Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή πυρκαγιάς

Οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή πυρκαγιάς

Ποια είναι τα οκτώ απλά βήματα που προστατεύουν από πυρκαγιές και οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι:                                                                                                           

  • Οι ασκήσεις ετοιμότητας για περίπτωση πυρκαγιάς δεν είναι μόνο για το γραφείο, για το σχολείο ή για τον στρατό -είναι σημαντικές και για τις οικογένειες. Γι’ αυτό φτιάξτε ένα βασικό σχέδιο για περίπτωση πυρκαγιάς, το οποίο θα ξέρει όλη η οικογένεια, και εξασκηθείτε σε αυτό. Μάθετε επίσης για τις σωστές αντιδράσεις σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Με την πάροδο του χρόνου, τα καλώδια προέκτασης (οι γνωστές μπαλαντέζες) φθείρονται. Η διαφορά εδώ είναι ότι δεν υπάρχει απλώς κίνδυνος κακής λειτουργίας μιας συσκευής, αλλά κίνδυνος πυρκαγιάς. Να τις ελέγχετε τακτικά και στην υποψία ακόμη και της πιο μικρής φθοράς, αντικαταστήστε τάχιστα.
  • Εξοπλίστε το σπίτι σας με πυροσβεστήρες. Είναι η πρώτη άμυνά σας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μάθετε για τους κατάλληλους τύπους και για τα σημεία του σπιτιού όπου πρέπει να τους τοποθετήσετε. Και φροντίστε να τους συντηρείτε τακτικά.
  • Αφού αγοράσετε τον κατάλληλο (ή τους κατάλληλους) πυροσβεστήρα (ή πυροσβεστήρες),μάθετε να τους χρησιμοποιείτε – όπως και όλα τα μέλη της οικογένειας. Διαβάστε τις προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και εξασκηθείτε.
  • Αν το σπίτι είναι εξοπλισμένο με τζάκι, τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας πρέπει να προσέχουμε διπλά. Αφενός δεν «φορτώνουμε» τον χώρο γύρω απ’ αυτό με έπιπλα, χαλιά ή άλλα εύφλεκτα αντικείμενα. Αφετέρου, καίμε σ’ αυτό μόνο ξύλα και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ για προσάναμμα βενζίνη, οινόπνευμα. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι σαν «χωματερή», για να κάψουμε χαρτιά ή άλλα σκουπίδια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλος.
  • Πάλι για την περίπτωση που το σπίτι διαθέτει τζάκι, προσέχουμε διπλά όταν το καθαρίζουμε. Πολλοί ξεχνούν πόσο εύκολα μπορεί στις στάχτες να κρύβεται ένα κάρβουνο που σιγοκαίει. Και φυσικά βγάζουμε αμέσως τις στάχτες έξω από το σπίτι.
  • Αν χρησιμοποιείτε θερμάστρες, φροντίστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος γύρω τους (τουλάχιστον ένα μέτρο), χωρίς εύφλεκτα αντικείμενα (υφάσματα κ.ά.). Μην αφήνετε ποτέ θερμάστρες χωρίς επίβλεψη και κρατάτε πάντα τα παιδιά και τα κατοικίδια σε απόσταση.
  • Αν έχετε εγκαταστήσει στο σπίτι σας ανιχνευτές καπνού, ελέγχετε τακτικά ότι λειτουργούν καλά και ότι είναι καθαροί από σκόνη, υγρασία κ.λπ. Κανείς δεν θέλει έναν ψευδή συναγερμό, που θα οδηγήσει σε κλήση στην Πυροσβεστική και αχρείαστη φασαρία και κινητοποίηση.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα