Η Άθυτος, το τρίτο κατά σειρά χωριό μετά τον ισθμό της Ποτείδεας, απλώνεται στον ίδιο χώρο από το 3.000π.χ τουλάχιστον.
Η αρχαία Άφυτις υπήρξε σημαντική πόλη της Παλλήνης και μνημονεύεται από τους αρχαίους συγγραφείς (Ηρόδοτος, Θουκιδίδης, Ξενοφών, Αριστοτέλης, Παυσανίας, Στράβων κ.α). Το ιερό του Διονύσου (8ου αιώνα π.χ) και ο ναός του Άμμωνος Διός (του 4ου αιώνα π.χ) συνέβαλαν ουσιαστικά στην εδραίωση της φήμης της κατά την αρχαιότητα. Ευημερούσα πόλη κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους. Έκοβε το δικό της νόμισμα που έφερε την κεφαλή του προστάτη της Άμμωνος Διός.
Στην επανάσταση του 1821 έδωσε δυναμικό παρόν με αγωνιστές και θύματα. Μετά το Χαλασμό οι κάτοικοι του χωριού σκορπίστηκαν σε διάφορες ασφαλέστερες περιοχές. Γύρω στο 1827, με την επιστροφή των φυγάδων, η Άθυτος είναι για πολλά χρόνια το κεφαλοχώρι της Κασσάνδρας. Έντονη οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζεται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1859 κτίστηκε ο Άγιος Δημήτριος, Τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με τρούλο, το στολίδι του χωριού στο κέντρο της πλατείας.
Ο επισκέπτης αξίζει να παρατηρήσει την ιδιόμορφη αρχικεκτονική του ναού, τις παλιές εικόνες του και τα λιθανάγλυφα στο εξωτερικό του νότιου τοίχου. Αξίζει επίσης να περιδιαβεί τα μεγάλα παρεκκλήσια που ακολούθησαν. (1867 Άγιος Γεώργιος – 1885 Κοίμηση της Θεοτόκου – Άγιος Αθανάσιος – Άγιος Νικόλαος).
Αξιόλογα είναι και τα χαρακτηριστικά παλιά λιθόκτιστα σπίτια με τις κτητορικές επιγραφές και τα λιθανάγλυφά τους. (1860 Κατσάνη, 1864 Παπαβασιλείου, 1876 Γαλάνη, 1889 Αλετρά, 1898 Αθανασιάδη κ.α). Στο σπίτι του Αλετρά στην κεντρική πλατεία λειτουργεί λαογραφικό μουσείο. Από την πλατεία ο δρόμος σε οδηγεί στο Βράχο, το μπαλκόνι του χωριού, από όπου ατενίζεις τον Τορωναίο, τη Σιθωνία απέναντι και την Κασσάνδρα μέχρι κάτω. Στην συνέχεια ανηφορίζεις στον Κουτσόμυλο, την ανεμοδαρμένη ακρόπολη της Αθύτου, με την πανοραμική θέα.
Η Άθυτος είναι επαρκής σε ταβέρνες και εστιατόρια με καλό και καθαρό φαγητό, καφετερίες και μπάρ.
Ο επισκέπτης μετουσιώνεται περπατώντας στα λιθόστρωτα σοκάκια της Αθυτού, ακολουθώντας τον Ελύτη στο Αιγαιοπελαγίτικο περιδιάσμα του και μπορεί να λουσθεί στη γαλανή Αθυτιώτικη θάλασσα, στις Βάρκες, στην Πούντα, στη Λιόση, στη Δάφνη.
Πλήθος πολιτιστικές εκδηλώσεις, σ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, προετοιμασμένες από τους Αθυτιώτες με μεράκι και υπευθυνότητα, καθιστούν την Άθυτο βασικό σημείο αναφοράς για τον τουρίστα που έρχετε στη Χαλκιδική.