Ο κ. Βγενόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου περί στήριξης των κυπριακών τραπεζών, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη στάση του Συνδέσμου των κυπριακών Τραπεζών (που στηρίζει την στρατηγική της κυβέρνησης), υποστηρίζοντας πως –σε περίπτωση που χρειαστεί– οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να γίνουν με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως θα πρέπει να οριστεί μια τιμή συμμετοχής από το κράτος, στην οποία να έχουν δικαίωμα προτίμησης οι ιδιώτες μέτοχοι και το Δημόσιο να συμμετάσχει μόνο κατά το υπόλοιπο που ενδεχομένως θα υπολείπεται.
Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το Δημόσιο, ανάλογη πρέπει να είναι και η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ το Δημόσιο θα πρέπει –αποκτώντας ακόμη και μία μετοχή– να μπορεί να θέτει veto σε συγκεκριμένα ζητήματα. Τέλος, όταν το Δημόσιο θα προχωρήσει σε αποεπένδυση, τότε θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα προτίμησης οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Βγενόπολος τονίζει ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μετά την απόφαση για την κατά 50% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων και της ευρωπαϊκής οδηγίας για 9% πρωτοβάθμια κεφαλαιακή επάρκεια μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2012 έχει μπει κι αυτό στον προβληματισμό εάν τελικά οι τράπεζες θα μείνουν ιδιωτικές ή θα κρατικοποιηθούν εν όλω ή εν μέρει και με ποιους όρους.
«Διατηρώ την πεποίθηση ότι τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της ταυτίζονται σε αυτήν τη φάση με τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών, διότι συμφέρει τη χώρα να παραμείνουν οι τράπεζες ιδιωτικές, αλλά αυτό θα το αποφασίσουν τελικά η κυπριακή κυβέρνηση και η Βουλή. Πιστεύω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρόεδρος της Marfin Popular Bank δεν πρέπει να είναι ένας μεγάλος μέτοχος, που με την παρουσία του να δημιουργεί πιθανόν προϋποθέσεις αντίθεσης συμφερόντων. Επίσης, δεν πιστεύω ότι οι διοικήσεις πρέπει να αγωνιστούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές, εάν αυτό είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, διότι π.χ. μια πολιτική απομόχλευσης και μείωσης στοιχείων ενεργητικού για τη μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων θα προκαλέσει ή θα επιτείνει μια ύφεση, που θα πλήξει την κοινωνία αλλά στο τέλος και τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών. Εάν λοιπόν η επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές, πρέπει αυτό να γίνει με τέτοιους όρους ώστε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών να συνεχιστεί κανονικά. Τέλος, εκπροσωπώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας, εφόσον οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα επιθυμούν και ευνοούν την περαιτέρω προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, θα προσπαθήσω να βοηθήσω και στις σχετικές διαδικασίες που θα δρομολογηθούν. Την ίδια πρόθεση έχει εκφράσει και ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας Dubai Financial Group LLC».
Αντικαταστάτης του κ. Βγενόπουλου ορίστηκε ο κ. Κ. Μυλώνας, μέχρι πρότινος εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.