Βασικές πληροφορίες για το Πιστοποιητικό ΔΕΗ

Βασικές πληροφορίες για το Πιστοποιητικό ΔΕΗ

Έχουμε αντιμετωπίσει όλοι μας πολύ συχνά την γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους σε διάφορα θέματα. Τέτοια θέματα είναι και η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου ή αλλιώς πιστοποιητικό ΔΕΗ όπως είναι γνωστό το έγγραφο αυτό.

Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού ΔΕΗ;

Πρόκειται για την αποτύπωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ενός σπιτιού ή ενός ακινήτου γενικότερα με ενιαία παροχή ρεύματος. Έχει ισχύ για τους οικιακούς χώρους 14 χρόνια και για τους επαγγελματικούς ποικίλει. Ποικίλει ανάλογα τη χρήση του επαγγελματικού χώρου (βιοτεχνική, βιομηχανική κ.ά.) . Πιο συγκεκριμένα, για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους η διάρκεια ισχύος είναι 7 χρόνια. Για χώρους ψυχαγωγίας η έκδοση του είναι απαραίτητη κάθε χρόνο και για χώρους επαγγελματικής χρήσης με εύφλεκτα υλικά κάθε 2 χρόνια . Βλέπουμε δηλαδή ότι αναλόγως την επικινδυνότητα της εγκατάστασης μειώνεται η διάρκεια της ισχύς του πιστοποιητικού για ευνόητους λόγους. Απαραίτητα στοιχεία της εγκατάστασης είναι η ύπαρξη ηλεκτρολογικού πίνακα και ρελέ διαφυγής . Ακούγεται αυτονόητο για τις νέες οικοδομές αλλά υπάρχουν αρκετές κατασκευές που δεν έχουν ρελέ διαφυγής. Το ρελέ διαφυγής είναι με απλά λόγια η ασφάλεια που σταματάει τη παροχή ρεύματος για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ποιος είναι υπεύθυνος για το πιστοποιητικό ΔΕΗ; 

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που μπορεί να ελέγξει την εγκατάσταση του σπιτιού σας ή του επαγγελματικού σας χώρου και θα εκδώσει εν τέλει το πιστοποιητικό ΔΕΗ κάνει τις κατάλληλες μετρήσεις, αποτυπώνει σε σχέδιο την εγκατάσταση με τους πριζοδιακόπτες και την κατανομή τους στο χώρο και εν τέλει εγκρίνει ή απορρίπτει την καταλληλότητα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του σπιτιού ή του ακινήτου γενικότερα.

Πότε χρειάζεται το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου; 

Η αλλαγή ονόματος δεη χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις και καλό είναι να τις γνωρίζουμε όλοι καθώς πρέπει να είναι εν ισχύ ή πρέπει να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό ΔΕΗ αν δεν υπάρχει.

Αν ζητήσετε επανασύνδεση της παροχής στο δίκτυο της ΔΕΗ, χρειάζεται το συγκεκριμένο έγγραφο εφόσον υπάρχει διακεκομμένη προηγούμενη χρήση.
Σε περίπτωση εργοταξιακής παροχής, δηλαδή αν χρειαστεί ένα εργοτάξιο παροχή ρεύματος , χρειάζεται πιστοποιητικό ορθής λειτουργίας της εγκατάστασης
Για την κατασκευή νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και πριν ξεκινήσει να λειτουργεί πρέπει να πληρούνται οι προδιαγραφές του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 το οποίο ακολουθείται στη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού ΔΕΗ.
Αν ζητήσετε αλλαγή ονόματος του αριθμού παρόχου της ΔΕΗ, πχ σε περίπτωση νέας μίσθωσης του ακινήτου, χρειάζεστε νέο πιστοποιητικό ΔΕΗ. Με άλλα λόγια αν αλλάξει ο ενοικιαστής, πρέπει να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό για να εκδίδεται ο λογαριασμός του ρεύματος στο όνομα του. Την διεκπεραίωση και την πληρωμή της έκδοσης του την επωμίζεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όπως είναι λογικό καθώς το πδεη (όπως συνηθίζεται να λέγεται) ακολουθεί το ακίνητο.
Αν ζητήσει ο καταναλωτής της ΔΕΗ επαύξηση παροχής, δηλαδή αύξηση της συμφωνημένης ισχύς , χρειάζεται να προσκομίσετε στη ΔΕΗ ή/και στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (αν δεν είναι η ΔΕΗ) το συγκεκριμένο πιστοποιητικό .
Επίσης , για να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή να μεταφερθείτε σε εναλλακτικές εταιρίες που γίνεται συχνά τελευταια, το σχέδιο ηλεκτρολόγου εγκατάστατη είναι απαραίτητο δικαιολογητικό .
Για την έκδοση κοινωνικού τιμολογίου, δηλαδή για να έχετε παροχή “νυχτερινού ρεύματος” , πέρα από τα άλλα έγγραφα χρειάζεστε το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου.

Πως θα βρω τον ηλεκτρολόγο που θα εμπιστευτώ για την έκδοση της Υ.Δ.Ε. ; 

Υ.Δ.Ε. σημαίνει υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενός χώρου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια του σπιτιού μας ή της επιχείρησης μας . Δεν είναι κάτι τόσο απλό. Οπότε για να βρούμε αξιολογημένους ηλεκτρολόγους μηχανικούς να αναλάβουν μια τόσο σοβαρή διαδικασία , πρέπει να απευθυνθούμε σε αξιολογημενούς αλλά και οικονομικούς συνεργάτες όπως αυτούς του MyConstructor. Η πλατφόρμα του MyConstructor διαθέτει πολλούς και αξιολογημένους από προηγούμενους πελάτες ηλεκτρολόγους που μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό ΔΕΗ για το ακίνητο σας άμεσα και σε πολύ προσιτές τιμές. Οι ηλεκτρολόγοι της πλατφόρμας διαθέτουν μεγάλη πείρα αλλά και υπευθυνότητα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Δεν είναι τυχαίο που μπορείτε να δείτε εύκολα και απλά τις αξιολογήσεις των προηγούμενων πελατών τους και να τους αξιολογήσετε και εσείς με τη σειρά σας για την προσφερόμενη σε σας εξυπηρέτηση.

myconstructor.gr

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.