Μπουλντόζες και γερανοί, βουνά από μπάζα, σίδερα και καλούπια, χωματόδρομοι… Ενα απέραντο εργοτάξιο εκτείνεται σε μήκος περίπου 3 χλμ. στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης
από την περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων μέχρι το Βασιλικό Θέατρο. Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, η μπαζωμένη παραλία του 1960, αλλάζει σταδιακά μορφή και παίρνει τα χαρακτηριστικά που έχει ήδη αποκτήσει το τμήμα της από το Μέγαρο Μουσικής έως την περιοχή των ομίλων. Ο «ΑτΚ» περπάτησε και σας ξεναγεί στο εργοτάξιο της Νέας Παραλίας και στους υπό διαμόρφωση κήπους, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στις απορίες που εύλογα δημιουργούνται σε περιπατητές και επισκέπτες για το τι πρόκειται να γίνει στο πιο δημοφιλές σημείο της πόλης.
Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του περασμένου Ιουλίου και, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ανάδοχο κοινοπραξία «Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ – Νατούρα ΑΕ», έχει ορίζοντα περαίωσης τους 28 μήνες. Η περιήγηση στο εργοτάξιο πείθει ακόμη και τον πιο δύσπιστο ότι το έργο προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, κάτι αξιοπερίεργο για δημόσιο έργο στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει στα 20,5 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ταχείς ρυθμοί
Το έργο υλοποιείται με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη του Πρ. Νικηφορίδη και της ομάδας συνεργατών του και χωρίζεται σε δύο τμήματα: το ένα κατά μήκος της πλευράς της θάλασσας που χαρακτηρίζεται από την αλέα με τις κουκουναριές και το δεύτερο κατά μήκος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο διαμορφώνεται με τη λογική των πράσινων δωματίων ή κήπων.
«Το έργο υλοποιείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εκτιμώ ότι μέχρι το καλοκαίρι ενδεχομένως να έχει δοθεί σε χρήση το τμήμα προς τη θάλασσα, ούτως ώστε πεζοί και ποδηλάτες να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη βόλτα τους από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι την Παλιά Παραλία. Τα συνεργεία προχωρούν πιο γρήγορα από τα χρονοδιαγράμματα και η ομάδα επίβλεψης που το παρακολουθεί από την πλευρά του δήμου φροντίζει για την πιστή εφαρμογή της μελέτης, διασφαλίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου», τονίζει στον «ΑτΚ» ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης.
Η αλέα των… δενδροδόχων
Τα συνεργεία έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εκσκαφές, «συναντώντας» σαθρό υπέδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις 1,5 μέτρο βάθος οι μπουλντόζες έβρισκαν λάσπη. Στη σημερινή φάση της κατασκευής του έργου, εντυπωσιάζει μια σειρά από τσιμεντένιες δενδροδόχους, εκεί όπου μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο θα τοποθετηθούν κουκουναριές. Πρόκειται για ογκώδεις κατασκευές, που θα περιβάλλονται από γραμμικές δεξαμενές, οι οποίες και θα χρησιμεύουν για την άρδευση του πρασίνου της παραλίας, «εκμεταλλευόμενες» τις τρεις γεωτρήσεις που υπάρχουν κατά μήκος της. Μελλοντικά και όταν τα πεύκα αυτά μεγαλώσουν, οι ρίζες τους θα βρέχονται από το θαλασσινό νερό, ευεργετικό για τα συγκεκριμένα δέντρα.
Οι κήποι
Υπό διαμόρφωση είναι και οι οκτώ (στην κυριολεξία επτά) κήποι, στους οποίους δουλεύουν παράλληλα τα συνεργεία του εργολάβου και της ΕΥΑΘ, που μετατοπίζουν δίκτυα.
1. Κήπος Αλεξάνδρου
Στο χώρο που εκτείνεται γύρω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται βουνά από μπάζα, θα πάρει τη θέση του ο Κήπος του Αλεξάνδρου. Ο χώρος ενοποιείται με την ομογενοποίηση των πάρκων που βρίσκονταν εκεί. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η τοποθέτηση 33 πολύ χαμηλών πιδάκων νερού (σιντριβανάκια), ενώ το δάπεδο θα είναι από χυτό υλικό, όμοιο με αυτό που έχει τοποθετηθεί ήδη στο κομμάτι της παραλίας που έχει αναπλαστεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση των μπάζων που προέκυπταν από τις εκσκαφές και τα οποία στη συνέχεια επαναχρησιμοποιήθηκαν -κατόπιν ενίσχυσης- στο ίδιο το έργο. Αλλοι 48 πίδακες νερού τοποθετούνται στην εξέδρα που «βγαίνει» στη θάλασσα στο σημείο εκείνο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα στην ίδια αυτήν εξέδρα θα τοποθετηθούν και οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.
2. Κήπος Απογευματινού Ηλιου
Μια τεχνητή πλαγιά, ένας λόφος, που στο ανώτερο σημείο του θα φτάνει τα τρία μέτρα, δημιουργείται στο χώρο δίπλα ακριβώς από το «Μακεδονία Πάλας». Ανηφορίζοντας τη διαδρομή που θα διαμορφωθεί, ο επισκέπτης που θα φτάνει στο ανώτερο σημείο του λόφου θα μπορεί να απολαμβάνει από εκεί το ηλιοβασίλεμα. Ο λόφος αυτός έχει ήδη προκαλέσει ποικίλα σχόλια για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να προστεθεί μια ακόμη ογκώδης «κατασκευή» δίπλα από τον όγκο του ξενοδοχείου, ωστόσο η αρχιτεκτονική οπτική θέλει το λόφο αυτό να «μειώνει» τον όγκο του κτιρίου. Οι πλευρές του λόφου προς τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου και το «Μακεδονία Πάλας» διαμορφώνονται επίσης σε κλίση. Στο σημείο μπροστά από το ξενοδοχείο, ακριβώς μπροστά στο λόφο, σταματά και η διπλή σειρά των κουκουναριών, χαρακτηριστικό της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, ενώ στο ίδιο πάρκο τοποθετούνται και τέσσερα επεισόδια νερού, όπως αυτά που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο ήδη αναπλασθέν κομμάτι της παραλίας. Παράλληλα, δημιουργείται ένα αναψυκτήριο.
3. Κήπος Αμμου
Εκτείνεται στο σημερινό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και αυτή είναι η χρήση που θα εξακολουθεί να έχει ο χώρος μετά την ανάπλασή του. Γύρω του θα υπάρχει μια παιδική χαρά και ένα αναψυκτήριο, κάτι που προϋπήρχε. Ηδη βρίσκονται υπό διαμόρφωση δύο γήπεδα τένις, ενώ ο χώρος θα είναι περιφραγμένος, με χαμηλή περίφραξη, για την ασφάλεια των παιδιών. Ο Κήπος της Αμμου είναι ο μοναδικός κήπος που διασχίζεται από μία αλέα δένδρων κάθετα προς τη θάλασσα, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η συνέχεια της οδού Παρασκευοπούλου.
4. Κήπος Ισκιου
Είναι ο χώρος όπου βρίσκεται το παλιό «Θεσσαλονίκη Πάλας», μετέπειτα «Ιντέρνι», αναψυκτήριο του δήμου. Αν και το τμήμα αυτό της παραλίας περιλαμβάνεται στη μελέτη, δεν προβλέπεται κάποια παρέμβαση. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη, υπάρχουν σκέψεις ώστε το κτίριο του «Ιντέρνι» να αλλάξει χρήση. «Θα μπορούσε για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί ως ενυδρείο, κάτι που θα αποτελεί και πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω σημείο θα συμπεριληφθεί σε μια σειρά μικρής κλίμακας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που σκεφτόμαστε να κάνουμε για διάφορες μικρές γωνιές της πόλης, ώστε νέοι αρχιτέκτονες να μας δώσουν φρέσκες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν αυτές οι γωνιές», εξηγεί ο κ. Κουράκης.
5. Κήπος Εποχών
Ενα μεγάλο αμφιθέατρο που θα περικλείεται από πέργκολες θα είναι το σήμα κατατεθέν του Κήπου των Εποχών, ενώ το δάπεδο του εν λόγω πάρκου διαμορφώνεται με ξύλο, όμοιο με αυτό που έχει τοποθετηθεί στην άκρη της παραλίας, κατά μήκος της θάλασσας. Ενα αναψυκτήριο κατασκευάζεται και εκεί. Παράλληλα, ο χώρος διαμορφώνεται σαν ένα φυσικό λιβάδι «σπαρμένο» με την άγρια βλάστηση του ελληνικού τοπίου. Οπως τονίζεται στη μελέτη του Πρ. Νικηφορίδη και των συνεργατών του, «οι διάφορες περιοχές του κήπου μπορεί να ανθίζουν και να μαραίνονται σταδιακά, ανάλογα με το είδος της βλάστησης που θα έχουν, οργανώνοντας ένα σύστημα – μικρογραφία της ελληνικής χλωρίδας».
6. Κήπος του Φωκά
Ο χώρος λειτουργεί αποκλειστικά ως παιδότοπος, ενώ οι μελετητές έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν δύο τσουλήθρες από τις προϋπάρχουσες, λόγω προφανώς ιδιαίτερης κατασκευής. Απομακρύνονται τα γήπεδα τένις, ενώ ένα διακοπτόμενο τοιχίο από πετροκάλαθα, τα τμήματα του οποίου ακολουθούν διαφορετικές χαράξεις, διαμορφώνεται προς την πλευρά του δρόμου και απομονώνει ακουστικά τον κήπο αυτόν από το θόρυβο.
7. Κήπος Μεσογείου
Ο κήπος αυτός είναι σήμερα ο πιο καλοδιατηρημένος χώρος του παραλιακού μετώπου και ως τέτοιος παραμένει και στο νέο σχεδιασμό. Στο χώρο υπάρχει ένας χώρος για σκέιτ, που είναι δημοφιλής και ο οποίος σύμφωνα με τη μελέτη απομακρύνεται και τη θέση του θα πάρει ένα πάρκο σκύλων, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο το σκέιτ παρκ να διατηρηθεί. Τοποθετείται και εδώ ένα αναψυκτήριο, ενώ ενισχύεται και συμπληρώνεται η φύτευση.
8. Κήπος Γλυπτών
Μία λίμνη έκτασης ενός περίπου στρέμματος γύρω από ένα ακόμη αναψυκτήριο – κτίριο πολλαπλών χρήσεων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Κήπου των Γλυπτών, που ξεκινά από τους ναυταθλητικούς ομίλους και φτάνει μέχρι το ύψος της εκκλησίας Κυρίλλου και Μεθοδίου. Στον εν λόγω κήπο έχουν προβλεφθεί θέσεις για 15 γλυπτά, αφού οι μελετητές οραματίζονται εδώ ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης». Μπροστά από τον Κήπο των Γλυπτών και δίπλα από τη μεγάλη δεξαμενή νερού – λίμνη διαμορφώνεται μία μικρή πλατεία οριοθετημένη από την πέργκολα και εξοπλισμένη με ένα μεγάλο αριθμό καθιστικών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
Αγγελιοφόρος της Κυριακής