Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜισθοί Πολωνίας στη Θεσσαλονίκη

Μισθοί Πολωνίας στη Θεσσαλονίκη

- Advertisement -

Αν η μείωση του κατώτερου μισθού είναι μία πολύ επώδυνη ιστορία για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, τότε για τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι το εισιτήριο για τη φτώχεια. Και η Θεσσαλονίκη θα επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά το χαρακτηρισμό της φτωχομάνας, καθώς παρουσιάζει πολύ μεγάλο πληθυσμό απασχολούμενων με άτυπες μορφές εργασίας.

Έτσι, ενώ οι άνθρωποι της τρόικας θέλουν να επιβάλουν πορτογαλικούς μισθούς στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη τα νέα μέτρα θα φέρουν μισθούς Πολωνίας για τουλάχιστον το 30% του εργατικού δυναμικού που δεν έχει πλήρη απασχόληση. Αν υπάρξει μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% και ο βασικός του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας πέσει στα 586 ευρώ μεικτά, τότε θα υπάρξει ένα μεγάλο ντόμινο στις αποδοχές όλων όσοι εργάζονται με άτυπες -ελαστικές- μορφές απασχόλησης. Ένας εργαζόμενος με μερική απασχόληση έξι ωρών την ημέρα θα δει το μισθό του στα 421 ευρώ. Με πέντε ώρες απασχόληση ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 351 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα της Πολωνίας, ενώ με τετράωρη απασχόληση θα πέσει στα 302 ευρώ, όπως είναι ο βασικός μισθός στη Σλοβακία. Αποδοχές πείνας θα διαμορφωθούν και για τους εργαζόμενους με εκ περιτροπής εργασία. Στα 468 ευρώ θα πέσουν οι μισθοί όσων εργάζονται με τετραήμερη απασχόληση. Στα «πολωνικά» 351 ευρώ θα πέσουν οι μισθοί όσων εργάζονται τρεις ημέρες. Μισθός Λιθουανίας, στα 234 ευρώ, περιμένει όσους δουλεύουν δύο ημέρες. Παράλληλα η κατάρρευση του κατώτερου μισθού θα οδηγήσει πέρα από τα όρια της φτώχειας και όλους όσοι είτε με επιχειρησιακές συμβάσεις είτε με ατομικά συμφωνητικά έχουν αποδεχτεί να πληρώνονται σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με τις κλαδικές τους και έχουν ήδη δει τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 25%. Δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες οι αποδοχές τους θα μειωθούν συνολικά κατά 47% σε σχέση με το 2010.

Η πλήρης κατάρρευση
Στη Θεσσαλονίκη από την αρχή της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης «ανθούν» όλες οι μορφές της ελαστικής εργασίας, ενώ στον αντίποδα το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης «βομβαρδίζεται». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την εξέλιξη των συμβάσεων εργασίας το πρώτο εννεάμηνο του 2011 στο νομό Θεσσαλονίκης μόνον 18.756 επιχειρήσεις (το 7,3% πανελλαδικά) προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού. Συνολικά έγιναν 38.396 (το 7,1% των προσλήψεων του εννεάμηνου πανελλαδικά) προσλήψεις. Από αυτές μόνον οι 13.590 (το 4,2% πανελλαδικά) ήταν πλήρους απασχόλησης. Οι 16.623 (το 9,5% πανελλαδικά) ήταν μερικής απασχόλησης και οι 8.183 (το 17,7% πανελλαδικά) εκ περιτροπής εργασίας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης υποχωρεί σχεδόν άτακτα. Και αυτό γιατί μόνο μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2011 έγιναν περισσότερες από 10.000 προσλήψεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας σε σχέση με τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Έτσι σχεδόν όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης έχουν ελαστικές μορφές απασχόλησης και αυτό αλλάζει συνολικά το χάρτη της απασχόλησης στην περιοχή. Παράλληλα από το 2009 τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μεγάλες μεταβολές και στις εργασιακές σχέσεις όσων άρχισαν να δουλεύουν πριν από το 2008. Μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2011 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 4.332 (το 18,1% πανελλαδικά) συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής. Επίσης 3.432 (το 24,5% πανελλαδικά) συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, ενώ 486 (το 10,5% πανελλαδικά) συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
http://www.makthes.gr
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα