Μόλις πατήσεις το πόδι σου στον Άγιο αυτό τόπο σε καταλαμβάνει ένα ανεξήγητο συναίσθημα που δύσκολα μπορείς να περιγράψεις.
Αναρωτιέσαι, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Πώς μπορεί να γαληνεύει τόσο η ψυχή σου και τι είναι αυτό που προκαλεί αυτό το συναίσθημα; Μια παράξενη αύρα, μια ζωντανή ενέργεια στο χώρο που τροφοδοτείται από αμέτρητα
θετικά vibes. Ένας τόπος μυστηρίου, που μιλάει πολύ έντονα η σιωπή. Ένας άγιος τόπος, ένας τόπος ευλογημένος.
Και μέσα στον τόπο αυτό ένα μοναδικό οικοσύστημα άρρητης φυσικής ομορφιάς, με σημαντική οικολογική αξία που έχει παραμείνει αλώβητο και δεν
έχει υποβαθμιστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Τα 2.000 στρέμματα αμπελώνων απλώνονται στις πλαγιές του όρους Άθως -σε πολλά σημεία σε πεζούλες- και δέχονται την ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας απογευματινής αύρας του Σιγγιτικού κόλπου.
Οι αμπελώνες αυτοί αποτελούν κομμάτι της ιδιοκτησίας της Ρώσικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα.
Το ιστορικό της συνεργασίας
Τα τελευταία πεντακόσια χρόνια οι Ρώσοι μοναχοί της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα αποκαλούν την περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται ο αμπελώνας που καλλιεργεί η οικογένεια Τσάνταλη, «Κορμίλιτσα». Η λέξη «Κορμίλιτσα» στα Ρωσικά σημαίνει «τροφός» (με διάφορες έννοιες – ακόμη και για τη μητέρα που θηλάζει το μωρό της). Αυτή η ονομασία δόθηκε γιατί στο σημείο αυτό είχε αναπτυχθεί το Μετόχι της Κορμίλιτσα (Χρωμίτσα) – ένα πολύ σημαντικό κοινόβιο για τη Μονή, αφού εκεί υπήρχαν όλες οι καλλιέργειες, οι οποίες έδιναν ζωή στη Μονή («τροφός» της Μονής).
Υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο εκείνη 3,000 μοναχοί κατοικούσαν στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα και επιπλέον 2,000 στο μετόχι της Κορμίλιτσα. Στο ίδιο Μετόχι πριν τριακόσια χρόνια αναπτύχθηκε ένα από τα πιο ξακουστά θεραπευτήρια της εποχής, το οποίο επισκέπτονταν ο Τσάρος και οι Πρίγκιπες της Ρωσίας, όταν είχαν προβλήματα υγείας. Έτσι η «τροφός» πήρε και άλλη διάσταση, αφού έδινε υγεία και ζωή στους ασθενείς που την επισκέπτονταν (έχει βρεθεί ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ, ο οποίος περιγράφει την παραμονή του στην Κορμίλιτσα πριν από 2 αιώνες με ιδιόχειρες γκραβούρες της περιοχής).
Η Μονή και το Μετόχι έπεσαν σε μαρασμό μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, αφού το Σοβιετικό καθεστώς απέρριπτε τη θρησκεία, και παραμέλησε αυτό το μέρος απαράμιλλης ομορφιάς. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης σε μια επίσκεψη του εκεί το 1969, διείδε την μοναδικότητα του παραμελημένου αμπελώνα της Κορμίλιτσα και οραματίστηκε την «αναγέννησή» του. Με σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία η οικογένεια Τσάνταλη αναβίωσε τον αμπελώνα, τα γκρεμισμένα κτίρια αναπαλαιώθηκαν και η Μονή απέκτησε ξανά πόρους από αυτή την συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο πρώτος αναγνωρισμένος τοπικός οίνος της Ελλάδας- ο Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος.
Όταν μετά τη ριζική αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος στη Ρωσία το Ρωσικό Πατριαρχείο ανέκτησε τη χαμένη του αίγλη και δύναμη, δόθηκε προσοχή στη θρησκευτική σπουδαιότητα και στον πνευματικό μυστικισμό που εκφράζει το Άγιο Όρος.
Το Σεπτέμβριο του 2005 ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται την Μονή(ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Μονή στην Ιστορία). Στην επίσκεψη αυτή οι μοναδικοί «κοσμικοί» που προσκλήθηκαν να παραστούν , ήταν η οικογένεια Τσάνταλη . Στο γεύμα που παρατέθηκε μέσα στη Μονή προσφέρθηκε ένας κόκκινος παλαιωμένος οίνος, που εμφιαλώθηκε ειδικά για τον Πρόεδρο (στην ετικέτα υπήρχε εδική αφιέρωση προς τιμή του).
Ο Πρόεδρος Πούτιν ενθουσιάστηκε από την ποιότητα του κρασιού, την αφιέρωση στη φιάλη που έφερε το όνομά του και ευχαρίστησε προσωπικά την οικογένεια Τσάνταλη για τη βοήθεια που προσέφερε και προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια προς τη Μονή.
Μια ακόμη ένδειξη της ιδιαίτερης σχέσης του Προέδρου Πούτιν με την οικογένεια Τσάνταλη, αποτελεί η επιλογή του οίνου “Kormilitsa”, ο οποίος προσφέρθηκε στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στο Tudor Hall του Ξενοδοχείου King George στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2006 , με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Στανίσοβ και τον Πρόεδρο Πούτιν (για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη) .
Μια έκπληξή περίμενε τον πρόεδρο Πούτιν στο επίσημο αυτό δείπνο , καθώς το κρασί που προσφέρθηκε (με Ρωσικά κείμενα) είχε το όνομά του τυπωμένο στη φιάλη. Ο ενθουσιασμός του Ρώσου Προέδρου ήταν τόσος, που πολύς χρόνος καταναλώθηκε εκφράζοντας τα ιδιαίτερα συναισθήματά του για το Άγιο Όρος.
Την σπουδαιότητα του Αγίου Όρους αποφάσισαν να επικοινωνήσουν από κοινού το Ρωσικό Πατριαρχείο, ο Οργανισμός του Κρεμλίνου (που πιστοποιεί τους Επίσημους προμηθευτές του) και η οικογένεια Τσάνταλη, παρουσιάζοντας τους extra premium οίνους του εν λόγω αμπελώνα στη Ρωσία με την ονομασία “Kormilitsa” ζωντανεύοντας πλέον το θρύλο που είχε σβήσει στο χρόνο. Ρώσοι VIPs σήμερα επισκέπτονται τη Μονή και του αμπελώνα στην Κορμίλιτσα, ακολουθώντας το δρόμο των Τσάρων πριν από αιώνες και του Προέδρου τους σήμερα.
Η συλλογή “Kormilitsa” αποτελείται από τρεις οίνους βιολογικής καλλιέργειας περιορισμένης παραγωγής (δυο ερυθρούς από ποικιλίες Λημνιό και Cabernet Sauvignon και έναν λευκό από Ασύρτικο και Chardonnay).
Σήμερα ο “Kormilitsa Gold Collection 2002” (ερυθρός οίνος), η «ναυαρχίδα» της συλλογής, διατίθεται σε δύο χιλιάδες οκτακόσιες πενήντα συλλεκτικές αριθμημένες φιάλες .
Όλες οι φιάλες φέρουν το οικόσημο του Κρεμλίνου, αφού την 19η Απριλίου του 2007 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χρυσή Αίθουσα του Θρόνου στο Grand Palace του Κρεμλίνου απονεμήθηκε ο τίτλος του «Επίσημου Προμηθευτή του Κρεμλίνου της Μόσχας» στον οίνο “Kormilitsa” της οικογενείας Τσάνταλη κατόπιν μίας ιδιαίτερα πολύπλοκης διαδικασίας πιστοποίησης που πραγματοποίησε ο αρμόδιος Οργανισμός του Κρεμλίνου κατά το τελευταίο έτος.
Οι αμπελώνες
Τα 2.000 στρέμματα αμπελώνων καλλιεργούνται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρησης, ενώ ένα μεγάλο μέρος του αμπελώνα έχει βιολογική πιστοποίηση.
Οι κυρίαρχες ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Μετόχι της Χρωμίτσας είναι οι εξής:
• Αθήρι
• Ασύρτικο
• Chardonnay
• Sauvignon Blanc
• Ροδίτης
• Λημνιό
• Ξινόμαυρο
• Cabernet Sauvignon
• Grenache Rouge
Τα εδάφη είναι κυρίως αμμοαργιλώδη με πολλή καλή αποστράγγιση. Ο μέσος όρος ηλικίας των αμπελιών είναι 15 έτη αλλά υπάρχουν κλήματα που η ηλικία τους ξεπερνάει τα 30 χρόνια. Σε πολλά σημεία, λόγω της απότομης υψομετρικής διαφοράς, τα πρέμνα είναι φυτεμένα σε πεζούλες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αμπελοτόπι από το οποίο έρχονται τα σταφύλια για την παραγωγή της Gold Kormilitsa.
Ένα πραγματικό Grand Cru αμπελοτόπι που παράγει ένα πραγματικό fine wine. Η ζήτηση για το κρασί αυτό είναι ασσύληπτη στο εξωτερικό και η τιμή που πωλείται στην αγορά της Κίνας ξεπερνά τα 450€, κάνοντας τους Κινέζους αγοραστές να το αποκαλούν “Greek Lafite”!
Ο τρύγος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με κάποια μικρά κομμάτια Cabernet να περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Τα σταφύλια μαζεύονται σε κλούβες, συγκεντρώνονται στο σταθμό μεταφόρτωσης, φορτώνονται σε πλοίο και μεταφέρονται στον Άγιο Παύλο όπου γίνεται η οινοποίηση και η εμφιάλωση τους.
Στο Μετόχι προς το παρόν γίνονται κάποιες μικροοινοποιήσεις και στα σχέδια είναι η κατασκευή ενός παραδοσιακού οινοποιίου. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στα επόμενα δύο χρόνια.
Η φιλοξενία
Στο περιβόλι της Παναγίας, η οικοδέσποινα του τόπου, η Ηγουμένη του Αγίου Όρους, η Κυρία Θεοτόκος έχει φροντίσει για την φιλοξενία των προσκυνητών. Η παραδοσιακή αβραμιαία αγιορείτικη φιλοξενία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία ενός Αγιορείτικου κοινοβίου.
Ένας Ελληνικός καφές, λουκουμάκι τριαντάφυλλο και Αγιορείτικο τσίπουρο Τσάνταλη, χωρίς γλυκάνισο, για το “καλώς ορίσατε” και η ξενάγηση συνεχίζεται.
Στο υπόγειο από το χαγιάτι ένας μακρόστενος χώρος που ανακατασκευάστηκε πλήρως και προορίζεται για χώρος ωρίμανσης και παλαίωσης των κρασιών.
Περισσότερα όπως και μοναδικό φωτογραφικό υλικό στο http://krasiagr.blogspot.com/2011/09/blog-post_8911.html