρίσω εδώ στη Θεσσαλονίκη για να κάνω εδώ αυτή την ποδοσφαιρική ακαδημία και να δουλεύω με τα παιδιά.  Αυτό είναι κάτι που λατρεύω” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

-Εχοντας παίξει σε τρεις χώρες ποδόσφαιρο και έχοντας περιπλανηθεί σε αρκετές ακόμα με την εθνική ομάδα του Πράσινου Ακρωτήριου ποιες θεωρείς ότι είναι οι μεγαλύτερες παθογένειες που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο και τι συγκρίσεις μπορεί να γίνουν μεταξύ του ρουμανικού που το έζησες, του Ελληνικού και του πορτογαλικού όπως το ξέρουμε;

“Τι πήρα και είδα στις τρεις χώρες που αγωνίστηκα μέχρι στιγμής θα πω το εξής: Στην Πορτογαλία έκανα τα πρώτα μου βήματα κι έμαθα πώς να λειτουργεί το σώμα μου, να τοποθετούμαι στο γήπεδο και τα βασικά του παιχνιδιού. Πηγαίνοντας στη Ρουμανία είδα ότι ήταν πιο εύκολο το πρωτάθλημα, ήταν πιο εύκολα τα πράγματα παίζοντας, αλλά άρχισε να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση καθότι στη Στεάουα, μία ομάδα που διεκδικεί τίτλους, υπήρχε πίεση για την διεκδίκηση τίτλων. Μετά τη Ρουμανία και ερχόμενος στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ τα πράγματα έγιναν εντός εισαγωγικών “χειρότερα” σε ότι έχει να κάνει με την πίεση, από τον πρόεδρο, από τον προπονητή αλλά και από τους οπαδούς, οι οποίοι ζητούσαν νίκες,  τίτλους, πρωταθλήματα και κύπελλα. Υπήρχε πολύ μεγαλύτερο άγχος μεγαλύτερη πίεση και εκεί ήταν που άλλαξε εντελώς η νοοτροπία, η φιλοσοφία, κι η ψυχολογία  μου, που ωθούσε να κερδίζω με την ομάδα συνέχεια, είτε το παιχνίδι  ήταν ένας τελικός ή ένα απλό παιχνίδι.  Αυτό που θέλουν όλοι πάντα από σένα στην Ελλάδα είναι να παίζεις με το 100% των δυνάμεών σου να αφήνεις το “αίμα”  σου μέσα στο γήπεδο, να δίνεις και την ψυχή σου”.

-Τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε αυτές τις χώρες στο ποδόσφαιρο; 

“Εδώ το πρωτάθλημα είναι πολύ πιο παθιασμένο, ο κόσμος ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι πιο απαιτητικοί με τους ποδοσφαιριστές και ασχολούνται πολύ με αυτό,  ενώ σε άλλες χώρες είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Αλλού μπορείς να δεις χωρίς να παίζεται πιο γρήγορο ποδόσφαιρο, πιο τεχνικό ποδόσφαιρο αλλά αυτή η πίεση που ασκείται στους ποδοσφαιριστές από προέδρους , κόσμο και μέσα ενημέρωσης  είναι κάτι το οποίο δεν έχω ξαναδεί στην καριέρα μου και είναι αυτό που μου έχει μείνει μέχρι στιγμής στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.

Σε παρατήρηση μας πως το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία που είδαμε τι έγινε με την επίθεση των φιλάθλων απέναντι στους ποδοσφαιριστές της Σπόρτινγκ Λισαβόνας ή στην Γαλλία με τη Μαρσέιγ, ομολόγησε πως πράγματι σε υψηλό επίπεδο η πίεση είναι και στην Ευρώπη μεγάλη.

“Είναι κάτι καλό είναι κάτι δημιουργικό  αν είναι σε ένα λογικό σημείο αυτή η πίεση. Είναι κάτι που θα μου λείψει όταν και εφόσον σταματήσω την καριέρα μου.  Το να ξυπνάω και να σκέφτομαι ότι θέλω να πάω να προπονηθώ, θέλω να πάω να γίνω καλύτερος, να βοηθήσω την ομάδα μου να κερδίσει αγώνες, πρωταθλήματα, να κερδίσω κι εγώ μαζί. Αυτό είναι κάτι το οποίο όλοι θέλουμε. Αλλο όμως αυτό και άλλο το να ξεπερνούν  πολλές φορές οι οπαδοί τα όρια όπως έγινε στη Σπόρτιγκ που πήγανε και βάλανε βόμβα μολότοφ, ή που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους ποδοσφαιριστές και τραυμάτισαν μάλιστα έναν όπως έγινε στην περσινή χρονιά. Αυτό είναι κάτι το οποίο αν γινόταν εδώ στον ΠΑΟΚ σε μένα, και το έβλεπε ο γιος μου θα ερχόταν να με ρωτήσει: “Μπαμπά τι γίνεται εδώ θες να γίνω ποδοσφαιριστής και να ζω τέτοιες καταστάσεις;” τι να του απαντήσω για αυτό;  Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που πρέπει να ξεφεύγει από τα όρια. Το να έρθει ο φίλαθλος να μου φωνάξει, να μου ζητήσει να παίξω καλύτερα, να γίνω καλύτερος, αυτό ναι είναι θεμιτό είναι μέσα στα πλαίσια, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλοι  θέλουμε να παίζουμε και να κερδίζουμε, αλλά δεν παίζουμε μόνο εμείς και μπορεί ο αντίπαλος μας να  είναι καλύτερος από μας”.

-Τι θυμάσαι από την Ελλάδα στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004;
“Ηταν μια ομάδα με τρομερό ψυχικό δέσιμο, μία ομάδα που ήταν οικογένεια με όλη τη σημασία της λέξης, με παίκτες που νοιάζονταν  ο ένας για τον άλλον, που έπαιζαν ο ένας για τον άλλον και όταν συμβαίνει αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις,  πάει πολύ καλά η ομάδα και αυτό ήταν η Ελλάδα το 2004. Ηταν προφανώς η μεγαλύτερη έκπληξη που έχουμε δει στο ποδόσφαιρο και δεν ξέρω αν θα το δούμε ξανά στο μέλλον”.

-Τι εκτιμήσεις έχεις για το Euro 2020 που αρχίζει στις 11 Ιουνίου;
“Φαβορί είναι η Γαλλία που είναι άλλωστε  παγκόσμια πρωταθλήτρια και έχει μία εξαιρετική ομάδα με τρομερούς ποδοσφαιριστές και τον Καρίμ Μπενζεμά, τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης ο οποίος  μετά από πέντε και πλέον χρόνια επιστρέφει στην Εθνική.  Η Γαλλική ομάδα μπορεί να πήρε το Μουντιάλ το 2018 φαινόταν όμως ότι κάτι της έλειπε στην κορυφή της επίθεσης και αυτό πιστεύω πως θα το δώσει ο Καρίμ Μπενζεμά. Νούμερο 2 φαβορί θεωρώ την Αγγλία που ανέβασε την αξία των ποδοσφαιριστών της”

-Το γεγονός ότι είναι ευκολότερο να παίξει κανείς στην Εθνική Πράσινου Ακρωτηρίου από ότι στην Πορτογαλία ήταν ο λόγος που επέλεξες αυτή την αφρικανική χώρα;
“Ο λόγος ήταν πως ο προπονητής της Εθνικής U19 της Πορτογαλίας με είχε ενημερώσει πως θα με καλούσε στην εθνική ομάδα αλλά δεν το έκανε ποτέ. Την ίδια περίοδο με κάλεσε  ο προπονητής του Πράσινου Ακρωτηρίου, το συζήτησα με τον πατέρα μου που είναι αυτό το Πράσινο Ακρωτήρι και αυτός μου είπε {είναι  δική σου η απόφαση ότι θέλεις αποφάσισε}. Δεν περίμενα κάτι άλλο. Πήρα κατ’ ευθείαν την απόφαση και επέλεξα ότι θα πάω στο Πράσινο Ακρωτήρι. Δεν το σκέφτηκα καθόλου και από κει και πέρα  όλα πήραν το δρόμο τους και δεν  ξανά ασχολήθηκα”.

-Απολαμβάνεις όπως πρώτα την δημοφιλία σου στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη; 
“Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει πολύ να είμαι με την οικογένειά μου οπότε δεν αντιμετώπισα ποτέ  ιδιαίτερα προβλήματα. Η ζωή μου είναι το γήπεδο και οι προπονήσεις. Μου αρέσει μετά την κούραση της προπόνησης να ξεκουράζομαι στο σπίτι στον καναπέ και να ασχολούμαι  με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τώρα με την πανδημία προσπαθούσα να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε να μην κολλήσω  γιατί θα έπρεπε να μείνω δύο εβδομάδες σε καραντίνα και να μην μπορώ να βγω έξω από το σπίτι. Γι αυτό και ήταν πολύ κρίμα για τον Μιχαηλίδη ο οποίος κόλλησε κορονοϊό λίγο πριν από τον τελικό και δεν μπόρεσε να έρθει μαζί μας στην αποστολή για τον τελικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Ηταν δύσκολα σίγουρα, αλλά ελπίζω ότι θα τελειώσει σύντομα αυτό και το πέρασε στο σπίτι με τους δικούς του”.

-Πώς νιώθεις που με τον ΠΑΟΚ στην επόμενη σεζόν θα πάρετε μέρος στην 3η διοργάνωση της UEFA το νεοσυσταθέν conference league.;
“Προφανώς και δεν μας ικανοποιεί η τρίτη αυτή η διοργάνωση, αλλά είναι μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, και θέλουμε σαν  ελληνική ομάδα να περάσουμε και στους ομίλους και θα είναι τουλάχιστον τιμητικό αν μπούμε στην φάση των ομίλων  στην πρώτη χρόνια λειτουργίας αυτής της διοργάνωσης. Ομως και η Ελλάδα δεν έχει υψηλή θέση στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις οπότε δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ότι είμαστε εμείς που δεν πετύχαμε τον αντικειμενικό μας  στόχο”.

– Πώς είδες τον τελικό του europa league ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και την Βιγιαρεάλ με τη διαδικασία των πέναλτι;
“Είδα το παιχνίδι αποσπασματικά γιατί ήταν η επέτειος των γενεθλίων της συζύγου μου και είχαμε ένα οικογενειακό πάρτι, παρόλα αυτά είδα την διαδικασία των πέναλτι που ήταν ψυχοφθόρα αλλά και ενδιαφέρουσα για μας που το παρακολουθούσαμε. Τελικά η Βιγιαρεάλ κόντρα στα προγνωστικά κέρδισε το τρόπαιο γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν το φαβορί αλλά για όλους εμάς τους ποδοσφαιριστές ο στόχος είναι σε ένα παιχνίδι όταν παίζουμε είναι να κερδίσουμε το τρόπαιο. Κάναμε μάλιστα πριν από τον τελικό με τον Ολυμπιακό  συζητήσεις με  συμπαίκτες μου  ότι στόχος μας ήταν να πάμε για να κερδίσουμε και συχνά αυτό είναι χαρακτηριστικό  γιατί πάμε για το τρόπαιο και όχι για να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι”.

-Για τον τελικό του champions league το προσεχές Σάββατο πως το σχολιάζεις;
“Μου αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού της Τσέλσι όπως ακριβώς αγωνίζεται τώρα με τον Τόμας Τούχελ με τρεις στην άμυνα και με transition παιχνίδι όπως εμείς.  Είναι δύσκολο παιχνίδι όμως ακόμα και για να κάνει κανείς προγνωστικά. Θα πω βεβαίως ότι η Μάντσεστερ Σίτι είναι μία πλήρης και καλά οργανωμένη ομάδα αλλά είναι ένας τελικός και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τώρα ποιος μπορεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες”.

Τελειώνοντας την συζήτηση μας ο Φερνάντο Βαρέλα μας  είπε ότι ήδη ξεκίνησε τις διακοπές του στην Πορτογαλία, θα ξεκουραστεί όπως καλύτερα μπορεί,  θα φροντίσει να “φορτίσει τις μπαταρίες” του για να επιστρέψει έτοιμος στην καινούργια αγωνιστική περίοδο διεκδικώντας νέους τίτλους, νέες διακρίσεις και όπως πιστεύει θα είναι ο ΠΑΟΚ στην διεκδίκηση αυτών των τίτλων. “Πιστεύω – είπε- πως  θα είμαι παραπάνω από το 100% έτοιμος με όποιον προπονητή είμαι συνεργαζόμενος στην ομάδα, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου.  Και ελπίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους συμπαίκτες μου που θα κάνουμε την καινούργια σεζόν να είναι ακόμα πιο ευχάριστη με περισσότερες διακρίσεις και τίτλους για τους φιλάθλους και τη διοίκηση της ομάδας”.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα