Πολλαπλάσιο ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με σήμερα εκτιμάται ότι θα απασχολεί το 2024 στη Θεσσαλονίκη η πολυεθνική εταιρεία «Accenture», στο πλαίσιο του στόχου της για ανάδειξη της πόλης σε κόμβο, που θα παρέχει συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αναλυτικότερα, τον Αύγουστο του 2024, η Accenture -η μητρική της οποίας κατατάσσεται μεταξύ των ισχυρών εταιρειών του παγκόσμιου δείκτη Fortune 500- εκτιμάται ότι θα απασχολεί στη Θεσσαλονίκη περί τα 350 άτομα, έναντι μόλις 20 το 2020, όταν ξεκίνησε η παρουσία της στην πόλη, και 60 το φετινό καλοκαίρι. Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να ανέλθουν στους 150 το 2022 και στους 230 το 2023, όπως επισήμανε σήμερα ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, Νικόλαος Μοσχάτος, μιλώντας από το βήμα του Technology Forum 2021, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας «Beyond 4.0» της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, στη Θεσσαλονίκη.
«Στη Θεσσαλονίκη ψάχνουμε εργαζόμενους προσανατολισμένους στην τεχνολογία, το quality engineering (μηχανική ποιότητας) και τις πωλήσεις, αλλά και γενικά στις λεγόμενες hot technologies με πολύ υψηλή ζήτηση», εξήγησε ο κ. Μοσχάτος, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι τον Μάρτιο του 2022 η Accenture αναμένεται να εγκαινιάσει τις νέες εγκαταστάσεις στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης σε μισθωμένο χώρο κτιρίου της Morris.
Ο κ. Μοσχάτος επισήμανε ακόμα ότι η πανδημία εμμέσως ωφέλησε την ανάπτυξη της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, αφού επιχειρήσεις- πελάτες, που πριν εμφανίζονταν επιφυλακτικές στο να δώσουν πρόσβαση στα δεδομένα τους σε απομακρυσμένους συνεργάτες, έγιναν πιο δεκτικές στις συνεργασίες εξ αποστάσεως.
Τάσεις της νέας εποχής: Μαθαίνοντας από το μέλλον, παράγοντας εντός καταστημάτων και μετατρέποντας τον θόρυβο σε ενέργεια
Έξι τάσεις και «σήματα» αλλαγών, που ήδη επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και αναμένεται να συνεχίσουν να το κάνουν και στα επόμενα χρόνια, παρουσίασε από την πλευρά του ο Θανάσης Καρούσος, senior manager στρατηγικής και συμβουλευτικής της Accenture, επικαλούμενος τα ευρήματα μελέτης της εταιρείας.
Η πρώτη τάση- σήμα είναι, όπως επισήμανε, το «Μαθαίνουμε από το μέλλον». Επιχειρήσεις και οργανισμοί παύουν να στηρίζονται αποκλειστικά σε δεδομένα από το παρελθόν και χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Μεγάλα Δεδομένα για να λάβουν αποφάσεις και να καθορίσουν τη στρατηγική τους για το μέλλον.
Η δεύτερη τάση είναι η αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων. Εταιρείες-κολοσσοί προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τα μοντέλα λήψης αποφάσεων, ώστε να έχουν μεγαλύτερη επιχειρηματική ευελιξία. Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, το παράδειγμα της Coca- Cola, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι ότι προχωρά σε ταχεία αναδιοργάνωση του οργανωτικού της μοντέλου, ώστε να φέρει τα κέντρα λήψης αποφάσεων πιο κοντά στους καταναλωτές, με τη δημιουργία περιφερειακών τέτοιων μονάδων.
Η τρίτη τάση έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα, η οποία χρειάζεται να γίνει -όπως επισήμανε- από πρόθεση, πράξη. Εταιρείες όπως ο επιχειρηματικός κολοσσός Natura, που διαχειρίζεται πολλά trademarks, μεταξύ των οποίων και εκείνο των Bodyshop, ήδη ανακοινώνουν -πέρα από τα οικονομικά τους αποτελέσματα- και τους δείκτες που δείχνουν τον αντίκτυπο της επιχειρηματικής τους δράσης στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Η τέταρτη τάση έχει να κάνει με την εφοδιαστική αλυσίδα, όπου γίνεται προσπάθεια να καταργηθούν τα φυσικά όρια των σχετικών αλυσίδων, αλλά και να μικρύνουν οι αποστάσεις. Όπως εξήγησε, ήδη μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού συνεργάζονται με εξειδικευμένες εταιρείες, για να προσφέρουν προϊόντα, που καλλιεργούνται μέσα στα καταστήματα, ενώ η χρήση τεχνολογιών που σχετίζονται με το Ιντερνετ των Πραγμάτων και τη Μηχανική Μάθηση επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού και λιπασμάτων και την πολύ σημαντική μείωση του κόστους μεταφορών.
Η πέμπτη τάση έχει να κάνει με τις «πραγματικές εικονικότητες», δηλαδή την παροχή πραγματικών υπηρεσιών σε εικονικούς κόσμους, με επίδραση στην εργασία, την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, ενώ η έκτη σχετίζεται με το γεγονός ότι την επόμενη δεκαετία κάθε μεγάλη επιχείρηση θα πρέπει να μετατραπεί και σε επιστημονική κοιτίδα. Κάποιες επιχειρήσεις ήδη το κάνουν: χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας μεγάλων υποδομών Ferrovial, η οποία εργάζεται πάνω στη δέσμευση του θορύβου των αεροπλάνων για τη μετατροπή του σε ενέργεια!
«Σε αυτή τη νέα εποχή, το ελληνικό ταλέντο, σε συνεργασία με το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων μπορεί στα επόμενα χρόνια να αναδείξει την Ελλάδα σε παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης», κατέληξε ο κ.Καρούσος.