Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας υποχρεώθηκε να μεταβάλει τον προγραμματισμό του για το θερινό εκδρομικό πρόγραμμα από τη Θεσσαλονίκη προς τη Ρόδο και την Κω, στο οποίο συμμετέχουν 400 δικαιούχοι και διαρκεί 8 εβδομάδες (50 άτομα την εβδομάδα), και να ζητήσει εισιτήρια με λιμάνι αναχώρησης τον Πειραιά. Παράλληλα υποχρεώθηκε να μεταβάλει την ημέρα αναχώρησης των προγραμμάτων για Λήμνο και Μυτιλήνη, από Σάββατο που ήταν μέχρι πέρσι σε Δευτέρα, για να συμπέσει με την ημέρα απόπλου του μοναδικού πλοίου από τη Θεσσαλονίκη.
Ολα αυτά συμβαίνουν καθώς από τη Θεσσαλονίκη αναχωρεί κάθε εβδομάδα μόνον ένα πλοίο, το ΕΓ-ΟΓ «Ταξιάρχης», για ένα δρομολόγιο κάθε Δευτέρα στις 5 το απόγευμα για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, το οποίο στο μεταξύ καταργήθηκε, ούτε δεύτερο πλοίο δρομολογήθηκε στη γραμμή για Λήμνο και Μυτιλήνη, ούτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη γραμμή Λέσβος, Χίος, Σάμος, Πάτμος, Κάλυμνος, Κως και Ρόδος.
Μόνον η δρομολογιακή γραμμή για Σκόπελο και Σκιάθο θα ξεκινήσει με το πλοίο «Αλκυόνη» από τις 8 Ιουλίου, μία φορά την εβδομάδα κάθε Κυριακή στις 11.30 και από τις 26 Ιουλίου θα προστεθεί και δεύτερο δρομολόγιο με αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη κάθε Τετάρτη στις 11.30.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αρνητική. Ούτως ή άλλως, ο κόσμος ήταν διστακτικός λόγω της κατάστασης και, βλέποντας ότι δεν υπάρχει πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να ταξιδέψει στα νησιά. Φτάνουμε στα μέσα του καλοκαιριού και ακόμη δε γνωρίζουμε τι θα γίνει», σημείωσε ο ναυτιλιακός πράκτορας Βλαδίμηρος Καραχαρίσης.
aggelioforos