GRAPESS: Μια επιτυχημένη οργάνωση φοιτητών της Θεσσαλονίκης χωρίς «χρώματα» και κατευθύνσεις (ΦΩΤΟ)

GRAPESS: Μια επιτυχημένη οργάνωση φοιτητών της Θεσσαλονίκης χωρίς «χρώματα» και κατευθύνσεις (ΦΩΤΟ)

Μια οργάνωση από φοιτητές της Θεσσαλονίκης που προσπαθεί να δημιουργήσει δίαυλο ανάμεσα στα πανεπιστήμια και την κοινωνία, τους φορείς και την «αγορά».

Η Greek Association of Political and Economical Science Students (GRAPESS) είναι μία εθελοντική, πολιτικά ανεξάρτητη και μη κερδοσκοπική οργάνωση, που δημιουργήθηκε από φοιτητές το 2006. Μετά από μικρή διακοπή, η οργάνωση το 2014 επανιδρύθηκε και τριπλασίασε τα μέλη της, μέσα σε ένα χρόνο.

Το Seleo, βρέθηκε στην τελευταία εκδήλωση της GRAPESS, για την φετινή –φοιτητική- χρονιά, με καλεσμένη την Γενική Πρόξενο της Αμερικής, Rebecca Fong. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, όμως, είχε και ένα ύφος απολογισμού, καθώς ο πρόεδρος της οργάνωσης αποχαιρέτησε φίλους και μέλη, διότι αποφάσισε να αποσυρθεί. Ο Αλέξανδρος Φωτιάδης, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο ΑΠΘ, ενώ δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ΜΜΕ της πόλης. Μιλώντας στο Seleo, μας εξηγεί τι είναι η οργάνωση και μοιράζεται την εμπειρία του ως πρόεδρος.

grapess 09

«Η GRAPESS ήταν μία από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου και, όπως κάποτε δόθηκε σε μένα το βήμα για να ξεκινήσω κάτι δημιουργικό, έτσι θέλω τώρα και εγώ να δώσω την ευκαιρία σε νεότερα παιδιά» εξηγεί για τον λόγο που αποφάσισε να αποχωρήσει από την προεδρία ο Αλέξανδρος Φωτιάδης και συνεχίζει: «Σε λίγους μήνες, αν όλα πάνε καλά, θα αποφοιτήσω από τη σχολή μου και δεν θέλω να ασχολούμαι μέχρι τα 30 μου με το Πανεπιστήμιο. Αφιερώνω πολλές ώρες στη δουλειά μου και, δυστυχώς, δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος. Η Ιωάννα, ο Κώστας και τα υπόλοιπα παιδιά υπήρξαν πολύτιμοι φίλοι και συνεργάτες και είμαι βέβαιος ότι θα με δικαιώσουν στο μέλλον».

Μια φοιτητική  οργάνωση με πολιτικά ενδιαφέροντα αλλά όχι πολιτικά χρώματα

grapess 06

Πρόκειται για μια οργάνωση, που δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές παρατάξεις και δεν αποσκοπεί σε ψήφους ή οτιδήποτε άλλο που να κατευθύνει με βάση το «χρώμα». Ωστόσο έχει πολιτικό χαρακτήρα, καθώς στόχος της είναι η προώθηση της πολιτικής και οικονομικής επιστήμης, μέσω των φοιτητών στην ελληνική κοινωνία και μετέπειτα και στο εξωτερικό.

«Η GRAPESS δεν έχει καμία σχέση με παρατάξεις. Το πανεπιστήμιο αποσκοπεί στην παροχή γνώσης και τα χρώματα δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο και ρόλο μέσα σε αυτό. Δεν είμαστε εναντίον του φοιτητικού συνδικαλισμού, είμαστε εναντίον των κομμάτων μέσα στα πανεπιστήμια» επισημάνει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της GRAPESS, Αλέξανδρος Φωτιάδης.

 «Γράφτηκα στην GRAPESS» εξιστορεί ο Αλέξανδρος Φωτιάδης «στις 29 Οκτωβρίου 2014 και τον Φεβρουάριο του 2015 μπήκα στην διοίκηση. Γνώρισα την οργάνωση, όταν πήγα σε μια εκδήλωση της, που έγινε σε βιβλιοπωλείο του κέντρου της Θεσσαλονίκης και από την πρώτη στιγμή που πήγα, ειλικρινά είχα ένα μεγάλο χαμόγελο».

alexandros fotiadis

 

«Με ενθουσίασε, που για πρώτη φορά στη ζωή μου, είδα πως είναι να λαμβάνεις τις γνώσεις έξω από τους τέσσερις τοίχους του πανεπιστημίου. Μου άρεσε που στο πάνελ, υπήρχε ένας ακαδημαϊκός, ένας άνθρωπος της αγοράς και ένας δημοσιογράφος. Υπήρχαν απόψεις από όλες τις πλευρές και ένας άψογος συντονισμός. Το κοινό ήταν από όλα τα πανεπιστήμια της πόλης, αλλά με ενθουσίασε που υπήρχαν και άνθρωποι εκτός πανεπιστημίου. Αυτό ήταν που προσπάθησα να κάνω και εγώ, όταν ανέλαβα τη θέση του προέδρου. Να δημιουργήσουμε ένα δίαυλο του πανεπιστημίου, με την κοινωνία, τους φορείς και την αγορά. Όλες μας οι εκδηλώσεις είχαν αυτό τον σκοπό».

 4 λόγοι για να γίνεις μέλος

grapess 07

Η οργάνωση αρχικά σχεδιάστηκε για φοιτητές των οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών σπουδών, γιατί προφανώς αυτοί θα έδειχναν ενδιαφέρον για αυτά που θέλει να προωθήσει η GRAPESS. Ωστόσο σήμερα, είναι ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης.

Ο Αλέξανδρος Φωτιάδης μας αναλύει τέσσερεις λόγους που αξίζει να γραφτείς στην GRAPESS:

«Έχεις την ευκαιρία να κινηθείς έξω από τους τέσσερις τοίχους του πανεπιστημίου. Η ζωή δεν είναι σε κλουβιά και η γνώση δεν αποκτιέται μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη.

Έχεις την δυνατότητα  να αποκτήσεις σφαιρικές γνώσεις. Να ακούσεις όλες τις οπτικές.

Σου παρέχεται η δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα. Όμως μπορείς, να γνωρίσεις και ανθρώπους που κινούνται στο ίδιο χώρο με σένα, αλλά είναι μεγαλύτεροι από σένα, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και μπορούν να σε βοηθήσουν με τις γνώσεις τους.  Όπως λέω στα παιδιά στη GRAPESS, το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από μια οργάνωση, είναι η γνώση και η πληροφόρηση. Αυτό είναι το εφόδιο που θα σου παρέχει όλα τα υπόλοιπα.

Ο καθένας, όταν τον ρωτάς, τι έχει να θυμάται από τα φοιτητικά του χρόνια, έχει να θυμάται κάτι διαφορετικό. Εγώ μέσα από αυτή την οργάνωση, κατάφερα να κάνω καινούριους φίλους , να αποκτήσω  πάρα πολλές γνώσεις και πάρα πολλά εφόδια για την μετέπειτα προσωπική και επαγγελματική ζωή μου. Πιστεύω ειλικρινά, ότι όλοι πρέπει να έχουν ενδιαφέροντα στη ζωή τους, η GRAPESS ήταν το δικό μου μεράκι. Αξιοποίησα πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου και θα έχω να θυμάμαι πολλές όμορφες εμπειρίες. Με τα παιδιά φτιάξαμε μια πολύ όμορφη παρέα».

Οι εκδηλώσεις και οι ενέργειες

grapess 05

Στην GRAPEES, διοργανώνουν εκδηλώσεις, ακαδημαϊκού χαρακτήρα με επίκαιρα θέματα. «Για παράδειγμα, κάναμε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, όμως με θέμα ένα θλιβερό περιστατικό. «Παρίσι 22:17», η τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. Ήταν η πρώτη φορά που ο τότε γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη, Christophe Le Rigoleur, αποδέχθηκε την πρόταση φοιτητών, για να μιλήσει στο πανεπιστήμιο. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη με περισσότερους από 300 φοιτητές που ενδεχομένως να μην πήγαιναν σε αντίστοιχη ακαδημαϊκή διάλεξη» αναφέρει ο Αλέξανδρος Φωτιάδης.

Ωστόσο, η οργάνωση, έχει και εθελοντικό χαρακτήρα. Την περίοδο που η «Ειδομένη» αιμορραγούσε από το μεγάλο όγκο προσφύγων, η GRAPESS βρέθηκε στην περιοχή, μαζί με φίλους και εθελοντές και παρείχε τρόφιμα, ρούχα και εθελοντική βοήθεια στους πρόσφυγες. Ενώ συμμετέχει, σε αγώνες και εκδηλώσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, όπως ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος και το Sail Pink.

grapess 03

Ενώ, λόγω και της ιδιότητας του δημοσιογράφου του προέδρου, Αλέξανδρου Φωτιάδη, τα τελευταία δυο χρόνια άρχισαν και κύκλους συνεντεύξεων από πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, προερχόμενα  είτε από την κοινωνία είτε από τον επιχειρηματικό κόσμο, είτε από την πολιτική σκηνή. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και άλλοι, μίλησαν στη GRAPESS κυρίως για τη Θεσσαλονίκη και για θέματα που αφορούν τους φοιτητές. Ο πρόεδρος της οργάνωσης έδωσε έμφαση στον διακομματικό χαρακτήρα των συνεντεύξεων, ακριβώς επειδή η οργάνωση δεν έχει χρώμα ή πολιτική κατεύθυνση.

grapess 08

Τα τελευταία δυο έτη, η οργάνωση αποτελεί ένα παράδειγμα επιτυχίας καθώς τριπλασίασε τα μέλη της, αύξησε τη δημοτικότητα της σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, διοργάνωσε πάνω από δέκα ημερίδες, workshops και συνέδρια, πραγματοποίησε επισκέψεις, σύναψε δεκάδες συνεργασίες, υλοποίησε τρία διαφορετικά projects (ThinkTank, GrapessVolunteer, #AskThemCampaign), δημιούργησε νέα πλατφόρμα, συνεργάστηκε με δεκάδες φορείς και συλλογικότητες και ενώ συμμετείχε σε συνέδρια και εξασφάλισε τη δυναμική της παρουσία στον Τύπο.

 Όλα όσα έκανε μπορείτε να βρείτε στα social media της GRAPESS και στο site www.grapess.gr.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.