Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤετραήμερη εργασία: Πετυχημένο το πρώτο παγκόσμιο πιλοτικό πρόγραμμα

Τετραήμερη εργασία: Πετυχημένο το πρώτο παγκόσμιο πιλοτικό πρόγραμμα

.

Με επιτυχία στέφθηκε το πρώτο παγκόσμιο πιλοτικό πρόγραμμα για την τετραήμερη εργασία με την πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετείχαν, να την εφαρμόσουν εφεξής και επισήμως.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC News, οι περισσότερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου θα υιοθετήσουν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα μετά τη συμμετοχή τους στη μεγαλύτερη έρευνα που διεξήχθη ανά τον κόσμο.

Από τις 61 βρετανικές εταιρείες που συμμετείχαν σ΄ένα εξαμηνιαίο πιλοτικό τετραήμερο εργάσιμης εβδομάδας το 2022, τουλάχιστον οι 54 (89%) δήλωσαν ότι η πολιτική αυτή εξακολουθεί να ισχύει, ενώ 31 εταιρείες (51%) υποστήριξαν ότι είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν την πολιτική της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας. Οι εταιρείες που συμμετείχαν, βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, όπως σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Η Juliet Schor, εποκεφαλής- συντάκτρια της έκθεσης και καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Boston College, περιέγραψε τα αποτελέσματα ενός έτους ως «εξαιρετικά» και είπε ότι τα πορίσματα έδειξαν ότι οι θετικές επιπτώσεις σε ότι αφορά την παραγωγικότητα των εργαζομένων που δούλευαν επί 4 ημέρες, ήταν «πραγματικές και μακροχρόνιες».

Τα αποτελέσματα του πρώτου παγκοσμίως πιλοτικού προγράμματος δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την δεξαμενή σκέψης Autonomy δείχνοντας πως, όλοι οι διευθυντές όπως και οι διευθύνοντες σύμβουλοι τόνισαν ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είχε θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό τους, με περισσότερους από τους μισούς (55%) να περιγράφουν τα αποτελέσματα ως πολύ θετικά.

Η συντριπτική πλειοψηφία (82%) των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν θετικές επιπτώσεις σχετικά με την ευημερία του προσωπικού και σχεδόν το ένα τρίτο (32%) δήλωσε ότι η πολιτική βελτίωσε αισθητά τον τομέα προσλήψεων προσωπικού.

«Τα συνολικά θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την παραγωγικότητα των εργαζομένων διατηρήθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις συνέχισαν ακόμη και να βελτιώνονται», υποστήριξε η επικεφαλής της έρευνας.

«Η σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποδείχθηκαν σημαντικά καλύτερες μετά τους έξι μήνες. Η βελτίωση σε ότι αφορά την ικανοποίηση από τη ζωή παρέμειναν σταθερές. Η ικανοποίηση από την εργασία και τα προβλήματα ύπνου μειώθηκαν σε μικρό βαθμό, ωστόσο η βελτίωση στην απόδοση των υπαλλήλων όπως και την ψυχική τους υγεία διατηρήθηκαν ένα χρόνο μετά».

Η έκθεση διαπίστωσε, επίσης, ότι το προσωπικό σε επιχειρήσεις όπου η πρόσθετη ημέρα αδείας ήταν ελάχιστα εγγυημένη ή παρέχεται υπό τον όρο επίτευξης ορισμένων στόχων, προκαλούσε κάποιες ανησυχίες στους εργαζόμενους.

Για παράδειγμα, το μοντέλο τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας που έθετε όμως στόχους στο προσωπικό, όπως προκύπτει από την έρευνα, προκαλούσε επιπρόσθετο άγχος για την τήρηση των προθεσμιών, δυσαρέσκεια έναντι των άλλων και αισθήματα ανισότητας μεταξύ των εργαζομένων με βάση τη φύση του ρόλου τους.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να χρησιμοποιούν το ρεπό τους σε θέματα φροντίδας, χόμπι και δουλειές, με το προσωπικό να είναι πρόθυμο να τους δώσει προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο για το Σαββατοκύριακο.

«Ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα του πιλοτικού τετραήμερου εβδομαδιαίου προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδόν κάθε εταιρεία με την οποία έχουμε μιλήσει αποφάσισε να διατηρήσει την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα», δήλωσε ο Will Stronge, διευθυντής έρευνας στο think tank Autonomy.

«Οι βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και η γενική ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και η μείωση της επαγγελματικής κόπωσης που διαπιστώθηκε στο τέλος του πιλοτικού προγράμματος, διατηρήθηκε επί έναν ακόμη χρόνο», πρόσθεσε ο Stronge.

Πηγή:protothema.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα