Ο πρόεδρος του ψευδοκράτους (ΤΔΒΚ), Ερσίν Τατάρ, προχώρησε σε πρωτοφανείς δηλώσεις σχετικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με αφορμή την προβολή της ελληνικής σειράς «Famagusta» από την πλατφόρμα Netflix.
Η απόφαση της ψηφιακής πλατφόρμας να μεταδώσει τη συγκεκριμένη σειρά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Κατεχόμενα, με τον Τατάρ να κατηγορεί τη σειρά για «διαστρέβλωση της ιστορίας» και για «μαύρη προπαγάνδα» που στοχεύει στη «δυσφήμιση» της τουρκικής «ειρηνευτικής επιχείρησης» του 1974.
Μιλώντας σε ζωντανή εκπομπή στο CNN Turk, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντίδραση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) προς τους υπεύθυνους του Netflix. «Το Κυπριακό ζήτημα δεν ξεκίνησε ποτέ το 1974», υποστήριξε ο Τατάρ, τονίζοντας ότι η τουρκική εισβολή ήταν μια «στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία». Στη συνέχεια, ανέφερε πως η ειρήνη στην Κύπρο εξασφαλίστηκε για τους Τούρκους και τους Έλληνες με την επέμβαση του 1974, και ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση» έβαλε τέλος στην αιματοχυσία στο νησί.
Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι πριν το 1974, οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν σφαγές, κάνοντας αναφορά σε γεγονότα που, όπως είπε, θυμίζουν τις τραγωδίες στη Γάζα. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους Τούρκους παραγωγούς να δημιουργήσουν δικές τους σειρές για να προβάλουν την «ιστορία» της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Στις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ προστέθηκαν και οι αντιδράσεις από τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος κατήγγειλε μέσω του Χ την απόφαση του Netflix να προβάλει τη σειρά «Famagusta». Ο Τσελίκ χαρακτήρισε την προβολή της σειράς ως «προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς» και εξέφρασε την ανησυχία του για την «στοχοποίηση» της «ειρηνευτικής επιχείρησης».
Τη βαθιά του ενόχληση εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μπατουχάν Μουμτζού, γράφοντας στο Χ: «Είναι απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα με διαστρεβλωμένο τρόπο. Τέτοιο παραπλανητικό και αναληθές περιεχόμενο ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας λανθασμένων αντιλήψεων, ιδίως στα μυαλά των νεότερων γενεών. Τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όλη τους την πραγματικότητα, όχι μόνο από την οπτική γωνία της μιας πλευράς».