Αν η “τσέπη”, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν … αντέχει ξενοδοχεία πολλών- ή λιγότερων- αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση, που υπόσχεται φθηνές διακοπές και μάλιστα χωρίς “εκπτώσεις” στον Ήλιο, τη θάλασσα, τη φύση και τη διασκέδαση.
Ο λόγος για το κάμπινγκ, τη δημοφιλή αυτή πρακτική διακοπών, με την οποία, με μια σκηνή ή ένα τροχόσπιτο, οι θερινοί μήνες μπορούν να γίνουν “δροσεροί και παραδεισένιοι”. Κι αυτό είναι όντως δυνατό, καθώς με λίγα χρήματα μπορεί κάποιος να απολαύσει βουτιές στις καταγάλανες θάλασσες, που απλόχερα προσφέρει, σε κάθε γωνιά της, η ελληνική γη και επαφή με τη φύση.
Στα κάμπινγκ του νομού Χαλκιδικής και της Πιερίας έχουν να στηθεί αντίσκηνα, τροχόσπιτα και τροχοβίλες, τα οποία είναι έτοιμα να προσφέρουν μια άνετη διαμονή σε οικογένειες και παρέες.
“Δεν θα σας λείψει το σπίτι σας”, υπόσχονται οι ιδιοκτήτες των κάμπινγκ, αφού, όπως αναφέρουν, έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν όλες τις παροχές για την εξυπηρέτηση, άνεση και ψυχαγωγία των επισκεπτών, χωρίς να αφαιρούν τίποτα από τη φυσική ομορφιά των περιοχών.
Στα άρτια οργανωμένα κάμπινγκ της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει αδιάλειπτη παροχή ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, ψυγεία και πλυντήρια. Ιατρεία, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα με είδη δώρων, βιβλία και εφημερίδες, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, θαλάσσια σπορ συμπληρώνουν το “παζλ” των παροχών.
Μάλιστα, πολλά κάμπινγκ προσφέρουν τη σιγουριά των εταιρειών φύλαξης, καθώς και παιδαγωγούς για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, τις ώρες που δεν επιδίδονται σε μακροβούτια…
Ο νομός Χαλκιδικής έχει 35 κάμπινγκ, τα περισσότερα στο “δεύτερο πόδι”, στην περιοχή της Σιθωνίας, που καταφέρνει και συνδυάζει με απόλυτη αρμονία το βουνό με τη θάλασσα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παρατηρείται μια μείωση στις κρατήσεις της τάξεως του 20% – 25%. “Υπάρχει μία μείωση όσον αφορά τους μόνιμους πελάτες που κλείνουν για όλη τη σεζόν, όμως είμαστε αισιόδοξοι. Με εκπτώσεις και προσφορές θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο και ευελπιστούμε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση”, δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Σταμπουλίδης.
Σταθερή δύναμη -εκτός από τους Έλληνες- παραμένουν οι Γερμανοί, αν και ο αριθμός τους μειώνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς και οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι, οι Ιταλοί και οι επισκέπτες από την ΠΓΔΜ, που “κατακλύζουν” τη Χαλκιδική, κυρίως τον Αύγουστο, και γεμίζουν τα κάμπινγκ.
“Υπάρχουν κάμπινγκ ήσυχα, μικρά, κοσμοπολίτικα, για όλα τα βαλάντια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει στροφή του κόσμου στη φύση. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν ελεύθερα, να κάνουν ποδήλατο και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κάποιος το αυτοκίνητό του για να πάει στη θάλασσα. Μπορούν να ψήσουν στο χώρο τους και να καλέσουν και τους φίλους τους”, προσθέτει ο κ.Σταμπουλίδης.
Σε μια προσπάθεια να τραβήξουν επιπλέον τουρίστες, οι υπεύθυνοι φροντίζουν να διοργανώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αρκετά χάπενινγκ, όπως μουσικές, αθλητικές και εικαστικές εκδηλώσεις, ώστε να “ξεφαντώνει” το κοινό.
“Θέλουμε να τους δίνουμε τη δυνατότητα να περνάνε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα. Να είναι ξέγνοιαστοι, μικροί και μεγάλοι”, καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής.
“Σπαρμένη” με κάμπινγκ και η Πιερία
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νομό Πιερίας, που μετρά περίπου 30 κάμπινγκ. Η πελατεία στην περιοχή, έως και το 1990 ήταν αποκλειστικά με ξένους λάτρεις της φύσης. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία άρχισε και ο Έλληνας να κάνει στροφή σε αυτή τη μορφή διακοπών, με τους ξένους να προέρχονται κυρίως από την περιοχή της Βαλκανικής.
Η οικονομική κρίση φαίνεται να βάζει τους Έλληνες σε “δεύτερες σκέψεις” σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπών. “Το κάμπινγκ είναι ένα κατάλυμα που έχει όλους τους κοινόχρηστους χώρους ελεύθερους. Εμείς προσφέρουμε έναν χώρο για το τροχόσπιτο ή τη σκηνή, με το ρεύμα του και τον ίσκιο του. Το κάμπινγκ είναι ένας τρόπος φθηνής παραθέρισης, το οποίο θα πρέπει να το σκεφτούν ακόμη κι αυτοί που δεν το έχουν ξανακάνει”, προτείνει ο Νίκος Παπαθανασίου, ιδιοκτήτης κάμπινγκ στην περιοχή του Λιτοχώρου.
Αυτό που προβληματίζει φέτος τους ιδιοκτήτες των κάμπινγκ είναι και η κίνηση που θα υπάρχει τις καθημερινές, λόγω της αυξημένης τιμής της βενζίνης και των χρημάτων που απαιτούνται για τη διέλευση των διοδίων. “Παλαιότερα, άφηναν τις οικογένειες τους όλο το καλοκαίρι και οι άντρες μετά τη δουλειά πηγαινοέρχονταν. Φέτος, όμως, σκέφτονται τα έξοδα της μετακίνησης και ίσως προτιμήσουν να κάνουν λιγότερες ημέρες διακοπών”, πρόσθεσε ο κ.Παπαθανασίου.
Τόσο στη Χαλκιδική όσο και στην Πιερία υπάρχουν αρκετές προσφορές στα κάμπινγκ, ιδιαίτερα για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Οι τιμές διαμορφώνονται από 15 έως 30 ευρώ για δύο άτομα, με τη σκηνή και το αυτοκίνητο τους.
Οδηγίες προς … ναυτιλλόμενους
Για τους “πρωτάρηδες” σε κατασκήνωση στη φύση, προτείνεται μια καλή σκηνή, χωρητικότητας 3 – 4 ατόμων, ένα φουσκωτό στρώμα για άνετο ύπνο, πτυσσόμενες καρέκλες και τραπέζι, θερμομονωτικά δοχεία νερού, φορητό ψυγείο, φακός, ομπρέλα και φαρμακείο, με όλα τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες.
Μπορεί να φαίνεται πως για τις διακοπές σε οργανωμένο κάμπινγκ απαιτείται μεγαλύτερη προετοιμασία, ωστόσο το κόστος είναι μικρότερο και σίγουρα προσφέρονται μοναδικές στιγμές στη φύση και απόλυτη ελευθερία.
Αναστασία Καρυπίδου