Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΆποψη : Υγειονομική βόμβα στη Θεσσαλονίκη

Άποψη : Υγειονομική βόμβα στη Θεσσαλονίκη

Αγαπητοί δημοσιογράφοι του  seleo.gr,
Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά σε δημοτικό σχολείο Σουφλίου στις 21/2/24, θα ήθελα να σας επισημάνω για την επικινδυνότητα του συμβάντος και κυρίως να κάνω σαφές για την πολλαπλάσια επικινδυνότητα που μπορεί να βρεθούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Εν τάχει, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι το υλικό “αμίαντος” χρησιμοποιούνταν κατά κόρον ως υλικό κατασκευής σκεπών, καμινάδων, σωληνών ύδρευσης/αποχέτευσης, μονωτικών υλικών (κυρίως σε βιομηχανικούς χώρους), κλπ., μέχρι την απαγόρευσή του στην ΕΕ το 1994. Οι απίστευτες ιδιότητές του καθώς επίσης και το φθηνό κόστος παραγωγής (δηλ. ορυχεία αμιάντου στην Ελλάδα), το κατέστησαν ένα από τα πλέον δημοφιλή κατασκευαστικά υλικά. Εδώ και 40 χρόνια η παραγωγή υλικών αμιάντου στην Ευρώπη σταμάτησε και από το 1994 απαγορεύτηκε και η πώλησή του. Ο λόγος ήταν τα εκατομμύρια περιπτώσεις μεσοθηλιώματος (καρκίνου του πνεύμονα από αμίαντο) εργατών/τριών που δούλευαν το συγκεκριμένο υλικό, καθώς επίσης και αντίστοιχων αριθμών παιδιών και ενηλίκων που δραστηριοποιούνταν σε κτίρια με τεράστια παρουσία αμίαντου (π.χ. Γερμανικά σχολεία).
Το υλικό αυτό είναι στην πλέον επικίνδυνη φάση όταν καίγεται, διότι η σκόνη του διασπείρεται άναρχα στον αέρα και μεταφέρεται σε μεγάλη απόσταση από το συμβάν, καθιστώντάς το άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Μπαίνοντας από τα δυτικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν την δυτική πύλη (δικαστήρια), η εικόνα που αποκομίζει κάποιος είναι απελπιστική (ενδεικτικά οι οδοί Σταθμού, 26ης Οκτωμβρίου και Αβέρωφ). Η παρουσία τεράστιων σκεπάστρων/σκεπών αμίαντου σε εν λειτουργία ή όχι λειτουργία κτηρίων είναι τρομακτική για τη δημόσια υγεία. Δε χρειάζεται να αναφέρω ότι και μόνο η παρουσία αυτής της ποσότητας αμίαντου σε ημιγκεμισμένα κτήρια είναι ήδη προβληματική – δε μπορώ να φανταστώ τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης σε πιθανή πυρκαγιά. Ο τοξικός καπνός μπορεί να προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους με βάση τυχαίους παράγοντες (δηλ. φορά του ανέμου).
Η δημοσιογραφική σας ικανότητα δίνει τη δυνατότητα να ερευνήσετε εμπεριστατωμένα το θέμα και να το δημοσιοποιήσετε, πετυχαίνοντας την απαραίτητη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες για να λάβουν άμεσα μέτρα, καθώς επίσης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα. Είναι σημαντικό, η πολιτεία να επικοινωνήσει στους πολίτες της τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να φέρει η χρήση (π.χ. τρίψιμο, κοπή, καύση) του αμίαντου.
Ας βάλουμε το λιθαράκι μας ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας και των συμπολιτών μας! Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το θέμα.
Με εκτίμηση, Αναστάσιος Βογιατζής
Μηχανικός Λογισμικού – Κάτοικος Ολλανδίας
ΥΓ1. Το 2023, η Ολλανδική κυβέρνηση εντόπισε τα άτομα που προκάλεσαν πυρκαγιά με κομμάτι από σκεπάστρο αμίαντου.
ΥΓ2. Η παρουσία σκεπαστρών/σκεπών αμίαντου είναι έντονη και στο κέντρο (π.χ. Καπάνι) και στην ανατολική πλευρά της πόλης (π.χ. αεροναυπηγικές εγκαταστάσεις/αποθήκες στο αεροδρόμιο Μακεδονία).

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα