Γκάζι στην τουριστική κίνηση των παραθαλάσσιων περιοχών του Στρυμονικού Κόλπου φαίνεται ότι πάτησε η οικονομική κρίση. Οι ανταγωνιστικές τιμές σε καταλύματα και καταστήματα εστίασης, σε συνδυασμό με τις κοντινές χιλιομετρικές αποστάσεις, προσελκύουν μεγάλο αριθμό κυρίως βαλκάνιων τουριστών με πρώτους τους Σέρβους στη λίστα των κρατήσεων.
Η κρίση όμως οδήγησε και πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών σε τουριστικές περιοχές να παρανομήσουν, καθώς εντοπίστηκαν να νοικιάζουν, χωρίς να είναι επαγγελματίες, δωμάτια και άλλους χώρους που τους… περισσεύουν, έναντι 20 ευρώ, εξασφαλίζοντας καθαρό κέρδος.
Παράνομα καταλύματα
Το γεγονός σήμανε συναγερμό στους κόλπους των επαγγελματιών του τουρισμού σε παραθαλάσσιες περιοχές του Στρυμονικού κόλπου, καθώς μόνο στον Σταυρό εντοπίστηκε ότι νοικιάζονται από ντόπιους κατοίκους πάνω από 100 τέτοια δωμάτια και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές. Οι ιδιοκτήτες πάντως τουριστικών καταλυμάτων δηλώνουν ότι το φαινόμενο πρέπει να παταχθεί και ζητούν να παρέμβει άμεσα η τουριστική αστυνομία και το ΣΔΟΕ.
Στρυμονικός κόλπος: Πληρότητα 90%
Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των περιοχών του Στρυμονικού κόλπου (Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό) αγγίζουν σήμερα το 90%, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα, αφού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το κλείσουν ακόμα και με 30 ευρώ.
Η τουριστική κίνηση στην περιοχή της Ασπροβάλτας και των Βρασνών είναι αυξημένη κατά 15% – 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά είναι η κίνηση στον Σταυρό, όπου διατίθενται περί τις 2.000 κλίνες. Ειδικά φέτος, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι τιμές είναι άκρως ανταγωνιστικές, ενώ μικρές είναι οι αποστάσεις τόσο για όσους επιλέγουν να πάρουν το Ι.Χ. όσο και για αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν την αστική συγκοινωνία με τιμή εισιτηρίου που φτάνει τα 3,70 ευρώ προς Ασπροβάλτα και 3,60 προς Σταυρό, μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι που πραγματοποιούνταν δρομολόγια με το ΚΤΕΛ.
Φοβούνται τα …ταξί!
Παρά τον μεγάλο αριθμό κρατήσεων, κυρίως από Σέρβους, Βούλγαρους, Τσέχους και Ρουμάνους, οι τουριστικοί πράκτορες και τοπικοί παράγοντες του τουρισμού στον Στρυμονικό κόλπο φοβούνται τυχόν αποκλεισμό του συνοριακού σταθμού Ευζώνων από τα ταξί. Ήδη, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ασπροβάλτας, Χρήστος Ζαχόπουλος, με τον αποκλεισμό στο Δερβένι, σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις των τουριστών από διάφορες βαλκανικές χώρες, ενώ υπήρχε έντονος φόβος για ακυρώσεις των καταλυμάτων.
“Ευτυχώς τις αποφύγαμε και οι άνθρωποι ήρθαν. Αλλά αν τυχόν γίνει αποκλεισμός των Ευζώνων, τότε θα καταστραφούμε, γιατί θα γυρίσουν πίσω και με το δίκιο τους” τόνισε ο κ. Ζαχόπουλος. Εξήγησε μάλιστα ότι οι τουρίστες δεν θέλουν μόνο θάλασσα, θέλουν να επισκεφτούν και την πόλη της Θεσσαλονίκης όπως και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της, χρησιμοποιώντας συνήθως ταξί. Συνολικά στη περιοχή της Ασπροβάλτας και των Βρασνών υπάρχουν 350 τουριστικές μονάδες (δωμάτια, συγκροτήματα κατοικιών και ξενοδοχεία) με τιμές ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς οι τιμές στα δίκλινα κυμαίνονται από 30 και 35 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 50 ευρώ. Αντίστοιχα στα ξενοδοχεία με πρωινό η διαμονή στο δίκλινο φτάνει μέχρι και τα 80 ευρώ το ανώτερο.
«Μάχη» με τους …παράνομους
Ικανοποιητική είναι η τουριστική κίνηση και στον Σταυρό, όπου η πληρότητα φτάνει το 80% – 90%, ενώ τα Σαββατοκύριακα συγκεντρώνει και πολλούς έλληνες τουρίστες. Η πλειονότητα των επισκεπτών πάντως, όπως είπε ο πρόεδρος των τουριστικών καταλυμάτων Ιωάννης Νουράκης, προέρχεται από τη Σερβία, ενώ ακολουθούν οι Ούγγροι και λιγότερο οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαγγελματίες στον κλάδο του τουρισμού πλήττονται από τους επιτήδειους, ντόπιους κατοίκους που νοικιάζουν παράνομα δωμάτια ή και μέρος του σπιτιού που διαθέτουν στην περιοχή. “Το φαινόμενο αρχίζει και παίρνει διαστάσεις, καθώς λόγω κρίσης, σε όποιον περισσεύει μια κάμαρα, τη νοικιάζει ακόμα και για 20 ευρώ, χωρίς να πληρώνει φόρους και τα σχετικά, αφού δεν είναι δηλωμένος ως επαγγελματικός χώρος”, σημείωσε ο κ. Νουράκης.
Αυτήν τη στιγμή, όπως είπε, υπάρχουν περί τα 100 δωμάτια και ισόγειοι χώροι που νοικιάζονται προς 20 και 30 ευρώ, μέσα σε σπίτια ντόπιων κατοίκων ή όσων χρησιμοποιούν το σπίτι ως εξοχικό. “Παρότι ως επαγγελματίες έχουμε κάθε δικαίωμα να το καταγγείλουμε, δεν το κάνουνε γιατί γνωριζόμαστε. Εξάλλου για αυτήν τη δουλειά υπάρχει η τουριστική αστυνομία και το ΣΔΟΕ, που πρέπει να τους κυνηγήσει” υπογράμμισε ο κ. Νουράκης.
http://www.serreslife.gr/