Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Η στροφή, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια προς την υγιεινή διατροφή «αποκάλυψε» έναν «διατροφικό παράδεισο» σε μια γωνιά της Ελλάδος, που αποτελεί έκπληξη για πολλούς, καθώς πρόκειται για το Άγιο Όρος.

Ζυμαρικά, που φτιάχνονται με αγνές πρώτες ύλες και επαναφέρουν στο προσκήνιο παλιές, αλλά υγιεινές διατροφικές επιλογές όπως η ζέα και ο τραχανάς, λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από αιωνόβιους ελαιώνες, κάποιοι από τους οποίους έχουν τις... ρίζες τους στο Βυζάντιο, αλλά και κρασιά, τα οποία έχουν κερδίσει σειρά βραβείων και συγκεντρώνουν τα βλέμματα της διεθνούς αγοράς. Όλα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία μιας διατροφής, που φημίζεται για τα οφέλη της. Τα μοναστήρια παράγουν, σήμερα, πολλά ακόμη είδη διατροφής, όπως μέλι και βότανα, σάλτσες, αλλά και ξύδι, λικέρ και φυσικά λουκούμια!

Η διατροφή των μοναχών

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η διατροφή των μοναχών θεωρείται υποδειγματική και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός πως όλες οι πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούν  προέρχονται από αμόλυντα εδάφη. Έτσι και με την παρακίνηση πολλών προσκυνητών, αρκετοί μοναχοί κυρίως σε Σκήτες και Κελιά δημιουργούν προϊόντα διατροφής, που διακρίνονται για την ποιότητα τους. Πλέον η παραγωγή αυτών των προϊόντων αποτελεί κομμάτι της μοναστικής τους ζωής και γίνεται στο πλαίσιο της προσφοράς προς το συνάνθρωπο, με αγάπη και μεράκι. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της διάθεσης αυτών των ειδών έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (και μέσω της ιστοσελίδας mountathos-eshop.com), η οποία λειτουργεί ως ενδιάμεσος συστήνοντας στον καταναλωτή αγνά αγιορείτικα προϊόντα. Η συγκεκριμένη εταιρία διαθέτει σήμερα προϊόντα διατροφής, εικόνες, αλλά και εργόχειρα από τα περισσότερα μοναστήρια του Αγίου Όρους, αλλά και από Μονές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. 

Αγιορείτικα ζυμαρικά με... γκουρμέ προσέγγιση

Οι αγιορείτες πατέρες φημίζονται για τα ζυμαρικά τους, καθώς φτιάχνονται με αγνές πρώτες ύλες, ενώ παράλληλα έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν παραδοσιακές συνταγές των προκατόχων τους με ιδιαίτερα υλικά δημιουργώντας «εκλεπτυσμένες» γεύσεις. Στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου της Μονής Ιβήρων οι μοναχοί παρασκευάζουν «πολύχρωμα» λαζάνια με λαχανικά, πεντανόστιμες χυλοπίτες ολικής άλεσης, ενώ φτιάχνουν τραχανά σε μία σειρά γεύσεων, μετατρέποντας αυτό το παραδοσιακό φαγητό σε μία διαφορετική γαστρονομική εμπειρία. Συγκεκριμένα, οι μοναχοί παρασκευάζουν τραχανά με γιαούρτι, τραχανά γλυκό, και νηστίσιμο με λαχανικά, αλλά και τραχανά ολικής άλεσης. Μάλιστα, τελευταία αρκετοί μοναχοί φτιάχνουν ζυμαρικά και με ζέα, κάνοντας «σύγχρονο και νόστιμο» ένα υλικό που είχε εκλείψει εδώ και δεκαετίες. Και φυσικά δε νοούνται ζυμαρικά χωρίς την κατάλληλη σάλτσα, έτσι οι μοναχοί της Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου με ντομάτες, που καλλιεργούν οι ίδιοι στον κήπο τους, δημιουργούν και τη δική τους χειροποίητη κόκκινη σάλτσα, χωρίς συντηρητικά. 

Κρασιά με... χιλιετή ιστορία

Ένα από τα προϊόντα, που παίζει σημαντικό ρόλο στο Άγιο Όρος, καθώς χρησιμοποιείται στις λατρευτικές διαδικασίες, αλλά κατέχει σημαντική θέση και στη διατροφή των μοναχών είναι το κρασί. Μάλιστα, τα κρασιά του Αγίου Όρους φημίζονται για την ποιότητα τους, ενώ είναι γνωστό ότι πρωτοστατούν αυτά του Μυλοποτάμου, της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, τα οποία παράγονται από σταφύλια, που καλλιεργούνται βιολογικά από τους μοναχούς. Στη συγκεκριμένη περιοχή, με επικεφαλής τον πατέρα Επιφάνιο, συνεχίζεται μία παράδοση χιλίων χρόνων, καθώς τα πρώτα αμπέλια, αλλά και ελιές στην περιοχή τα φύτεψε το 973 μ.Χ. ο Άγιος Αθανάσιος, ο οποίος έχτισε ελαιοτριβείο και οινοποιείο.

Μάλιστα, τα κρασιά του Μυλοποτάμου έχουν βραβευθεί σε πολλούς διαγωνισμούς, ενώ πριν λίγο καιρό τράβηξαν το ενδιαφέρον ενός Master of Wine από τη Νίκαια της Γαλλίας (ο πιο σημαντικός τίτλος παγκοσμίως στο χώρο του κρασιού), ο οποίος επισκέφτηκε το Άγιο Όρος, προκειμένου να δοκιμάσει τα κρασιά του πατέρα Επιφάνιου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Master of Wine, που βρέθηκε στο Μυλοπόταμο χαρακτήρισε το Άγιο Όρος ως «μία από τις πιο πνευματικές και αινιγματικές περιοχές με κρασιά σε ολόκληρο τον κόσμο», ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα κρασιά του πατέρα Επιφάνιου. 

Με ρίζες στο... Βυζάντιο

Το ελαιόλαδο, εκτός από απαραίτητο στοιχείο για τα καντήλια των ναών, είναι και ένα από τα βασικά στοιχεία της μοναστηριακής διατροφής. Ωστόσο, αυτό που καθιστά μοναδικό το παρθένο ελαιόλαδο του Αγίου Όρους είναι ότι ένα ποσοστό της παραγωγής προέρχεται από ελαιώνες, που υπάρχουν από την εποχή του Βυζαντίου, καθώς έχουν ηλικία που μπορεί να ξεπερνά και τους οκτώ αιώνες. Τέτοιους ελαιώνες διαθέτει η Μονή Βατοπαιδίου, η Μονή Χιλανδαρίου, αλλά και η Μονή Μεγίστης Λαύρας και συγκεκριμένα η περιοχή της Μικράς Αγίας Άννας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές οι μοναχοί ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν μόνο παραδοσιακές μεθόδους τόσο στην καλλιέργεια του ελαιώνα, όσο και στη συγκομιδή, αλλά και τη μεταφορά της ελιάς. Σε περιοχές της ερήμου του Αγίου Όρους, σε αυτό το άνυδρο και δύσβατο μέρος, οι μοναχοί μαζεύουν τις ελιές με τα χέρια και στη συνέχεια φορτώνουν τα τσουβάλια στην πλάτη τους μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου τους περιμένουν τα μουλάρια. Από εκεί οι ελιές οδηγούνται στο ελαιοτριβείο όπου συνήθως με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης παράγεται ένα ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας.