Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕπαναλαμβάνεται η εξόρμηση καθαρισμού στον ορμίσκο Σοφούλη

Επαναλαμβάνεται η εξόρμηση καθαρισμού στον ορμίσκο Σοφούλη

.

Στον ορμίσκο Σοφούλη, στο τέρμα της παραλιακής οδού Μ. Κάλλας, θα επικεντρωθεί  για τρίτη φορά η εξόρμηση καθαριότητας που διοργανώνει  ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνέχεια των περσινών δράσεων για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους και της ιστορίας του Κελλάριου Όρμου, ενός σημαντικού αρχαιολογικού τόπου της Θεσσαλονίκης.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012, από τις 08:00 έως τις 14:30, με τον συντονισμό του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνου Ζέρβα, και τη συμμετοχή ενεργών πολιτών, εθελοντών και στελεχών των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σημείο συνάντησης, το τέρμα της παραλιακής οδού Κάλλας.

Παράλληλα, στο χώρο θα βρίσκονται τα απαραίτητα οχήματα Καθαριότητας, για τη συλλογή των σκουπιδιών και την άμεση απομάκρυνσή τους. Όλες οι εργασίες θα γίνουν με την εποπτεία φύλακα αρχαιοτήτων της 9ης Εφορίας, ο οποίος θα κινηθεί αναλόγως σε περίπτωση εντοπισμού αρχαίων.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής ανάπλασης του σημαντικού και ιδιαίτερα όμορφου σημείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία την περίοδο αυτή βρίσκεται υπό μελέτη. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι η ευρύτερη περιοχή του Όρμου Σοφούλη να αποδοθεί σύντομα στους δημότες και επισκέπτες της πόλης ως χώρος αναψυχής αλλά και Ιστορικής μνήμης.

Η θέση της παραλίας οριοθετείται μεταξύ των οδών Καθ. Ρωσσίδη και Αργοναυτών, ενώ είναι η μόνη παραλία που ανήκει διοικητικά στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και δεν καταλήγει σε κρηπίδωμα.

Το παράκτιο περιβάλλον κατά μήκος του μετώπου έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στις 17 Μαΐου 1989, ΦΕΚ 384/25.5.89 και υπάγεται στην Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ωστόσο, ο Όρμος Σοφούλη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, παρά το γεγονός ότι συνδέεται άρρηκτα με τη μακρόχρονη σχέση της πόλης μας με τη θάλασσα και την ύπαρξη σημαντικών λιμένων στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων. Η ευρύτερη περιοχή στο Καραμπουρνάκι ταυτίζεται με το βυζαντινό λιμένα “Κελλάριον”, ο οποίος οριζόταν από την παραλία και από ένα τεχνητό υποθαλάσσιο φράγμα μήκους 2 χλμ, που σώζεται ακέραιο ως τις μέρες μας. Στο Καραμπουρνάκι βρισκόταν η αρχαία Θέρμη (7π.χ. αιώνας) με το μεγάλο λιμάνι της στην παρακείμενη παραλία, το οποίο σήμερα είναι βυθισμένο μπροστά από το Κυβερνείο. Το λιμάνι αυτό χρησιμοποίησε ο Ξέρξης κατά την εκστρατεία του το 480π.χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Ευρήματα από την αρχαία Θέρμη βρίσκονται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μουσεία, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Η ιστορία της περιοχής συνεχίστηκε την περίοδο της έλευσης και εγκατάστασης των προσφύγων στην Καλαμαριά, στη γερμανική κατοχή, έως τις μέρες μας, καθώς αποτελεί χώρο αναψυχής, περιπάτου, κολύμβησης και πηγή ζωής για τους ντόπιους ψαράδες.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα