Γιώργος Χατζηπαύλου στο Seleo: «Δεν πιστεύω στην έμπνευση»
  • Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 21:00
  • By Θεοδώρα Απότα
  • Ρεπορτάζ

Γιώργος Χατζηπαύλου στο Seleo: «Δεν πιστεύω στην έμπνευση»

Ο γνωστός stand up κωμικός μιλάει στο Seleo για την «μελαγχολία» των κωμικών, τον τρόπο που «αποθηκεύει» ενέργεια και το πώς μετατρέπει ένα αστείο της παρέας σε σχόλιο σε παράσταση. 

 

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου ασχολείται με το stand up comedy επαγγελματικά από το 2007. Είναι ο πρώτος που στέγασε μόνιμα σε θέατρο παραστάσεις stand up comedy στη χώρα μας, ενώ το 2014 δημιούργησε το Stand up for U, ένα θεσμό κωμωδίας που στηρίζει τις δράσεις της UNICEF και αποτελεί τη μόνη stand up comedy παράσταση που προβάλλεται ετησίως από την ελληνική τηλεόραση.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις. Τον συναντήσαμε, ένα βροχερό μεσημέρι στο κέντρο της πόλης και χωρίς να  γκρινιάξει καθόλου για τον καιρό, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και μοιράστηκε πολλά πράγματα μαζί μας. 

Συνέντευξη στην Θεοδώρα Απότα

Γιατί stand up comedy και όχι κάτι άλλο;

Αν διάλεγα να ακολουθήσω ένα είδος τέχνης, αυτό θα ήταν η μουσική. Δεν έγινε, οπότε επειδή το γράψιμο είναι κάτι που μ'αρέσει και το stand up βασίζεται στο γράψιμο ξεκίνησε ως χόμπι. Με τα χρόνια, βρέθηκα απλά να το εξελίσσω μέσα μου και κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι το αγαπάω πάρα πολύ. Παράτησα ό,τι άλλο έκανα και αφοσιώθηκα επαγγελματικά στο stand up.

Είσαι στην παρέα αυτός που όλοι γελάνε με τ' αστεία του;

Όχι! Δεν είμαι ο τύπος που παράγει έργο στην παρέα, είμαι αυτός που παρακολουθεί τους άλλους. Συμμετέχω σε συζητήσεις αλλά δεν επιδιώκω να είμαι αστείος, το κρατάω για τον εαυτό μου ή για την παράσταση. Αναρωτιέμαι «να καταναλώσω την ενέργεια για να το πω τώρα ή να το φτιάξω να το πω πιο σωστά στην παράσταση;». Στο stand up δεν είναι τόσο το αυθόρμητο που λειτουργεί, όσο η προετοιμασία και η καλή δουλειά πάνω σ' ένα αστείο. Προτιμώ, λοιπόν, να σιωπώ όταν κάτι συμβαίνει και να το μελετώ, να το φτιάξω και να μετατραπεί σε κάτι πολύ αστείο για να το πω στη σκηνή, παρά να το πετάξω εκείνη την ώρα.

Ισχύει αυτό που λέγεται ότι οι κωμικοί είναι κάπως καταθλιπτικοί στη ζωή τους;

Είναι ανεδαφικός ισχυρισμός. Δηλαδή υπάρχει κάποια επίσημη ιατρική έρευνα που υποστηρίζει ότι οι κωμικοί είναι καταθλιπτικοί; Καμία σχέση. Απλώς οι άνθρωποι δεν μεταφέρουν τη δουλειά τους στη ζωή τους. Μπορεί σιωπηλά να παρακολουθούν τον κόσμο με την επαγγελματική ιδιότητα αλλά την εκφράζουν μόνο στο φυσικό της χώρο, επί σκηνής. Όπως ο κάθε επαγγελματίας χρειάζεται τα εργαλεία του για να δουλέψει, έτσι κι ο κωμικός χρειάζεται τα δικά του. Φαντάζεσαι να με συναντήσεις στο δρόμο, να δούμε κάτι και να βγάλω ένα μικρόφωνο από την τσέπη και ν' αρχίσω να λέω αστεία;

Μετάνιωσες ποτέ για κάτι που είπες;

Όχι. Ψάχνω το αστείο, η πρόθεση μου είναι ειλικρινής. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν απαγορευμένα θέματα, υπάρχουν λανθασμένοι και άκομψοι τρόποι να κάνεις ένα αστείο.

Τι σε εμπνέει;

Δεν πιστεύω στην έμπνευση. Επιλέγω τα θέματα, για τα οποία θέλω να μιλήσω, ή τις καταστάσεις που κρίνω ότι έχουν κάποιο κωμικό ενδιαφέρον και δουλεύω βασιζόμενος πάνω τους. Το stand up βασίζεται στην έκπληξη. Θέλω να εκπλήξω ευχάριστα τον θεατή για να γελάσει με κάτι που δεν περίμενε ή με κάτι που έχει βιώσει και ο ίδιος κι απλά εγώ του υπογραμμίζω το αστείο που δεν είχε δει. Με αυτό το σκεπτικό, μάλλον είναι προτιμότερο να φροντίζω να επιλέγω τα θέματα μου απ' το να περιμένω την έμπνευση. Υπάρχουν και στιγμές έμπνευσης αλλά στην κωμωδία η οργανωμένη δουλειά είναι περισσότερο αποδοτική.

Ποια η γνώμη σου για το Youtube;

Θεωρώ το Youtube ένα εξαιρετικό μέσο γιατί σε απαλλάσσει από τη δικτατορία άλλων παραδοσιακών τηλεοπτικών μέσων. Κακά τα ψέματα, δεν έχουν πλέον την ποικιλομορφία που είχαν κάποτε. Η τηλεόραση αναμασάει τον εαυτό της και δεν προτείνει καινούργια πράγματα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει εκεί έξω μια νέα γενιά δημιουργών στο live θέαμα που δεν θα βρουν ποτέ χώρο στην τηλεόραση και κάπως πρέπει να προωθηθεί η δουλειά που κάνουν.

«Σχεδόν σαράντα». Στην παράσταση μιλάς για τη ζωή ενός σαραντάρη;

Καμία σχέση. Έψαχνα ένα τίτλο-ομπρέλα για να μιλήσω για τα θέματα που είχα μαζέψει.

Βαριέσαι καθόλου την επανάληψη των λεγόμενων σου;

Όχι. Τα λεγόμενα είναι ίδια αλλά το κοινό είναι κάθε φορά διαφορετικό. Έτσι προκύπτει η έννοια της χαράς μέσα από την επανάληψη.

«Comedy club για παιδιά». Ποιο το concept; Πως θα χαρακτήριζες το παιδικό κοινό;

Η παράσταση είναι σχεδιασμένη για παιδιά 6-12 ετών που έρχονται να τη δουν με τους γονείς τους. Το concept της παιδικής παράστασης είναι: μυστικά των μεγάλων που αποκαλύπτω στα παιδιά και μυστικά των παιδιών που θυμίζω στους μεγάλους. Περνούν καταπληκτικά. Τα παιδιά αποτελούν καλύτερο κοινό από τους ενήλικες σε σημεία, καθώς δεν θα χτυπήσει το κινητό τους επειδή δεν έχουν! Στο stand up, ο κωμικός κοιτάει τον κόσμο και μιλάει. Αυτό τραβάει την προσοχή των παιδιών.

Κάποια περίεργη στιγμή, κάτι που να πήγε στραβά σε παράσταση;

Το πιο ασυνήθιστο που μου 'χει συμβεί είναι ότι πέντε λεπτά πριν το τέλος, στην τελευταία παράσταση μιας χρονιάς, έγινε γενικό μπλακ άουτ στην περιοχή που ήταν το θέατρο. Συνέχισα λοιπόν στο σκοτάδι...

 

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου αποκάλυψε πως προετοιμάζει νέα παράσταση για το 2019. Μέχρι τότε, μπορείς να απολαύσεις το «Σχεδόν Σαράντα», την τρίτη σόλο του παράσταση, και το «Comedy Club για παιδιά».

Οι τελευταίες του παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη

«Comedy Club για παιδιά»: 3 Μαρτίου στις 18:00 & 4 Μαρτίου στις 12:00, Θέατρο Αθήναιον

«Σχεδόν Σαράντα»: 3 Μαρτίου στις 21:30 & 4 Μαρτίου στις 20:00, Θέατρο Αθήναιον

Δες το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων του, σε όλη την Ελλάδα. 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.