Ο Τσίπρας, οι βιομήχανοι και οι νέες συνεργασίες

Αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί να συνδυάσει την αμφισβήτηση με την παρουσίαση ενός προγραμματικού πλαισίου, ώστε να ενισχύσει την αίσθηση πως έχει έτοιμη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.

Παράλληλα αρχίζει να υπαινίσσεται μία πιο ανοιχτή πολιτική συμμαχιών, σε μία κυβερνητική προοπτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει σε κάθε ευκαιρία όμως με την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δε διαθέτει πλέον την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει με αποφάσεις τη χώρα και τις επόμενες γενιές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη συγκρότηση μίας «κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», η οποία «θα επανενώσει όλες τις δυνάμεις για να οδηγήσει τη χώρα στο ασφαλές έδαφος της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες για νέες συμμαχίες του κόμματός του, ενόψει ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Ενδιαφέρον έχει η ανάπτυξη του προγραμματικού λόγου, καθώς ο κ. Τσίπρας ανέπτυξες την πρότασή του για μία νέα «κοινωνικής συμφωνίας», που θα έχει στόχο την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

Οι άξονες της προγραμματικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

1. Άμεση αντιστροφή ύφεσης και ανάκαμψη οικονομίας

α) Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

β) Αναδιανομή εισοδημάτων για ενίσχυση των ασθενέστερων

γ) Ρύθμιση «κόκκινων δανείων» για να ελαφρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

2. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και «μετενέργειας»

3. Εγγύηση για σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα

4. Σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις

5. Μείωση ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων κατά κλάδους

6. Άνοιγμα των αγορών από τα καρτέλ της διαπλοκής

7. Εισαγωγή στοχευμένων πολιτικών χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού

8. Διεκδίκηση ενός «ευρωπαϊκού new deal» ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επιχειρήσεων για την Ελλάδα

Η Πολιτική Γραμματεία

Για σήμερα, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές με αντικείμενο μία πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος και τη χάραξη της στρατηγικής στη συνέχεια. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες που έχει προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό το εκλογικό αποτέλεσμα και να αναμένεται να συζητήσει πρωτοβουλίες και κινήσεις, που να ενδυναμώνουν το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας τον πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση νεών ισορροπιών.

 

protothema.gr