Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕξαδάκτυλος για εμβόλια COVID-19 στα φαρμακεία: «Οι πολίτες θα πληρώνουν για χειρότερες...

Εξαδάκτυλος για εμβόλια COVID-19 στα φαρμακεία: «Οι πολίτες θα πληρώνουν για χειρότερες συνθήκες»

Κατά του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη διενέργεια εμβολιασμών έναντι της COVID-19 από τα φαρμακεία της γειτονιάς τάσσονται οι γιατροί, μέσω επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το θέμα των εμβολίων.

Ιδιώτες γιατροί σημειώνουν ότι οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 θα πάνε προς το χειρότερο αν διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης γιατρού – πολίτη, με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, να τονίζει στο iatropedia.gr ότι το εγχείρημα δεν πέτυχε ούτε με τα εμβόλια κατά της γρίπης, τα οποία από το 2022 και έπειτα γίνονται από τα κοινοτικά φαρμακεία.

 

«Οι εμβολιασμοί οι αντιγριπικοί από τη μέρα που έκοψαν τη συνταγογράφηση του εμβολίου μειώθηκαν. Η συνταγογράφηση κόπηκε από το 2022. Το 2022 εμβολιάστηκαν λιγότεροι άνθρωποι με το αντιγριπικό εμβόλιο από το 2021 και το 2023 λιγότεροι από το 2022 και συνεχίζουμε προς τα κάτω. Τα συμπεράσματα δικά σας», σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στην επιστολή τους, οι ιδιώτες γιατροί θέτουν σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εμβολιασμών, αλλά και με θέματα οικονομικής φύσης.

 

«Η κουλτούρα εμβολιασμού, που οδηγεί στη διαρκή, έγκαιρη και συνεπή εμβολιαστική κάλυψη καλλιεργείται μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης ιατρού ασθενούς, κυρίως, και δευτερευόντως, μέσω διαρκών προωθητικών δράσεων στο ευρύ κοινό, σε κατάλληλο χρόνο, με σαφές μήνυμα και επαναληψιμότητα.

Οι εμβολιασμοί για COVID-19 έως σήμερα διενεργούνται σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας εντός δομών (κρατικών και ιδιωτικών) παρουσία ιατρού και μετά τη λήψη ιστορικού.

Οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονται κατ’ οίκον με πρόγραμμα που ατονεί, ενώ θα έπρεπε να ενδυναμωθεί, ανατρέχοντας το μητρώο εμβολιασμένων προς υπενθύμιση παρότρυνση και διενέργεια αναμνηστικής δόσης.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί για την COVID-19 διενεργούνται με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους εμβολιαζόμενους», αναφέρει στην επιστολή του ο ΠΙΣ.

Επιπροσθέτως ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζει: «Με αυτή τη ρύθμιση θα υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που υπάρχουν τώρα στον εμβολιασμό. Διότι υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για την επιτυχία των εμβολιασμών. Καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν, πληρώνοντας και μάλιστα με χειρότερες συνθήκες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενώ αυτή τη στιγμή όλοι εμβολιάζονται δωρεάν μέσα σε ιατρεία ή μέσα σε κρατικές δομές παρουσία του γιατρού», σημειώνει.

5 ευρώ ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αποζημίωση ύψους 5 ευρώ για τον φαρμακοποιό, με επιβάρυνση του πολίτη.

«Γιατί πιστεύουν ότι εκεί που υπάρχει υστέρηση στους εμβολιασμούς με αυτές τις καλές συνθήκες, δηλαδή στα ιατρεία χωρίς αμοιβή, δεν θα υπάρχει υστέρηση επί χρήμασι και με χειρότερες συνθήκες;», αναρωτιέται ο πρόεδρος των ιδιωτών γιατρών.

Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοποιοί θα είναι «εκπαιδευόμενοι» στα θέματα της ασφαλούς χορήγησης του εμβολίου, λένε οι γιατροί στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας

«Και μόνο οι προϋποθέσεις ”εκπαίδευσης” προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι ”οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα”, για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβάντων», τονίζει ο ΠΙΣ.

Σε ερώτηση του iatropedia.gr, γιατί σε περισσότερες από 13 χώρες στο εξωτερικό οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται στα φαρμακεία με ασφάλεια, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απαντά: «Ενδεχομένως στο εξωτερικό δεν έχουν γιατρούς. Στο εξωτερικό επίσης δεν μπορείτε να πάρετε το παραμικρό από το φαρμακείο χωρίς συνταγή. Είναι ένα άλλο φαρμακείο στο εξωτερικό πολύ πιο επιστημονικό».

Μιλώντας από την πλευρά του για τον σχεδιασμό του δικτύου εμβολιασμών στα 10.500 φαρμακεία της κοινότητας και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί ασφαλής τρόπος να γίνει αυτό, καθώς σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις το εμβόλιο προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα.

«Έχει εκφραστεί από τους γιατρούς μία ανησυχία αν οι φαρμακοποιοί δύνανται να κάνουν αυτό το εμβόλιο κυρίως γιατί παρουσιάζει, σε σπάνιες, βέβαια περιπτώσεις κάποιες αλλεργίες. Όμως πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία τους. Δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε και εμείς», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στο Action 24 και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους γιατρούς και με τους φαρμακοποιούς για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Τέλος οι εμβολιασμοί στα ιατρεία από 1/1/24
Την ίδια στιγμή, αιφνιδιαστική χαρακτηρίστηκε η ενέργεια του υπουργείου Υγείας να σταματήσει τους εμβολιασμούς από τα ιδιωτικά ιατρεία από 1/1/2024, στη μέση της έξαρσης του κορονοϊού δηλαδή, ενώ την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη από τα φαρμακεία.

Με επιστολή του στις 30/12/23 το Συντονιστικό Όργανο των Παρόχων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προχώρησε σε διαμαρτυρία προς τον πρώην υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση για μη ανανέωση της σύμβασης για εκτέλεση εμβολιασμών στις ιδιωτικές δομές Π.Φ.Υ που κοινοποιήθηκε στα μέλη μας, τα οποία είχαν συμβληθεί να εκτελούν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, και έληγε στις 31/12/2023 και ως εκ τούτου δεν θα γίνονται πλέον εμβόλια στις ιδιωτικές δομές», ανέφεραν οι φορείς στην επιστολή τους.

Από την πλευρά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισημαίνει πως οι γιατροί δεν επιδιώκουν να κάνουν εκτενή δημόσιο διάλογο για το θέμα, ωστόσο οφείλουν να εκθέσουν την επιστημονική τους άποψη.

«Εμείς δεν επιδιώκουμε εκτενή δημόσιο διάλογο γι’ αυτό το θέμα. Διότι ο δημόσιος διάλογος έτσι όπως ανοίγει θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα στους εμβολιασμούς. Αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε αυτά που επισημαίνουμε και τα οποία τα επισημαίνουμε γραπτώς. Εμείς δεν θέλουμε επέκταση επί του σημείου, διότι όσο πιο εκτεταμένα μιλήσουμε τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν», καταλήγει.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα