Ο Συνήγορος επανέρχεται στο θέμα της οριοθέτησης της ελεύθερης ζώνης στους συγκεκριμένους πεζοδρόμους και «υπενθυμίζει» στο δήμο τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία: «το ελάχιστο πλάτος ελεύθερης ζώνης διέλευσης θα πρέπει να είναι ελεύθερο από εμπόδια. Το ίδιο ισχύει και για την ελεύθερη ζώνη προσπέλασης και εξυπηρέτησης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης 3,50 μέτρων. Συνεπώς, το επιχείρημα της Διεύθυνσης Μελετών Αρχιτεκτονικών Εργων του δήμου για τη δυνατότητα μετακίνησης των κινητών στοιχείων των καταστημάτων σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης (ομπρέλες, καθίσματα) είναι αντίθετο με τις επιταγές της νομοθεσίας και ο δήμος θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι μνημονευόμενες ζώνες να παραμένουν πάντα ελεύθερες. Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα στα οποία περιλαμβάνεται και η δημοτική αστυνομία θα πρέπει να συντονιστούν προκειμένου να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι και να επιβάλλονται άμεσα οι νόμιμες κυρώσεις σε περιπτώσεις εκ νέου διαπίστωσης παρακώλυσης του κοινόχρηστου χαρακτήρα των πεζοδρόμων».
«Σήμερα ο νόμος δεν τηρείται στην Ικτίνου. Δεν υπάρχει επίσης και η λογική της απελευθέρωσης του δημόσιου χώρου, όπως και στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι καταστηματάρχες σήμερα στην Ικτίνου βρίσκονται στον αέρα. Τοποθετούν τα τραπεζοκαθίσματά τους τηρώντας το σχέδιο του δήμου, το οποίο όμως δεν “δέχεται” η Τροχαία η οποία τους επιβάλλει πρόστιμα. Προτείνω, λοιπόν, στους καταστηματάρχες να ζητήσουν από την Τροχαία να τους δείξει μέχρι πού μπορούν να τοποθετούν τραπεζάκια ώστε να μην τους επιβάλλει πρόστιμα και στη συνέχεια να ζητήσουν από το δήμο να νομιμοποιήσει αυτές τις προδιαγραφές», είπε ο κ. Μάτης.
Προσφυγές
Ο Συνήγορος αναφέρεται στο σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τη χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στο συγκεκριμένο σημείο, σχέδιο το οποίο έχει αποτυπωθεί και στο πλακόστρωτο με κίτρινες διαγραμμίσεις. Σημειώνεται ότι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Συνήγορο ζητώντας να αποφανθεί επί της νομιμότητας του εν λόγω σχεδίου, αφού όπως ισχυρίζονται, με το σχέδιο αυτό δεν τηρούνται οι προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία για το ελάχιστο πλάτος της ελεύθερης ζώνης. Για το ίδιο θέμα, έχουν καταθέσει άλλωστε στο δικαστήριο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία συζητείται τις προσεχείς μέρες, ενώ το δικαστήριο δικαίωσε το δήμο απορρίπτοντας αίτημα των κατοίκων να ανασταλεί η εφαρμογή αυτού του σχεδίου έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.
Όργιο αυθαιρεσίας
Σε κάθε περίπτωση, ο Συνήγορος επιβεβαιώνει το καθεστώς αυθαιρεσίας στο οποίο «λειτουργούν» η Ικτίνου και η Ζεύξιδος τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία τρία χρόνια από το 2009 έως και το 2011 δεν είχαν εκδοθεί αποφάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα τα καταστήματα αυτά να χρησιμοποιούν παράνομα τον κοινόχρηστο χώρο.
«Επίσης, αν και έχουν καταγραφεί σημαντικές παραβάσεις τα τελευταία τρία χρόνια από την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν φαίνεται να είχαν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις από το οποίο συνάγεται σημαντική απώλεια εσόδων για το δήμο Θεσσαλονίκης», τονίζει ο Συνήγορος.
Το… κερασάκι στην τούρτα μπαίνει δε στο σημείο του εγγράφου του Συνηγόρου, στο οποίο υπογραμμίζεται: «η υπουργική απόφαση 52488/16-11-2001 την οποία επικαλείται η Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Εργων του δήμου, σε πρόσφατο έγγραφό της, έχει καταργηθεί από την υπουργική απόφαση 52907/28-12-2009»…
αγγελιοφορος