Την συνταγη , μου την εδωσε ο Μητσος ο περιπτερας, του οποιου η μαννα ειναι απο την Βεροια.
Οταν μου την ελεγε και την εγραφα, μιλουσε πολυ γρηγορα, γι’αυτο του ειπα .
Ειναι διασημο γλυκο στην Βεροια και σε ολη την Ελληνικη επικρατεια, γι’αυτο οταν ο κοσμος ειδε οτι εχει το παντεσπανι, ολοι αφησαν τις γεωργικες τους δουλειες, και τα τρακτερ στους δρομους μεχρι σημερα, και ασχολουνται με το ραβανι.
Προσφερεται στα καλυτερα ζαχαροπλαστεια και σε μερικα καφενεια.
Το διασημο αυτο γλυκο, φτιαχνεται στις ανεπτυγμενες χωρες, Ελλαδα, Τουρκια, Συρια και Λιβανο και εχει πολυ σοροπι.
Προσπαθησε και η Αμερικη να κλεψει την συνταγη, στελνοντας τον Σβατσνεγκερ και τον Ραμπο με την κορδελα στο μετωπο, αλλα δεν μπορεσαν να την αντιγραψουν, γιατι τα γραμματα ηταν δυσνοητα. Αφου ουτε και ο Μητσος δεν τα εβγαζε!!
Το ραβανι εγινε και ο αποκλειστικος χορηγος της βασιλικης οικογενειας της Αγγλιας.
Η ομορφαδα του Καρολου, οφειλεται στο ραβανι που τωρα το τρωνε παρεα με την Καμιλα, την αγαπη της ζωης του.
Τι κι’αν η μαμα του, του εκανε δωρο πολλα αλογακια; Εκεινος δεν την αφησε. Παντρευτηκε την καμιλα της ζωης του και ζουν ευτυχισμενοι τρωγοντας το ραβανι τους!!!
Βεβαια οι παρενεργειες απο το γλυκο ειναι γνωστες, οπως και απο ολα τα γλυκα εαν κανουμε υπερβασεις, διοτι οδηγουν σε ζαχαρο, γι’αυτο εφιστουμε την προσοχη μην μας βρει κανενας ταμπλας.
Εμεις μια συνταγη δινουμε…………
Τα κοιλιακα παρουσιαζονται μετα απο βρωσιν και καταποσιν ενος ολοκληρου ταψιου ραβανι.
Οπως και η κουραδα . Αυτο το ειδος σκοτωσε τον Ελβις.
Δεν βγαινει μεχρι να ιδρωσεις ολοκληρος, να τρεμεις, να κοκκινισεις απο το σφιξιμο….Προσοχη!!!Προκαλει …εγκεφαλικο……
500γρ. γιαουρτι προβειο στραγγιστο
300γρ. ζαχαρι
300γρ. σιμιγδαλι ψιλο
210γρ, αλευρι μαλακο
25γρ. μπεικιν+4 αυγα+1/2 ξυσμα πορτοκαλιου
Υλικα για το σιροπι
1 λιτρο νερο
1.1οογρ. ζαχαρι 2 κουταλακια σουπας γλυκοζη
Ανακατευουμε το γιαουρτι με την ζαχαρι. Ριχνουμε τ’αυγα ανακατευοντας. Προσθετουμε το σιμιγδαλι, τ’αλευρι, το μπεικιν και το ξυσμα πορτοκαλιου.
Εχουμε μια παχυρευστη ζυμη.
Τοποθετουμε το μιγμα σε οικιακο σκευος και το ψηνουμε στους 170-180 για 25-30 λεπτα.
Αφου ψηθει το κοβουμε και ριχνουμε το σιροπι.
Για το σιροπι
Βαζουμε ολα τα υλικα και τ’αφηνουμε να βρασουν καλα μεχρι να λιωσει η ζαχαρι.
Οταν το ριξουμε, να ειναι το σιροπι χλιαρο.
Αν θελουμε το σερβιρουμε με παγωτο, να το κανουμε μπομπα!!!!!!!!!!