Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΙσραήλ εναντίον Παλαιστίνης - Ποια ειναι η αλήθεια;

Ισραήλ εναντίον Παλαιστίνης – Ποια ειναι η αλήθεια;

.

Όλοι έχουμε ακούσει τα νέα των τελευταίων ημέρων. Η Χαμάς εξαπέλησε “μπαράζ” ρουκετών στο Τελ Αβιβ, οδηγώντας την περιοχή της Γάζας και του Ισραήλ σε νέα πολεμική αντιπαράθεση. Από εκείνη την μέρα τα κανάλια αλλά και τα social media σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με το θέμα αυτό.

Η Αμερική πρώτη έστειλε πολεμοφόδια, στηρίζοντας το Ισραήλ και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, φαίνεται οι δύο χώρες να έχουν αδελφικές σχέσεις. Εκτός από πολεμοφόδια, η Αμερική έχει αναπτύξη τον πιο εξελιγμένο στόλο της, φέροντας το USS Gerald Ford, το πιο μεγάλο και σύγχρονο αεροπλανοφόρο στην κατοχή τους.

Ιστορική αναφορά της περιοχής

Αρκετά όμως με τα πολιτικά, σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να εξετάσουμε λιγάκι την ιστορία της περιοχής όπου λαμβάνουν χώρα όλα αυτά τα άσχημα γεγονότα.

Θα πάμε πίσω στο 1700 π.Χ. όπου για πρώτη φορά Εβραίοι θα απικοίσουν στην περιοχή (ή αλλιώς γη της επαγγελίας) ιδρύοντας το πρώτο Ισραηλινό κράτος με όνομα η Χώρα του Ισραήλ. Μερικές εκατοντάδες χρόνια (931 π.Χ.) μετά το κράτος χωρίζεται στα δύο, το βόρειο μέρος με όνομα Βασίλειο του Ισραήλ και το νότιο κομμάτι με όνομα το Βασίλειο των Ιουδαίων.

Περιπού 60 πρίν την γέννηση του Ιησού, έρχονται οι πρώτοι κατακτητές, Ρωμαϊκη αυτοκρατορία, δίνοντας νέο όνομα στο Βασίλειο των Ιουδαίων ονομάζοντας το Παλαιστίνη. Σκόπος τους ήταν να αποδυναμώσουν την περιοχή από Εβραίους και να κόψουν τις σχέσεις τους με το Ισραηλινό τότε κράτος.

Μέχρι το 640 μ.Χ. έχουμε την εξάπωση του Χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα όμως τον 7ο αιώνα, υπάρχει και η εξάπλωση του Ισλάμ, μια πολεμοχαρής φυλή που προέρχεται νότια του Ισραήλ. Όλα αυτά μας οδηγούν μέχρι των 11ο αιώνα, στην Βυζαντινή αυτοκρατορία και την εμφάνιση των Σελτζούκων, οι οποίοι θα γίνουν και οι νέοι κατακτητές του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Τέλος από τον 16ο αίωνα μέχρι και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το 1917, η περιοχή είναι υπό την κατοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως και άλλες περιοχές, μεταξύ άλλων και ή χώρα μας.

Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος

Ο πόλεμος θα χτυπήσει όλο τον Εβραϊκό λάο στην Ευρώπη με αποτέλεσμα μεγάλες μάζες ανθρώπων να επιστρέψουν πίσω στην περιοχή που αποκαλούσαν Ισραήλ, γιατί όπως αναφέρουμε πιο πάνω το Ισραήλ είναι υπό την κατοχή των Τούρκων αυτή την περίοδο. Καλό είναι να σημειώσουμε πως μέσα στα πλήθη βρίσκονται και πάρα πολλοί γνωστοί επιστήμονες και “μεγάλα μυαλά” τις εποχής.

Η έκβαση του πολεμού θα βρει της δύο χώρες, Ισραήλ και Παλαιστίνη, υπό νέο ζυγό με όνομα Βρεατανία. Από αυτήν την περίδο και έπειτα θα γραφτούν οι πιο αιματηρές σελίδες. Καθώς ο Χίτλερ κυνηγούσε τους Εβραίους, όλο και περισσότεροι επέστρεφαν στην πατρίδα τους το Ισραήλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπεροχή των Εβραίων στην περιοχή του Ισραήλ και έναν νέο πόλεμο για να ανακτήσουν πίσω την πατρίδα τους για πρώτη φόρα μετά από εκατοντάδες χρόνια. Ο πόλεμος ξεκίνησε το 1918 και κράτησε μέχρι το 1940 περίπου.

Μοντέρνα Ιστορία

Με το τέλος και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, το 1947, τα Ενωμένα Έθνη θα προτείνουν να χωρίσουν την περιοχή στα δύο. Έτσι θα έχουμε το Αράβικο κράτος και το Εβραϊκο κράτος. Η μεριά του Αραβικού κράτους ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένη, καθώς έλαβαν μικρότερο κομμάτι γης, ενώ ο πλυθησμός τους ήταν υπερδιπλάσιος αυτού των Εβραίων.

Το 1948 και αφού το Εβραϊκό κράτος καταφέρνει να διώξει τους Βρετανούς, θα δηλώσει την αυτοδυναμία του και θα ονομαστεί Ισραήλ για μία ακόμα φορά. Δυσαρεστημένη η αντίπαλη πλευρά, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο κράτος της Παλαιστίνης. Στην συμμαχία αυτή βρίσκονται οι Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιράκ, Συρία και Λίβανο.

Το μόνο που κατάφεραν οι σύμμαχοι εδώ, είναι την εξάπλωση του Ισραήλ. Βέβαια η Αίγυπτος είχε καταλάβει την λωρίδα της Γάζας και η Ιορδάνια κατέκτησε το ανατολικό Ισραήλ, καθώς και το Ισράηλ δεν βγήκε χαμένο κατακτώντας περιοχές στο νότο. Ιστορικά το γεγονός ονομάστηκε ως Αl Nakba ή αλλιώς “Η Καταστροφή”, με 750 χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1967, θα γίνει νέα προσπάθεια από την συμμαχία Αιγύπτου, Ιορδανίας και Συρίας. Ο πόλεμος κράτησε μόλις 6 ημέρες, οδηγόντας τους συμμάχους σε ολοκληρωτική ήττα. Το Ισραήλ ως νικήτης έχει λάβει τεράστιες περιοχές ως “τρόπαια” αυτού του πολέμου, περιόχες της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, που αναγκάστηκε να δώσει πίσω το 1979 αφού υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Την ίδια περίοδο θα ιδρυθεί και ο Παλαιστινιακός Απελευθεροτικός Οργανισμός, στα αγγλικά PLO (Palaistinian Liberation Organization). Σκοπός του οργανισμού ήταν να καταλάβει περιοχές και να ιδρύσει το Παλαιστινιακό κράτος. Ο οργανισμός αυτός χρηματοδοτείται και δέχεται βοήθεια από τις γύρω περιοχές της Αιγύπτου, Ιορδανίας, αλλά και της Συρίας. Φυσικά αυτό δεν κράτεισαι για πολύ.

Μετά την συνθήκη του 1987, οδηγούμαστε στο 2007 και την ιδρύση της Χαμας, όπως την ξέρουμε σήμερα. Η Χαμας αποτελείται από άτομα της PLO και θα προβούν σε εχθρότητες και πολεμικές πράξεις για να πάρουν την εξουσία της λωρίδας της Γάζας. Από κει και πέρα φαντάζομαι τα γεγονότα μέχρι σήμερα λίγο πολύ τα γνωρίζουμε. Δεν σταμάτησαν ποτέ οι εχθροπραξίες μεταξύ τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μάθω την γνώμη σας, ποιο είναι το Παλαιστινιακό κράτος; Μπορούμε να πάρουμε την μεριά κάποιου; Είναι δυνατόν το Ισραήλ να αιφνιδιάστηκε; Υπάρχει νέα υποκίνηση της Χαμάς από Συρία-Αιγύπτο και της παλιάς συμμαχίας γενικότερα; Ποια πιστεύετε είναι η αλήθεια, θα την μάθουμε πότε;

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα