Το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 20 χρόνων αναμένεται να είναι το φετινό
Μέχρι και πέρυσι, τα κάμπιγκ της Βόρειας Ελλάδας κατάφερναν να αντιστέκονται στην ύφεση με σχετικά μικρές απώλειες. Στο μέσο, όμως, της φετινής τουριστικής σεζόν, είναι ξεκάθαρο πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι το δυσκολότερο των τελευταίων ετών. Οι παραδοσιακοί κατασκηνωτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν πολυήμερες διακοπές, παρότι οι επαγγελματίες του κλάδου μείωσαν τις τιμές συμπιέζοντας σημαντικά τα κέρδη τους.
Μέσα Ιουλίου, και οι ιδιοκτήτες και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα 40 κάμπιγκ του νομού Χαλκιδικής βλέπουν τους μέχρι πέρυσι πελάτες τους να επισκέπτονται τις πλαζ μονάχα για αυθημερόν μπάνια και όχι για παραθερισμό. “Φέτος, για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο το απόγευμα του Σαββάτου η επιστροφή των αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη να είναι το ίδιο πυκνή με την αντίστοιχη της Κυριακής”, είπε ο Άκης Αθανασίου, εργαζόμενος στο αναψυκτήριο ενός κάμπιγκ της Κασσάνδρας και πρόσθεσε: “Αυτό σημαίνει ότι είναι λίγοι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν στη Χαλκιδική. Η οργανωμένη κατασκήνωση, μολονότι είναι μακράν η φθηνότερη επιλογή τουρισμού, περνάει μεγάλη κρίση”.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο της σεζόν, ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπιγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου δεν ελπίζει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη: “Δεν νομίζω ότι οι μέρες που απομένουν μέχρι και τα τέλη Αυγούστου φτάνουν για να αλλάξουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Παρότι τα περισσότερα κάμπιγκ έχουν προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις τιμών, τον Ιούνιο καταγράψαμε μείωση αφίξεων που άγγιξε το 50%, ενώ και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου -αν και δεν έχουμε ακόμα επίσημα στοιχεία- ήταν επίσης υποτονικό”.
Ο Αντώνης Δεληδημητρίου θεωρεί ότι η αύξηση των αλλοδαπών τουριστών από τις γειτονικές χώρες δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, αφού μεγάλη μερίδα αυτών που περνά τα σύνορα με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα προτιμά την ελεύθερη κατασκήνωση και όχι τα οργανωμένα κάμπιγκ. “Εάν το κράτος ήθελε να μας βοηθήσει έστω και λίγο, θα προχωρούσε στην πάταξη του φαινομένου της παράνομης ελεύθερης κατασκήνωσης. Για να συμβεί αυτό, το μόνο που χρειάζεται είναι επαρκής αστυνόμευση. Το ελεύθερο κάμπιγκ συμβάλλει στη μόλυνση του περιβάλλοντος και αποτελεί συχνά αιτία εκδήλωσης πυρκαγιών”, ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπιγκ Χαλκιδικής.
Εκπτώσεις, προσφορές και δωρεάν υπηρεσίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες αρκετών κάμπιγκ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όχι στους ενοικιαζόμενους χώρους αλλά στις δευτερεύουσες πηγές εισοδήματος της επιχείρησής τους, όπως είναι τα κοντινά στην παραλία μπαράκια (beach bar), τα μίνι μάρκετ και τα εστιατόρια. “Εφόσον πλέον ο κόσμος περνάει την άδειά του κάνοντας αυθημερόν μπάνια, ένα κάμπιγκ μπορεί να περιμένει έσοδα μονάχα από τα τμήματά του που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης”, είπε στη “Μ” ο Άκης Αθανασίου και πρόσθεσε: “Αυτό που φοβούνται αρκετοί εργαζόμενοι στα κάμπιγκ είναι πως λόγω της κρίσης αρκετές επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μην προλάβουν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ημερομισθίων που θα τους επιτρέψει να λάβουν επίδομα ανεργίας τον χειμώνα”.
Πολλές, πάντως, από τις εποχιακές αυτές επιχειρήσεις μάχονται την κρίση με εκπτώσεις στους σταθερούς πελάτες και όσους νοικιάζουν χώρο για ολόκληρη τη σεζόν. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να εμπλουτίσουν το προσφερόμενο πακέτο οργανώνοντας θεματικές βραδιές με ζωντανή μουσική και αθλητικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά.
Σημαντική η συμβολή των κάμπιγκ στη “βαριά βιομηχανία” της χώρας
Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, ο αριθμός των ενεργών κάμπιγκ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 403, οι διαθέσιμες θέσεις σε 34.640 και οι οικίσκοι σε 1.553. Ο αριθμός των θέσεων ανά κάμπιγκ ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 193 για τις μονάδες που ανήκουν στην κατηγορία Α΄, σε 106 για την κατηγορία Β΄, 68 για την κατηγορία Γ΄, ενώ στη Δ΄ ανέρχεται σε 131. Ο νομός με τα περισσότερα εγκατεστημένα κάμπιγκ είναι η Χαλκιδική, με 40 μονάδες. Ακολουθούν, οι Κυκλάδες, με 35, η Πιερία, με 30, η Μεσσηνία, με 26, και η Αργολίδα, με 25. Οι πέντε αυτοί νομοί καλύπτουν το 46% του συνόλου των κάμπιγκ. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα τύπου κάμπιγκ ξεπέρασε πέρυσι τις 1,5 εκατ. διανυκτερεύσεις. Από αυτές, το 49,7% πραγματοποιήθηκε από τον εσωτερικό τουρισμό και το 50,3% από αλλοδαπούς.
Του Κώστα Σιαμέλη – makthes