Για πρώτη φορά οι Ποντιακές Ομοσπονδίες ενώνονται για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Για πρώτη φορά οι Ποντιακές Ομοσπονδίες ενώνονται για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Οι Ποντιακές Ομοσπονδίες φέτος θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ωστόσο, όπως ομολογούν, τα ζητήματα ανάμεσα τους δεν έχουν λυθεί...

Έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο οργανωμένος ποντιακός χώρος ενώνεται και πραγματοποιεί κοινή εκδήλωση στις 19 Μαΐου. Για πρώτη φορά, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, θα ενωθούν  η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ). Να υπενθυμίσουμε πως όλα αυτά τα χρόνια διοργάνωναν ξεχωριστές εκδηλώσεις για την Ημέρμα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. 

Οι Ομοσπονδίες, παραμερίζουν τα όποια προβλήματα έχουν μεταξύ τους, με σκοπό να στείλουν από την πλατεία Αγίας Σοφίας ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων. 

«Δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα, τα παραμερίζουμε για την Γενοκτονία. Θέλουμε να εκλείψουμε το «άλλοθι» ότι ο Πόντος είναι δεν είναι ενωμένος στο θέμα της Γενοκτονίας» δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου ο  πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσποδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Χρήστος Τοπαλίδης.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου, από την πλευρά της τόνισε: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κάποιοι ίσως να δημιουργούν προβλήματα, γιατί το θέλουν. Είμαστε ηγεσίες ενός χώρου, δεν θα λύσουμε εμείς προβλήματα που δεν μας αφορούν. Ας αφήσουμε τα προβλήματα στο παρελθόν. Με σύμπνοια και ομόνοια θα πετύχουμε τον σκοπό μας».

«Είναι μία ιδιαίτερη μέρα που οι τρεις ομοσπονδίες επιτέλους μετά από πολλά χρόνια συμφωνήσαμε και κάνουμε μία κοινή εκδήλωση. Να δείξουμε ότι ο Ποντιακός χώρος είναι ενωμένος και σαν μία γροθιά να διεκδικήσουμε την αναγνώριση της Γεονοκτονίας του Πόντου» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Σωματείων Παλιννοστούντων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (ΠΟΣΕΠ), Σέργιος Καλπαζίδης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:30 με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας, και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία. Κεντρικός ομιλητής φέτος θα είναι ο συγγραφέας και ακτιβιστής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας, Ταμέρ Τσιλινγκίρ. Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο, ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώνονται με πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.