Κι, όμως, φέτος το αγωνιστικό μπάτζετ είναι μεγαλύτερο από εκείνο της χρονιάς του νταμπλ! Είναι μία “αποκάλυψη” που έγινε μέσα από την πρόσφατη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων στην ετήσια γενική συνέλευση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Μύθος αποδεικνύεται η αίσθηση που υπάρχει για δραστικό “ψαλίδισμα” του μπάτζετ της ομάδας μετά το νταμπλ. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ που δημοσιοποιήθηκαν. Το λογιστικό έτος, 2021 -2022, το μπάτζετ του αγωνιστικού τμήματος, που περιελάμβανε όλα όσα σχετίζονται με την λειτουργία της ομάδας (κόστος συμβολαίων παικτών, τεχνικού τιμ, προμήθειες κτλ) ήταν 48,5 εκατ. ευρώ. Την χρονιά του νταμπλ (2018-2019) το μπάτζετ ανήλθε σε 42,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή, ήταν κοντά στα έξι εκατ. ευρώ μικρότερο!
Γενικότερα το μπάτζετ του αγωνιστικού τμήματος είχε ανοδική πορεία μετά το νταμπλ παρά την αντίθετη εντύπωση που επικρατεί. Το έτος 2019-2020 έφτασε στα 43,2 εκατ. ευρώ και το έτος 2020-2021 ανέβηκε στα 45,2 εκατ. ευρώ.
Άρα, η πεποίθηση, ότι το μπάτζετ μειώθηκε σταδιακά μετά το νταμπλ διαψεύδεται από το νούμερα. Η ομάδα έχει κάθε χρόνο όλο και ακριβότερο ρόστερ, αλλά αισθητά χαμηλότερης ποιότητας, όπως δείχνει και η βαθμολογική της θέση. Πώς εξηγείται αυτή η αντίφαση; Η απάντηση είναι προφανής. Επιλέγονται παίκτες με μικρότερη αξία και μεγαλύτερα συμβόλαια. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως η οπισθοχώρηση της ομάδας μετά το νταμπλ δεν οφείλεται με βάση τους αριθμούς στο “κλείσιμο της κάνουλας” από τον Ιβάν Σαββίδη, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, αλλά στις κακές επιλογές παικτών, οι οποίοι προσφέρουν λίγα και παίρνουν πολλά.
Ένα παράδειγμα εξαιρετικά εύστοχων επιλογών – που σέβονταν τα χρήματα του μεγαλομετόχου – είχαμε την σεζόν 2016 -2017. Το αγωνιστικό μπάτζετ ήταν μόλις 29,1 εκατ. ευρώ! Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι και τον χειμώνα του 2016 χτίστηκε με τεχνικό διευθυντή τον Λούμπος Μίχελ και προπονητή τον Βλάνταν Ίβιτς η ομάδα που πήρε το νταμπλ (με δύο μόνο προσθήκες Μαουρίσιο και Βιεϊρίνια) και σάρωσε τα κύπελλα τα επόμενα χρόνια.
Η συνεργασία και η διορατικότητα των Μίχελ και Ίβιτς απέφεραν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ρόστερ υψηλού επιπέδου, το οποίο συνέχιζε να διαπρέπει ακόμα και όταν αυτοί οι δύο αποχώρησαν από τον ΠΑΟΚ. Είναι ενδεικτικό, ότι και το επόμενο λογιστικό έτος, 2017 – 2018, το μπάτζετ έμεινε στα 29 εκατ. ευρώ, αφού η ριζική ανανέωση του ρόστερ είχε, ήδη, επιτευχθεί από το 2016 (Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Κάνιας, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς) και είχε σταθεροποιηθεί ένας κορμός.
Συμπερασματικά: ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια δεν πάσχει από έλλειψη χρημάτων, αλλά από το ανθρώπινο δυναμικό που θα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα και θα κάνει τις σωστές επιλογές παικτών.
Πηγή: sfina.gr
Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter