Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΥψάριο Όρος, κάθε ματιά και ένας πίνακας.

Υψάριο Όρος, κάθε ματιά και ένας πίνακας.

- Advertisement -

Από δω βλέπεις το Άγιο Όρος, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, ακόμη και τα στενά των Δαρδανελίων.

Η Θάσος, το βορειότερο νησί του Ελλαδικού χώρου, καλύπτεται κατά τα 3/5 από δάση. Ο συνδυασμός του πράσινου των δασών, του γλαυκοπράσινου των ελαιοδέντρων, με το γαλάζιο της θάλασσας, δίνει τον τόνο της μοναδικότητας στο νησί. Ως πόλος έλξης τουριστών η Θάσος είναι από τους πιο σπουδαίους της χώρας.

Από ειδική απογραφή που έγινε στον τουρισμό της Θάσου φαίνεται πως το 2,1% έρχονται για την ομορφιά των δασών που προσφέρει και το 36,7% για να συνδυάσουν τη θάλασσα με το δάσος. Κύριο χαρακτηριστικό του νησιού είναι ο ορεινός του όγκος που καλύπτει το 70 % της έκτασή του.

Η κορυφή όλου αυτού του ορεινού όγκου είναι το Υψάριο στο υψόμετρο των 1.200 μέτρων. Από το υψόμετρο αυτό απλώνεται γύρω όλο το μεγαλείο του νησιού.
Κάθε ματιά κι ένας πίνακας. Από δω βλέπεις το Άγιο Όρος, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, ακόμη και τα στενά των Δαρδανελίων. Απόκρημνες πλαγιές στα βορεινά, ήπιες στα νότια με τους γεωλογικούς σχηματισμούς να εναλλάσσονται. Εναλλαγές όμως έχουμε και στις φυτοκοινωνικές διαπλάσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η σύνθεση ενός μοναδικού οικοσυστήματος. Σ’ αυτόν τον ορεινό όγκο απλώνονται τα μοναδικής ομορφιάς πλούσια δάση της Θάσου. Η βλάστηση είναι πλούσια με κυρίαρχα είδη αυτά της μαύρης και τραχείας πεύκης. Στα πιο ψηλά σημεία και πλησίον του Υψαρίου συναντάμε συστάδες ελάτης. Πλατάνια καλύπτουν της ρεματιές του νησιού, στις οποίες τρέχουν νερά σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα νερά αναβλύζουν από πηγές που βρίσκονται στις παρυφές του ορεινού όγκου.

Σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε περιοχές με καστανιές, όπως στο Ραχώνι και την Ποταμιά. Στις χαμηλότερες περιοχές, ημιορεινές και πεδινές, συναντάμε εκτάσεις καλυμμένες με ελιές. Εικάζεται ότι οι πρώτες ελιές στις πεδινές περιοχές, κυρίως Πρίνου, Ραχωνίου, Σωτήρος, φυτεύτηκαν από την εποχή των Φοινίκων. Πλούσια είναι η βλάστηση σε θάμνους (κουμαριές, ρείκια) και αρωματικά φυτά (τσάι του βουνού ή σιδηρίτης, ρίγανη, μέντα, σπαθόχορτο).
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα