Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Σύστημα πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών της αγοράς εργασίας

Θεσσαλονίκη: Σύστημα πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών της αγοράς εργασίας

- Advertisement -

Τη λειτουργία ενός συστήματος πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών της αγοράς εργασίας της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλονίκης σε επαγγελματικές δεξιότητες, θα εφαρμόσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο τον περιορισμό της ανεργίας και την αποδοτικότερη σύνδεση των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης με τους επαγγελματικούς φορείς. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που στηρίζεται σε ένα μοντέλο πρόβλεψης της προσφοράς και της ζήτησης δεξιοτήτων, που έχει αναπτύξει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), και η οποία θα συντονίζεται από τη νέα αντιδημαρχία Παιδείας, με επικεφαλής τον σημερινό εντεταλμένο σε θέματα παιδείας, Αντώνη Καρούμπη.

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης (επιμελητήρια, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, σύνδεσμοι εξαγωγέων και βιομηχάνων, περιφέρεια εκπαίδευσης, εργατικό κέντρο κ.α.) για την δημιουργία επιτροπής που θα συντονίσει το έργο. Στη συνέχεια και για περίπου τρεις μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο χαρτογράφησης των εκπαιδευτικών δομών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης ώστε να καταγραφούν και να ανιχνευτούν αρχικά οι φορείς εκπαίδευσης, που δύνανται να προσφέρουν την απαιτούμενη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στους επαγγελματικούς κλάδους που έχει ανάγκη η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Κανένας φορέας, αλλά ούτε και δήμος της Θεσσαλονίκης δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που προσφέρει το Cedefop, αν και βρίσκεται στην πόλη εδώ και 20 χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, και πρόσθεσε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης πρέπει να συνδεθεί με την αριστεία στα πανεπιστήμια και με την επαγγελματική κατάρτιση, να ανανεώσει τις επαγγελματικές της γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να γίνει ανταγωνιστική. «Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει το υπόδειγμα, το καλύτερο κέντρο εκπαίδευσης και παιδείας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε.

 

Το Cedefop διαθέτει εδώ και χρόνια μοντέλο πρόβλεψης της προσφοράς και ζήτησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων, που εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες της ΕΕ, ενώ Ολλανδία και Γερμανία αναζητούν εκ νέου τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις δυνατότητες του εργατικού τους δυναμικού. Εμπειρογνώμονες του Cedefop διευκρίνισαν ότι η μέθοδος αυτή δεν λύνει άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο, δίνει απαντήσεις στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, προς τις οποίες θα πρέπει να στραφεί η κοινωνία για να προσφέρει δυνατότητες διεκδίκησης ευκαιριών. «Υπάρχει μία στρέβλωση στη διασύνδεση και συνεργασία των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά» επεσήμαναν.

 

Η αλλαγή επαγγέλματος, κατά μέσο όρο, 5 φορές στη διάρκεια της εργασιακής ζωής των πολιτών, αποτελεί συνήθη τακτική στις ανεπτυγμένες χώρες, και μόνο τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο παρατηρείται και στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Cedefop, οι εναλλαγές επαγγελματικού περιεχομένου, που ενδεχομένως εντείνονται λόγω κρίσης, οφείλουν να συνοδεύονται από εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από τις οργανωμένες κοινωνικές δομές.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα