Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΑνοίγουν 105 επιχειρήσεις την ημέρα - Πόσες ιδρύθηκαν και πόσες διέκοψαν τη...

Ανοίγουν 105 επιχειρήσεις την ημέρα – Πόσες ιδρύθηκαν και πόσες διέκοψαν τη λειτουργία τους από τις αρχές του χρόνου

Αλματώδης αύξηση νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων καταγράφεται στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 5 Μαΐου έχουν ιδρυθεί 13.213 επιχειρήσεις και έχουν βάλει «λουκέτο» 2.550, δηλαδή κάθε μέρα ανοίγουν 105 εταιρείες και κλείνουν μόλις 20. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι, ύστερα από 15 μήνες, με την πανδημία να έχει αναγκάσει χιλιάδες επιχειρήσεις είτε να υπολειτουργούν είτε να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χιλιάδες επιχειρηματίες μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, δρομολογώντας την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οφείλεται και στη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, που οδηγεί σιγά-σιγά όλο και περισσότερους επαγγελματίες στο να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια ορισμένοι επαγγελματίες επέλεγαν τη «μαύρη» εργασία, προκειμένου να μην αποδίδουν φόρους και εισφορές.

Παράλληλα, όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι με τον μαζικό εμβολιασμό των Ελλήνων πολιτών ανοίγει διάπλατα η πόρτα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα. Πώς να εξηγήσει, άλλωστε, κανείς ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες επιχειρήσεις, με τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) και τις ατομικές να έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των Ε.Ε., Ο.Ε. και Α.Ε.; Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Μητρώου, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 5 Μαΐου έχουν δημιουργηθεί 4.518 ΙΚΕ, 3.240 ατομικές, 1.803 Ομόρρυθμες Εταιρείες (Ο.Ε.), 1.788 Ετερόρρυθμες Εταιρείες (Ε.Ε.), 422 Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) και μόλις 87 Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Συνολικά, δηλαδή, 13.213 επιχειρήσεις μέσα σε σχεδόν τέσσερις μήνες. Αντίστοιχα, το ίδιο διάστημα έκλεισαν 753 ατομικές, 647 Ο.Ε., 433 ΙΚΕ, 294 Ε.Ε., 191 ΕΠΕ και 144 Α.Ε.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν ανοίξει 374 επιχειρήσεις περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και έχουν κλείσει 2.068 λιγότερες, δηλαδή πέρυσι έκλεισαν 4.318 επιχειρήσεις από 2.550 φέτος. Συνολικά, από τις αρχές του χρόνου, για καθεμία επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν περίπου πέντε.

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων πολλών ετών, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς. Όπως επισημαίνουν, «οι ελληνικές επιχειρήσεις, μετά από 10 χρόνια μνημονίων, δοκιμάστηκαν για άλλη μια φορά με τον πιο σκληρό τρόπο από την πανδημία του κορονοϊού. Χιλιάδες είναι πλέον αυτές που το επόμενο διάστημα θα δώσουν μια σκληρή μάχη για να μπορέσουν να κρατηθούν στην ζωή».

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα