Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι πορείες της οργής

Οι πορείες της οργής

- Advertisement -

Ξύλο και χημικά ξανά από τα ΜΑΤ, αυτή τη φορά στη ΘεσσαλονίκηΚοκτέιλ από αγανάκτηση, επεισόδια και δακρυγόνα στη ΔΕΘ. Η έντονη αστυνομική παρουσία, που συνοδεύτηκε από άφθονη χρήση χημικών, η μεγάλη πορεία των ταξιτζήδων, που ήταν προετοιμασμένοι και για ακραίες καταστάσεις και είχαν έρθει από κάθε γωνιά της Ελλάδας -σε πολλές περιπτώσεις με τις οικογένειές τους-, οι δεκάδες προληπτικές προσαγωγές και η μαζική συμμετοχή των φοιτητών ήταν τα χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων του περασμένου Σαββάτου.

Ο κόσμος ήταν πολύς, ο θυμός, ιδιαίτερα των ταξιτζήδων, έκδηλος, οι έκρυθμες καταστάσεις λίγες και ελάχιστες οι ζημιές στην πόλη. Οι πορείες ξεκίνησαν μετά τις 6 το απόγευμα. Πρώτοι ξεκίνησαν οι ταξιτζήδες, που υπολογίστηκαν περίπου σε πέντε χιλιάδες, και ήταν εκείνοι που έφτασαν πριν από κάθε άλλον απέναντι στις διμοιρίες των ΜΑΤ και στα μεταλλικά οδοφράγματα της Αστυνομίας.

Το ΠΑΜΕ και η πορεία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα, το πρώτο από την πλατεία Αριστοτέλους και η δεύτερη από το άγαλμα του Βενιζέλου. Συνολικά οι δύο πορείες εκτιμάται ότι είχαν σχεδόν 10 χιλιάδες κόσμο. Οι Αγανακτισμένοι, που ξεκίνησαν πεζή από τον Λευκό Πύργο, ήταν περίπου 700 άτομα, αλλά αργότερα προστέθηκε και η μηχανοπορία που ξεκίνησε από το ΚΤΕΟ με συμμετοχή περίπου 250 μοτοσικλετιστών.

Νωρίτερα είχαν ξεκινήσει περίπου 1.500 φοιτητές από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, που τελεί υπό κατάληψη, ενώ από την πλατεία Καμάρας έφτασε στην είσοδο της ΔΕΘ ένα μπλοκ με περίπου 300 αντιεξουσιαστές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι οπαδοί του Ηρακλή, που συγκεντρώθηκαν στο Κατσάνειο και έφτασαν τελευταίοι, ήταν περισσότεροι από 3,5 χιλιάδες.

Από πίσω ήταν παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, με κλούβες και τον «Αίαντα», το υδροφόρο κατασταλτικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. που έφτασε από την Αθήνα για την περίσταση, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε.

Με ποδοσφαιρικά συνθήματα, ιδιοκτήτες ταξί επιτέθηκαν εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιάννη Ραγκούση. Ο πρόεδρος τη ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος ζήτησε μέχρι και τον «πολιτικό θάνατο» του Γ. Ραγκούση.

Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών έστρεψε τα πυρά του εναντίον της Ν.Δ., λέγοντας ότι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι χαϊδεύουν τα αυτιά των ιδιοκτητών ταξί και κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και δημόσιοι υπάλληλοι από διάφορες περιοχές της χώρας έδωσαν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα του Βενιζέλου. «Οχι» στον οδοστρωτήρα των μέτρων της κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, και στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και η αναπληρώτρια γ.γ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν αβγά, πέτρες, φωτοβολίδες και αυτοσχέδια βεγγαλικά. Τα επεισόδια φούντωσαν όταν έφτασαν στο σημείο τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών και των Αγανακτισμένων, οπότε οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων επιχειρώντας να αποκόψουν τα υπόλοιπα τμήματα των διαδηλωτών. Το ίδιο έγινε με τους περίπου 3.500 οπαδούς του Ηρακλή που έφτασαν από το Κατσάνειο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, στο ύψος της ΧΑΝΘ. Εκεί σημειώθηκαν φθορές στις τζαμαρίες των τραπεζών «Αττική» και «Πειραιώς», της Λέσχης Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, των γραφείων του ΕΟΤ, προκλήθηκαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών πάνω στο δρόμο και κάηκαν μερικά δέντρα σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στην οδό Τσιμισκή.

Η Αστυνομία ξεκίνησε από νωρίς τις προληπτικές προσαγωγές. Προσήχθησαν στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης συνολικά 93 άτομα και συνελήφθησαν εννέα, για κατοχή εκρηκτικών υλών (βόμβες μολότοφ), κατοχή φωτοβολίδων, σουγιάδων, σπρέι πιπεριού κ.λπ., προσπάθεια απελευθέρωσης κρατουμένου και για ρίψεις αντικειμένων εναντίον των αστυνομικών. Ο ένας κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, σε βαθμό κακουργήματος, επειδή φέρεται ότι κατείχε δύο βόμβες μολότοφ και παραπέμφθηκε σε ανακριτή. Οι υπόλοιποι 8 στο Αυτόφωρο Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο, κατηγορούμενοι για «αντίσταση», «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και «παράνομη οπλοφορία».

Με το ΕΚΑΒ διακομίστηκαν 11 τραυματίες διαδηλωτές, ενώ στο υπαίθριο ιατρείο που είχαν στήσει οι Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο πέρασαν 15 πολίτες για την παροχή πρώτων βοηθειών.

 

Των Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ν. ΡΟΥΜΠΟΥ, Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ – eνετ
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα