Ήταν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου όταν όλη η χώρα συγκλονίστηκε από το δυστύχημα στα Τέμπη με την αμαξοστοιχία του Intercity και ένα εμπορικό τρένο.
Συνολικά, 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η πλειονότητά τους στο πρώτο βαγόνι και αρκετοί στο δεύτερο.
Ανάμεσα στους 350 περίπου επιβάτες ήταν και η πρωταθλήτρια της σκοποβολής Εμμανουέλα Κατζουράκη.
Η Κατζουράκη βρισκόταν στα πίσω βαγόνια κατά τη στιγμή της μοιραίας πρόσκρουσης, καθώς ταξίδευε στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει φαρμακευτική, κάνοντας παράλληλα πρωταθλητισμό.
Από την πρόσκρουση γλίτωσε με ένα διάστρεμμα, ωστόσο το μεγαλύτερο «χτύπημα» ήταν το σοκ του μεγέθους της τραγωδίας. Για ημέρες ήταν σχεδόν αμίλητη και προκειμένου να ξεφύγει από την όλη κατάσταση (και το «σφυροκόπημα» πληροφοριών από τα ΜΜΕ, που λογικά εστίασαν πάνω στην τραγωδία) αποφάσισε λίγες ημέρες μετά να ταξιδέψει με την εθνική ομάδα στην Ντόχα, για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
«Δεν είναι καλά. Προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Επέλεξε να αγωνιστεί και όχι να καθίσει σπίτι της. Της είπα ότι δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, να κάνει ό,τι νιώθει εκείνη καλύτερο. Δεν μιλάει καθόλου, επέλεξε να μείνει σιωπηλή, το περνάει μόνη της. Δεν μπορούμε να την πιέσουμε. Μακάρι να το ξεπεράσει γρήγορα, όσο δυνατόν είναι αυτό», έλεγε τότε στην ΕΡΤ3 ο προπονητής της Εμμανουέλας Κατζουράκη, κ. Σαλαβαντάκης.
Σε όλο αυτό το διάστημα, η Κατζουράκη προσπαθούσε να ξεπεράσει το σοκ, αλλά δεν μιλούσε καθόλου. Το μόνο που έκανε για να καθησυχάσει όσους αγωνιούσαν για την κατάστασή της ήταν να ποστάρει ένα μήνυμα για να στηριχθούν οι σοβαρά τραυματίες.
H αγωνίστρια που δεν το έβαλε κάτω και δικαιώθηκε
«Σίγουρα είναι αγωνίστρια. Ηθελε να είναι μαζί μας, από το να κάτσει σπίτι. Ελπίζω να της κάνει καλό. Δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, με ενδιαφέρει η ψυχική της ηρεμία. Θα είμαστε δίπλα της. Πάμε για τους αγώνες με μισή καρδιά όλοι μας», είχε προσθέσει ο προπονητής της.
Οντως, αποδείχθηκε πως είναι μεγάλη αγωνίστρια. Πέντε μήνες μετά, μέσα στην καρδιά του Αυγούστου, η Κατζουράκη έπρεπε να αφήσει όλη αυτή την ιστορία πίσω της και να συγκεντρωθεί σε έναν στόχο για τον οποίο δούλευε για τουλάχιστον έναν χρόνο: να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που παράλληλα θα της έδινε και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Κάτι που κατάφερε από τον προκριματικό κιόλας, αφού σημείωσε την κορυφαία επίδοση. Από τις άλλες πέντε φιναλίστ του τελικού, οι τρεις ήταν Αμερικανίδες (δύο από κάθε χώρα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Παρίσι το 2024 και οι ΗΠΑ είχαν ήδη πάρει τα δικά τους εισιτήρια από άλλη διοργάνωση) και συνολικά δίνονταν 4 εισιτήρια.
Στον τελικό, έχοντας απελευθερωθεί από αυτό το άγχος, κατάφερε να συνεχίσει να γράφει ιστορία. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο στην κατηγορία του σκητ για την Ελλάδα, στην ιστορία της διοργάνωσης.
Η 22χρονη Εμμανουέλα Κατζουράκη μετρούσε δύο μετάλλια (ένα αργυρό και ένα χάλκινο) σε αγώνα για τη σειρά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σημερινό στο Μπακού (18/8) ήταν το πιο γλυκό, αφού συνοδεύτηκε από την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ίδια χρονιά που έζησε την πιο φρικιαστική στιγμή της ζωής της.
- Advertisement -