Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ., στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (εκτός της Θεσσαλονίκης) είναι οι κλοπές και διαρρήξεις, που παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 55,7%, με τον αριθμό από 1.892 το 2010 να εκτοξεύεται στις 2.947 το 2011.
Σύμφωνα με τον πίνακα στατιστικών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. επιμέρους η αύξηση κατανέμεται σε 43,5% στις διαρρήξεις σπιτιών και σε 28,8% σε διαρρήξεις καταστημάτων, ενώ μεγάλη είναι και η αύξηση κλοπών οχημάτων.
Από τις αναλύσεις των αξιωματικών της διεύθυνσης περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως οι περισσότερες διαρρήξεις, που πλησιάζουν το 50% του συνόλου, σημειώνονται στο νομό Χαλκιδικής. «Γίνονται σε εξοχικές κατοικίες και είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός των δραστών, αφού η αστυνομία εκ των πραγμάτων δεν ενημερώνεται αμέσως για τέτοιες περιπτώσεις», τόνισε ο διευθυντής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Βασίλης Κανάλης. «Τα σπίτια και τα μικρά καταστήματα αποτελούν εύκολους στόχους για τους κακοποιούς, επειδή δεν φυλάσσονται. Οι συμμορίες γνωρίζουν ότι πολλές καταθέσεις έχουν μεταφερθεί στα σπίτια και γι’ αυτό στρέφονται εκεί», συμπλήρωσε.
Στην Κεντρική Μακεδονία οι ληστείες το 2011 παρουσιάζουν επίσης σταθερότητα και ελάχιστη μείωση σε σχέση με το 2010.
Οι ληστείες μέσα σε σπίτια αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η αύξηση των γενικών ληστειών σε ποσοστό που φτάνει το 31,4% έρχεται να συμπληρωθεί από την αντίστοιχη αύξηση των εισβολών κακοποιών μέσα σε σπίτια, ενώ και οι κλοπές και διαρρήξεις είναι επίσης περισσότερες κατά 25,2%.
«Οι δράστες τέτοιων ενεργειών προέρχονται από συγκεκριμένες ομάδες, κυρίως είναι ομογενείς, Βούλγαροι και τοξικομανείς, που αντιμετωπίζαμε και στο παρελθόν. Μόνον που τώρα έχουν γίνει περισσότερο βίαιοι», υπογράμμισε ο διευθυντής περιφέρειας της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Λουπεΐδης. Πρόσθεσε ακόμη ότι παρά τα ενισχυμένα μέτρα που λαμβάνονται, τόσο με τις ομάδες ΔΙΑΣ όσο και με τους έκτακτους ελέγχους, οι δυνατότητες έχουν περιοριστεί, καθώς ποσοστό 25%-30% των αστυνομικών έχει συνταξιοδοτηθεί.
Σταθερή είναι η κατάσταση με την εγκληματικότητα στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με μία αύξηση στα περιστατικά ληστειών μέσα σε σπίτια, καθώς καταγράφηκαν έξι περιπτώσεις το 2011 έναντι μόνον μιας το 2010.