Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΒόρεια Ελλάδα: Αναμονή έως και 480 ημέρες για μία εξέταση στα δημόσια...

Βόρεια Ελλάδα: Αναμονή έως και 480 ημέρες για μία εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία!

- Advertisement -

Ραντεβού το 2013 καλούνται να κλείσουν οι ασθενείς για μία εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, όσες γυναίκες επιθυμούν να υποβληθούν σε μαστογραφία στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο του νοσοκομείου Διδυμοτείχου θα πρέπει να περιμένουν… 16 ολόκληρους μήνες ή αλλιώς 480 ημέρες.

Εως και έξι ώρες, εξάλλου, ακόμη και για ένα απλό ράμμα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν οι πολίτες που προσφεύγουν στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ειδικά τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης ξεχειλίζουν από ασθενείς, ο αριθμός των οποίων μπορεί να ξεπεράσει και τα χίλια άτομα σε μία εφημερία, εκ των οποίων μόλις το 30% συνήθως χρήζει επείγουσας ιατρικής αντιμετώπισης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συνωστίζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων, κρατώντας το μαγικό χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας στο χέρι και περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους. Τα σοβαρά περιστατικά αντιμετωπίζονται αμέσως, ενώ τα υπόλοιπα περνούν αρκετές ώρες στις καρέκλες των διαδρόμων.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού δεν έχουν πλέον τα χρήματα για να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30% και στα κέντρα υγείας κατά 17%, ενώ αυξήθηκαν κατά 15% οι εργαστηριακές εξετάσεις, κατά 8% οι νοσηλευθέντες και κατά 7% οι χειρουργικές επεμβάσεις. Ωστόσο το… αυτί της πολιτείας δεν ιδρώνει, γι’ αυτό και συνεχίζει να συρρικνώνει και να απαξιώνει το ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν ενισχύει το ΕΣΥ, αλλά προχωρεί στη συρρίκνωσή του, καταργώντας 11.000 κλίνες και παραδίδοντας άλλες 550 σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επιβάλλοντας χαράτσι πέντε ευρώ στους ασθενείς που προσέρχονται σε αυτά, «κουρεύοντας» τα κονδύλια των προϋπολογισμών κατά 50% και βάζοντας φρένο στις προσλήψεις προσωπικού. Επιπλέον, δημιούργησε τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για να προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά μέχρι σήμερα τα προβλήματα φαίνεται ότι είναι περισσότερα από τα οφέλη.

Οι αναμονές
Δυστυχώς, οι λίστες αναμονής εξακολουθούν να αποτελούν ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ. Οι ασθενείς που θέλουν να υποβληθούν σε εγχείρηση ή μια απλή εξέταση είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στην ουρά, αν καταφέρουν προηγουμένως να κλείσουν το περίφημο ραντεβού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε κλινικές, όπως οφθαλμολογικές, ρευματολογικές, ενδοκρινολογικές, καθώς και σε κάποια εξειδικευμένα ιατρεία των παθολογικών κλινικών, όπως τα διαβητολογικά και υπερτασιολογικά ιατρεία.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η αναμονή αυτή ενδέχεται να είναι επικίνδυνη για τον ασθενή, αφού πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθούν απρόοπτες συνέπειες για κάποιον που περιμένει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί αύριο μία αρρώστια.
Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας (14/03/2012), μεγάλη είναι η αναμονή στο παιδοενδοκρινολογικό ιατρείο του «Παπαγεωργίου», καθώς φτάνει περίπου τους 10 μήνες (305 ημέρες), στο ιατρείο πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων με αναμονή 304 ημέρες, στο ιατρείο κολονοσκόπησης με αναμονή 292 ημέρες και στο ιατρείο γαστροσκόπησης με 203 ημέρες.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στο «Ιπποκράτειο», όπου η αναμονή στο παιδιατρικό νευρολογικό ιατρείο είναι 224 ημέρες και στο παιδοενδοκρινολογικό 203 ημέρες, ενώ στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» η αναμονή για το γυναικολογικό τακτικό εξωτερικό ιατρείο φτάνει τις 100 ημέρες και για το γ’ χειρουργικό ιατρείο μαστού τις 160 ημέρες.
Λίστες αναμονής υπάρχουν και στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Στο νοσοκομείο Βέροιας η αναμονή για το διαβητολογικό ιατρείο είναι σχεδόν τρεις μήνες (84 ημέρες), για το οφθαλμολογικό 113 ημέρες και για τεστ ΠΑΠ 74 ημέρες. Στο νοσοκομείο Κατερίνης η αναμονή για το διαβητολογικό ιατρείο είναι 203 ημέρες, για το νεφρολογικό 128 και για το αιματολογικό 122, ενώ στο νοσοκομείο Γιαννιτσών η αναμονή φτάνει τις 105 ημέρες για ραντεβού στο ορθοπεδικό τακτικό εξωτερικό ιατρείο.
Την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο Πολυγύρου η αναμονή για το διαβητολογικό ιατρείο φτάνει τις 111 ημέρες, ενώ στις Σέρρες η αναμονή για το νεφρολογικό ιατρείο είναι 164, για τους υπέρηχους 119 ημέρες και για το οφθαλμολογικό 106 ημέρες.
Σχεδόν τρεις μήνες είναι η αναμονή για το οφθαλμολογικό του νοσοκομείου Κοζάνης, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να περιμένουν οι γυναίκες που θέλουν να κλείσουν ραντεβού για μαστογραφία στο νοσοκομείο της Φλώρινας. Τους πέντε μήνες φτάνει η αναμονή στο ρευματολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Καβάλας, τους τέσσερις μήνες η αναμονή για το ιατρείο οστεοπόρωσης στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού στο καρδιολογικό και στο διαβητολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Δράμας θα πρέπει να περιμένουν 120 ημέρες.
Αυξάνονται οι ασθενείς, συρρικνώνεται το ΕΣΥ
Για αύξηση έως και 40% του αριθμού των ασθενών που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία μιλά στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος(ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.
«Ωστόσο, αντί το ΕΣΥ να ενισχύεται, συρρικνώνεται με την αποψίλωση του ιατρικού προσωπικού, το οποίο συνταξιοδοτείται. Το 2010 επρόκειτο να γίνουν 4.500 προσλήψεις γιατρών, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ. Ταυτόχρονα, μέχρι σήμερα έχουμε 2.000 αποχωρήσεις και μόνο χίλιες προσλήψεις, άρα τα κενά έφτασαν τα 5.500 πανελλαδικά. Επιπλέον, έως το τέλος του χρόνου τα 130 νοσοκομεία θα γίνουν 82, ενώ έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα δούμε αύξηση της θνητότητας, ενώ θα έχουμε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά δέκα χρόνια», δηλώνει ο κ. Βαρνάβας και προσθέτει ότι ακόμη ένα πλήγμα είναι η μείωση κατά 50% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν έχουν καν πετρέλαιο για θέρμανση.
Όσον αφορά τις αναμονές στις εφημερίες, ο κ. Βαρνάβας εκτιμά ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν όσο δεν οργανώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία είναι ένα φίλτρο των ασθενών που θα μπορούσε να λειτουργήσει στις γειτονιές. «Δεν είναι δυνατόν ασθενής από τη Συκιά Χαλκιδικής να κάνει 100 χλμ. με το αυτοκίνητό του για να έρθει στο νοσοκομείο Πολυγύρου στις 12 τα μεσάνυχτα, προκειμένου να τον εξετάσει γιατρός για πόνο στο στομάχι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας.
Για ουρές στις εφημερίες και εξασθενημένο προσωπικό μιλάει ο πρόεδρος της  Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου. Όπως τονίζει, έχει γίνει περιστολή δαπανών στην υγεία, γιατί υπήρχαν σπατάλες, αλλά έγινε και περιστολή δαπανών εκεί όπου χρειαζόταν αύξηση. «Έχουμε αύξηση της προσέλευσης στο ΕΣΥ και λόγω κρίσης, συνεπώς θα έπρεπε να έχουμε αύξηση της στελέχωσης και των υποδομών, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Στη Θεσσαλονίκη καθυστερούν χειρουργεία, έχουμε ουρές στις εφημερίες και εξασθενημένο προσωπικό. Υπάρχουν δημόσιες μονάδες υγείας υψηλού επιπέδου στην πόλη μας, αλλά είναι ζήτημα πόσο θα αντέξουν να αποτελούν σημείο παγκόσμιας αναφοράς», εξηγεί ο κ. Παπαστεργίου.
Παράλληλα, αναφέρει ότι σε κάποια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι δομές είναι άθλιες και σε άλλα τείνουν να γίνουν άθλιες εξαιτίας της υπερχρήσης, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία. Ως παράδειγμα φέρνει τη Σουηδία, όπου οι δήμοι, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, ενημερώνουν τους πολίτες πότε θα κάνουν προληπτικές εξετάσεις.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του «Παπαγεωργίου» Γιώργος Χριστόπουλος εξηγεί ότι το νοσοκομείο πάντα είχε πληρότητα, αλλά πλέον έχει αυξηθεί η προσέλευση των ασθενών.
«Εμείς έχουμε διαδικασία αξιολόγησης των περιστατικών που έρχονται στην εφημερία ανάλογα με τη σοβαρότητα. Το επείγον περιστατικό δεν περιμένει. Αν όμως υπήρχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν θα έρχονταν καθόλου όλοι αυτοί οι ασθενείς. Επίσης, το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κάθε νοσοκομείου είναι ξεχωριστό τμήμα και κανονικά θα έπρεπε να έχει το δικό του προσωπικό. Αυτό όμως δεν γίνεται. Έρχονται οι ήδη υπάρχοντες γιατροί των κλινικών του νοσοκομείου», εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος και προσθέτει: «Ένας γιατρός στην εφημερία πρέπει να εξετάσει ένα περιστατικό με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ένα που απλώς χρειάζεται λίγα ράμματα αλλά δεν κινδυνεύει. Το δεύτερο αναγκαστικά θα περιμένει. Επίσης, στα ειδικά ιατρεία του νοσοκομείου υπάρχει μεγάλη αναμονή».
Χρόνος αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων της Β. Ελλάδας

«Παπαγεωργίου»
Γυναικολογικό ογκολογικό: 193 μέρες
Αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων: 104 μέρες
Αγγειοχειρουργικό: 158 μέρες
Άνοιας: 137 μέρες
Γαστροσκόπηση: 203 μέρες
Γυναικείας γονιμότητας: 186 μέρες
Διαβητικό πόδι: 154 μέρες
Διαβητολογικό ενδοκρινολογικό: 238 μέρες
Διαβητολογικό: 118 μέρες
Ιατρείο μαστού: 129 μέρες
Καρδιολογική υπέρταση: 158 μέρες
Κεφαλαλγίας: 136 μέρες
Κολονοσκόπηση: 292 μέρες
Παιδοενδοκρινολογικό: 305 μέρες
Πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων: 304 μέρες
Χειρουργικής μαστού: 133 μέρες

ΑΧΕΠΑ
Γαστρεντερολογικό: 60 μέρες
Γλαυκωματικό: 80 μέρες
Θεαγένειο
Γυναικολογικό: 100 μέρες
Γ’ Χειρουργικό μαστού: 160 μέρες
Ιπποκράτειο
Γυναικολογικό: 105 μέρες
Νευρολογικό: 119 μέρες
Π/Δ νευρολογικό: 224 μέρες
Παιδιατρικό ΩΡΛ: 120 μέρες
Παιδοενδοκρινολογικό: 203 μέρες
Βέροιας
Διαβητολογικό: 84 μέρες
Οφθαλμολογικό: 113 μέρες
Τεστ ΠΑΠ: 74 μέρες
Γιαννιτσών
Γαστρεντερολογικό: 90 μέρες
Ορθοπεδικό: 105 μέρες
Κατερίνης
Αιματολογικό: 122 μέρες
Διαβητολογικό: 203 μέρες
Νεφρολογικό: 128 μέρες
Ορθοπεδικό: 96 μέρες
Σερρών
Δερματολογικό: 105 μέρες
Διαβητολογικό: 77 μέρες
Μαστογραφίες: 88 μέρες
Νεφρολογικό: 164 μέρες
Οφθαλμολογικό: 106 μέρες
Υπέρηχοι: 119 μέρες
Καβάλας
Νεφρολογικό: 93 μέρες
Ρευματολογικό: 140 μέρες
Δράμας
Διαβητολογικό: 120 μέρες
Καρδιολογικό: 120 μέρες
Οφθαλμολογικό: 117 μέρες
Κομοτηνής
Καρδιολογικό: 120 μέρες
Υπερτασικό: 126 μέρες
Διδυμοτείχου
Μαστογραφίες: 480 μέρες
Μέτρηση οστικής πυκνότητας: 105 μέρες
Οφθαλμολογικό: 178 μέρες
Μικροβιολογικό: 98 μέρες
Της Νικολέττας Μπούκα
εφημερίδα Μακεδονία
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα