Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤα κειμενα της ΜαίρηςΓαμοκατσικο με τσικουδια Ζωνιανη απο την Μαιρη 08/01/2010

Γαμοκατσικο με τσικουδια Ζωνιανη απο την Μαιρη 08/01/2010

Υλικα
1 κατσικακι μπεεεεεε
1 τσουβαλι πατατες απο τον γυφτο που περασε με το Ντατσουν
1 κεφαλι σκορδο για <<το ματι-φτου σκορδα>>
αλατι-πιπερι-κρεμμυδια για την μαριναδα
1 μπουκαλι τσικουδια Ζωνιανη 30 βαθμους, σκετο μπαρουτι

Το γαμοκατσικο, ειναι παραδοσιακο φαγητο που σερβιρετε στα γαμηλια τραπεζια, το οποιο συνοδευεται με πιλαφι [γαμοπιλαφο],μακαρονια και πατατα.
Η παρασκευη του ειναι δυσκολη και κραταει 3 μερες.
Πρωτα πρωτα ο ντελικανης Κρητικαρος τσομπανης, με τα στιβανια και τις μουστακες του, που βγαζει μια βαρβατιλα και μια γιδιλα διαλεγει το πιο ομορφο και το πιο τσαχπινικο κατσικακι με τρυφερο κρεας [1η μερα]
Αφου το σφαξει στο γονατο, το δινει στην λεβεντογεννα μαννα του γαμπρου να το μαγειρεψει. Αυτη το βαζει απο ψες στην μαριναδα τραγουδωντας το <<προβαλε μαννα του γαμπρου και πεθερα της νυφης>>. [2η μερα]
Την 3η μερα το βραζει σε μεγαλο τσουκαλι [μαυροτσουκαλο], που το κρατανε 30 νοματαιοι για να το μεταφερουν πανω στην πυροσια, που βρισκεται στην αυλη του σπιτιου.
Αφου βρασει, για να κρατησουμε το ζωμο για το γαμοπιλαφο, αναβουμε τον φουρνο της κουζινας στους 250 βαθμους.
Μεχρι να καει καλα ο φουρνος, σερβιριζομαστε μια τσικουδια και την πινουμε στις χαρες μας.
Βαζουμε το κατσικι στο ταψι με τις πατατες και το σκορδο αφου το αλατοπιπερωσουμε.
Πινουμε ακομη μια τσικουδια και επαναλαμβανουμε αλλες δυο φορες.
Εν τω μεταξυ μερακλωνουμε και ακουμε το τραγουδι ,Vas,Vas, the Paraskevas, στην Αγγλικη βερσιον και στην Ελληνικη Βας, Βας ο Παρασκευας [ο οποιος καλλιτεχνης ηταν καταλοιπο της εκπομπης παρατραγουδα και Ζε τεμ, γυφτουλας εις την καταγωγη, με ιδιαιτερη ικανοτητα να κανει το μυδραλιοβολο με το στομα και να πουλα 5 ευρω το καθε αυτογραφο του, βλεπε σχετικο site frikipedia].
Μετα απο ενα τεπαρο, [χικ!!], φουρνιστε το ανοιγμα, για να επιγλεψετε το πσησιμο του κατσικιου.
Κιαστε ξανα το μπουκαλι της κουδιας και καπατιητε μια καλη λουγια [γκλουκ, γκλουκ, μτσαααα!!]
Κατοπιν σ’ενα κετα….οχι…πεταρτο της ωρας, κλιτριστε μεχρι τον μπουρνο [χικ], ανοιψτε την κορτα, ξεγυρνιστε, βαλτε τελος παντων το κατικι απ την αλλη.
Καφηστε σε μια κωλο καλεκρα και κατεβαστε κανα δυο ποτηρια σικουδια αμοκα.
Νυστε, λυστε το τσικι για μιση ψωρα ακομα.
3 τοτηρια αρφοτερα….
Ζαμεψτε το ατσικι απο χαμω [επεσε το μακαλισμενο], καφαριστε το, πλυντε το με καπουναδα και γαλτε το σε πιατελο.
Φτατε τα μουτρα σας απο το νεσιμο στο κατωμα απο τα γαδια που μυθικαν στα κλαπακια της κουζινας. Μην αποχειραθητε να κησωθειτε, μια φορα ειμαστε εδω χατω. Αποτελειωστε το δουκαλι της κουδιας.
Αργομπερα σαρθητε ως το κρεματι και κουμωθητε ως το χρωι.
Την επομενη μερα, ο γαμος εχει σχολασει και χαμπαρι δεν πηρατε.
Παρτε μια ασπιρινη, φατε το κρυο κατσικακι και καθαριστε το μπουρδελο που λεγεται κουζινα.

Την αλλη εβδομαδα θα δοκιμασουμε την συνταγη κοτοπουλο με ουισκι………..

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα