Εθελοντές και δήμος καθάρισαν τις ακτές στον δήμο Θερμαϊκού

Εθελοντές και δήμος καθάρισαν τις ακτές στον δήμο Θερμαϊκού

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της καμπάνιας «ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ», που έχει οργανωθεί από το Δήμο Θερμαϊκού σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΑΕ/Αξιοποίηση Ακτών Ελλάδος, ανάμεσα στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, με πρόσφατη και μεγάλης επιτυχίας τον 15ο Διεθνή Χειμερινό Αγώνα Κολύμβησης, άξια αναφοράς και καίριας σημασίας αποτελεί και η δραστηριοποίηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Θερμαϊκού για τον καθαρισμό όλων των ακτών.

 

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, με υπεύθυνους Αντιδημάρχους τον κ. Θωμά Μπίρο για τη ΔΕ Θερμαϊκού και τον κ. Θρασύβουλο Παζαρόπουλο για τις ΔΕ Μηχανιώνας και Επανομής, και με συντονισμένες προσπάθειες με τους υπαλλήλους, προχώρησε σε τακτικούς καθαρισμούς των ακτών μέσα στους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο , οι οποίοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ πραγματοποιήθηκαν ακόμη και τις βραδινές ώρες, ώστε να μην υπάρξει ενόχληση προς τους μαγαζάτορες και τους πολίτες.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί σε όλη την έκταση της ακτογραμμής από το ΚΑΠΠΑ 2000 έως και τα βράχια της Αγ. Τριάδας, στο ΠΙΚΠΑ, ενώ πριν από 15 ημέρες περίπου ξεκίνησαν και οι εργασίες καθαρισμού, που αναμένεται να καλύψουν την έκταση από την Επανομή μέχρι και το Αγγελοχώρι, ώστε να καταστούν οι ακτές έτοιμες να υποδεχτούν επισκέπτες ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Ο καθαρισμός των ακτών διενεργείται με 3 διαφορετικού τύπου μηχανήματα, εκ των οποίων, το πρώτο συλλέγει τα «χοντρά» - σκουπίδια, φύκια και διάφορα άλλα φερτά υλικά -, το δεύτερο κοσκινίζει την άμμο και τέλος, το τρίτο, πραγματοποιεί τη συνολική αποκομιδή.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντών στην επιτυχή πορεία των εκστρατειών καθαρισμού, με την ενεργή συμμετοχή μεμονωμένων πολιτών, αλλά και ποικίλων συλλόγων και διοργανώσεων.

Πιο πρόσφατη και άξια αναφοράς πρωτοβουλία αποτελεί η εθελοντική κίνηση ενός ζευγαριού, του ελληνικής καταγωγής Μάριου και της γερμανικής καταγωγής Κριστίν, οι οποίοι με τη βοήθεια της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea και ένα σύνολο περίπου 40 πολιτών, το πρωί του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου, προέβησαν στον καθαρισμό της παραλίας του Ποταμού στην Επανομή μέχρι και τον Φάρο.

Έμπρακτη υποστήριξη στη δράση επέδειξε και η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, μέσω της  Διεύθυνσης Καθαριότητας, με την παρουσία της στο σημείο, αλλά και τη διάθεση τριών ατόμων προσωπικού καθαριότητας και ενός αυτοκινήτου 4χ4 για την αποκομιδή των συλλεχθέντων απορριμμάτων.

Στη δράση συνεισέφεραν και ιδιώτες-επαγγελματίες με τη διάθεση κάδου απορριμμάτων, την προσφορά δέντρου για φύτευση στην περιοχή, ενώ τοπικό περίπτερο προσέφερε αφιλοκερδώς νερά στους συμμετέχοντες.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης επιβράβευσε τις προσπάθειες, που καταβάλλουν υπάλληλοι της καθαριότητας και εθελοντές, επισημαίνοντας, ότι : «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ύψιστη υποχρέωση κάθε κοινωνίας, που επιθυμεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λεγόμενες πολιτισμένες. Στα πλαίσια της βαριάς ευθύνης και υποχρέωσης, που φέρουμε σαν διοίκηση, να μεριμνούμε για την προστασία αυτή, έχουμε αναλάβει να διενεργούμε, εκτός των λοιπών ενεργειών, τακτικές εκστρατείες καθαρισμού του παράκτιου μετώπου, με στόχο την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου. Η εθελοντική προσφορά οποιασδήποτε βοήθειας σε αυτές τις δράσεις από μεριάς των πολιτών είναι πάντα ευπρόσδεκτη και αξιοθαύμαστη, γι’ αυτό εξάλλου ιδρύσαμε και σώμα εθελοντών, μόλις αναλάβαμε τη διεύθυνση του Δήμου. Οι πρωτοβουλίες δε οφείλουν να μνημονεύονται, να επιβραβεύονται και να αποτελούν πρότυπα κοινωνικής συνεισφοράς, χωρίς ωστόσο να λειτουργούν εφησυχαστικά προς τις δικές μας υποχρεώσεις, ως διοικητική αρχή του Δήμου .» 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.