Την οριστική διευθέτηση του ζητήματος των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αριστοτέλους, δρομολογεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 20 Μαρτίου 2012, στην Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του Αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη, παρουσιάστηκε στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες το νέο σχέδιο οριοθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Κατά την τοποθέτηση του ο Γιάννης Μπουτάρης υπενθύμισε ότι η ανάπλαση της ιστορικής Πλατείας Αριστοτέλους προβλέπει μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων – επισκεπτών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2015. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε τους καταστηματάρχες ότι το νέο σχέδιο για την οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων που θα εφαρμοστεί στο μεταβατικό στάδιο και μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας προβλέπει στην ευταξία του Δημόσιου Χώρου και ότι οι ίδιοι δεν θα χάσουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από το χώρο που καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματά τους έως τώρα.
«Θέλουμε να γίνει και στην πόλη μας, ότι γίνεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις. Να αναδειχθεί η ιστορική φυσιογνωμία της πλατείας, να αποτραπούν οι αυθαίρετες καταλήψεις και να υπάρξει ισομερής κατανομή του κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έτσι θα προστατευθούν τα διατηρητέα κτίρια και θα εξασφαλισθεί η ελεύθερη διακίνηση των πεζών στις στοές και στην πλατεία» δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε ομόφωνα στα τέλη Ιουνίου την οριοθέτηση του κοινόχρηστου χώρου προς διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει να επιλυθεί το θέμα με διάλογο και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να συμφωνήσουν στο χώρο που θα τους δοθεί και να μην καταλαμβάνουν παράνομα επιπλέον χώρο.
«Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούσαν μέχρι τώρα -και με ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης- χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο. Η Δημοτική Αρχή με απόφαση που προώθησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέλει να βάλει τάξη και να λύσει το πρόβλημα. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα, για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου αλλά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που το ταχύτερο θα υλοποιηθεί με σεβασμό στη μνημιακότητα και την ιστορία της πλατείας Αριστοτέλους» δήλωσε ο Ανδρέας Κουράκης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς το προτεινόμενο σχέδιο που συνοδεύει την σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (υπ’ αριθμ. 911/24-6-2011) ρυθμίζονται τα εξής:
-Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους.
-Ο κοινόχρηστος χώρος που διατίθεται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων οριοθετείται από την οικοδομική γραμμή (μέτωπο) των οικοδομικών τετραγώνων εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους και από τον εσωτερικό διάδρομο που υπάρχει ανάμεσα στα υφιστάμενα παρτέρια, όπως απεικονίζεται με γραμμοσκιασμένη επιφάνεια στο σχέδιο που συνοδεύει την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
-Οριοθετούνται συμμετρικά τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους τεσσάρων μέτρων για την ακώλυτη διέλευση πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό χώρο της πλατείας.
Το σχέδιο που προτείνεται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προβλέπει επίσης την τοποθέτηση ομοιόμορφων, καλαίσθητων διαχωριστικών που θα οριοθετούν το χώρο που αντιστοιχεί σε κάθε κατάστημα στις διαγραμμίσεις των τραπεζοκαθισμάτων. Επισημαίνεται επίσης ότι μετά την έκδοση της κανονιστικής απόφασης το τμήμα της πλατείας που θα διατεθεί για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα κατανεμηθεί στα ενδιαφερόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ατομικές πράξεις (άρθρο 3 του Ν. 1080/80) λαμβάνοντας υπόψη ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, ελαχίστου πλάτους 1,5 μέτρου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προσβασιμότητα ΑμεΑ, όπως και η δυνατότητα προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης στις εισόδους των οικοδομών που βρίσκονται εντός των στοών της πλατείας και ιδίως η δυνατότητα ανάπτυξης πυροσβεστικού οχήματος.
Στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες δόθηκε προθεσμία μέχρι την προσεχή Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, να μελετήσουν και να προσυπογράψουν το σχέδιο που αφορά το κατάστημά τους ή να παρουσιάσουν εναλλακτικές τροποποιήσεις για το χώρο των τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπεται να καταλάβουν.
Κατά τη συνάντηση, οι καταστηματάρχες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει τάξη στο ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών και στην οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους της πλατείας, επισήμαναν όμως ότι θα πρέπει για τις αλλαγές να ενημερωθούν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ώστε να μην επιβάλλονται πλέον άνευ αιτίας πρόστιμα στις επιχειρήσεις. Επίσης έθεσαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα αστυνόμευσης και καθαριότητας της περιοχής και ζήτησαν την κατανόηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί στις επιχειρήσεις τους, η οικονομική κρίση.