Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΑπό τη Παρασκευή σε 10 νοσοκομεία η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Από τη Παρασκευή σε 10 νοσοκομεία η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Από την Παρασκευή, ξεκινά, πιθανότατα, η χορήγηση στην Ελλάδα των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία παρέλαβε η χώρα πριν από δυο εβδομάδες, στο πλαίσιο κατανομής των πατρίδων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche στις χώρες μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με το ΟΡΕΝ τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται σε πρώτη φάση από 10 νοσοκομεία.

Για την χορήγηση των φαρμάκων,. κατ΄αρχήν μόνο σε ευπαθείς ομάδες, ετοιμάζεται ηπλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή.

Δικαιούχοι της θεραπείας είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορονοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς «που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

Τα μονοκλωνικά αντισώματα συλλέγονται από το αίμα ατόμων που ανέρρωσαν από COVID-19. Σε ιδανικές συνθήκες, όταν χορηγούνται στα πρώτα στάδια της λοίμωξης ή ακόμα και προληπτικά, πυροδοτούν ταχεία ανοσία. Δεκάδες εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες για την παρασκευή τέτοιων θεραπειών.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα