Θυμηδία και ανησυχία σκόρπισε στους εργαζόμενους στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3, η φήμη που κυκλοφόρησε από χτες, σχετικά με την απόφαση της επιτροπής, η οποία αξιολογεί τα βιογραφικά των υποψηφίων για να καλύψουν τις 12 θέσεις συμβασιούχων δημοσιογράφων.
Για τους δέκα πρώτους λοιπόν, φαίνεται πως ισχύουν τα αντικειμενικά κριτήρια χωρίς εξαίρεση. Ακόμη και αν ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, όχι μόνο διαθέτει κι ακόμη μία δουλειά (τουλάχιστον) αλλά εργάζεται και σε μέσο ευθέως ανταγωνιστικό με τη ραδιοφωνία της ΕΡΤ3.
Ακόμη, ο φερόμενος ως μόνος «επιτυχών» από τους υποψήφιους της ραδιοφωνίας ανέβηκε, βάσει «αξιολόγησης», τουλάχιστον 7 θέσεις, απ’ αυτήν που είχε στην κατάταξη των αντικειμενικών κριτηρίων, προφανώς ως απαραίτητος για τη λειτουργία του 102fm. Το οξύμωρο είναι βέβαια ότι η «νευραλγική» ώρα της εκπομπής, που έχει ανατεθεί στον εν λόγω δημοσιογράφο- συγγραφέα, είναι η 6η πρωινή. (Σ’ εκείνη ακριβώς την ώρα, όπου τον είχε τοποθετήσει και η προηγούμενη διεύθυνση της ραδιοφωνίας, γεγονός που τον είχε οδηγήσει να ζητήσει την προστασία του από την ΕΣΗΕΜΘ, επικαλούμενος πολιτική δίωξη).
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι η έτερη ευνοημένη από τις υποκειμενικές ανακατατάξεις, κρίθηκε απαραίτητη για το ρεπορτάζ της τηλεόρασης, τη στιγμή που «καλύπτει» Νέα Δημοκρατία (από τη Θεσσαλονίκη) ενώ την ίδια ώρα υπάρχει άλλος συμβασιούχος της ΕΡΤ3 (στην Αθήνα) γι’ αυτό το σκοπό.
Ανεξάρτητα όμως από την ονοματολογία, τα μαύρα σύννεφα πάνω από τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3 πυκνώνουν από τη διαρκή αποψίλωση του δημοσιογραφικού τους δυναμικού, καθώς στις μεταγραφές προς την τηλεόραση, προστίθεται κι η αποδυνάμωση από συμβασιούχους. Το προηγούμενο διάστημα το ραδιόφωνο είχε 4 (που αργότερα έγιναν 3) συμβασιούχους στους 24 και τώρα έχει μόλις έναν στους δώδεκα.
Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχή συρρίκνωση του ειδησεογραφικού έργου στον κατ’ εξοχήν ενημερωτικό σταθμό (102fm) αναζωπυρώνουν τους φόβους για, εκ των έσω, συρρίκνωση και υλοποίηση στην πράξη του σχεδίου Μόσιαλου.
Το τελευταίο εξάμηνο το ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 αναγκάστηκε λόγω έλλειψης προσωπικού να καταργήσει σχεδόν όλες της δημοσιογραφικές εκπομπές τα Σαββατοκύριακα και πρόσφατα την απογευματινή του ραδιοεφημερίδα.
Η ελαστικότητα που επιδεικνύει ο διευθυντής ραδιοφωνίας απέναντι στις «επεκτατικές» πιέσεις της τηλεόρασης και στις «μοσιαλικές» μεθοδεύσεις της Διοίκησης, δείχνει ότι έπεται δραματική συνέχεια.
ΕΚΤΩΡ