Το παλαιότερο καφενείο της Θεσσαλονίκης συμπληρώνει 100 χρόνια και συνεχίζει (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Το παλαιότερο καφενείο της Θεσσαλονίκης συμπληρώνει 100 χρόνια και συνεχίζει (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Θεσσαλονίκη που όλα αλλάζουν γρήγορα και τίποτα δεν μέχει ίδιο υπάρχει ένα καφενείο που μετρά έναν αιώνα ζωής. Στις καρέκλες του έχουν καθίσει αστοί , λαϊκοί, εργάτες, Έλληνες , ξένοι παιδιά και μεγάλοι. Στα τραπέζια του έχουν σερβιριστεί από μερακλήδικους καφέδες και αρωματικά τσίπουρα, μέχρι ουίσκι και σαμπάνιες.

 

Στην εποχή που σε πλήρη εξαφάνιση οδεύουν τα ιστορικά καφενεία, τα θρυλικά εκείνα στέκια της παλιάς Θεσσαλονίκης, στο ''Καφαντάρι'' ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1922. Το παλαιότερο καφενείο της Θεσσαλονίκης, επί της Αγίου Δημητρίου με Αρκαδιουπόλεως, έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο.

Image3kafantari kafeneio thessaloniki

Περπατώντας βλέπεις από μακριά αυτό το γωνιακό μαγαζί που θυμίζει την παλιά Θεσσαλονίκη, που πρόλαβαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, με ιστορίες και καταστάσεις μιας εποχής που ''έχει περάσει ανεπιστρεπτί''.

Μια παλία πινακίδα που αναγράφει τον τωρινό ιδιοκτήτη και το όνομα του καταστήματος, δεξία και αριστερά πλαστικές καρέκλες, είναι αυτό που βλέπεις πριν πατήσεις το πόδι σου μέσα. Μπαίνοντας μέσα,  βλέπεις  παλιές ξύλινες καρέκλες και στρογγυλά τραπέζια, που άλλοτε κάθονταν μεγάλοι μουσικοί, όπως ο Τσιτσάνης και ο Βαμβακάρης. Το βλέμμα σου ''θα πέσει'' στον τοίχο, όπου υπάρχει ένας μεγάλος τιμοκατάλογος, το μόνο που έχει αλλάξει  είναι ότι τη θέση τους έχουν πάρει οι επίπεδες, καινουργιες τηλεοράσεις, όπου μαζεύονται να βλέπουν αγώνες ποδοσφαίρου οι πελάτες. 

Image1kafantari kafeneio thessaloniki

Image2kafantari kafeneio thessaloniki

Το ''Καφαντάρι'' εχει αλλάξει τρεις ιδιοκτήτες, με πρώτο τον Καφαντάρη, όπου πήρε την ονομασία του μαγαζί αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Ο Καφαντάρης έκεινη την εποχή ήταν κάτι σαν τοπικός άρχοντας στη περιοχή, δεν του έφερνε κανείς αντίρρηση και το μαγαζί του ήταν πάντα γεμάτο με κάθε λογής ανθρώπους, πλούσιους και  φτωχούς. Οι πελάτες που πηγαίνουν μέχρι και σήμερα από τις  ιστορίες που κυκλοφορούν, αναφέρουν  πως ήταν -αυτό που λέμε σήμερα- μπραβος της νύχτας. Ο  Καφαντάρης σκοτώθηκε έξω από το ίδιο του το καφενέιο, μπροστά στην αυλή.

Μάλιστα, στο εσωτερικό του καφενείου, υπήρχε μια κρύπτη, ένα μυστικό πέρασμα από το οποίο κατεβαίνεις τα σκαλοπάτια, τα οποία καταλήγουν σε μια κρυψώνα, πλέον οι σημερινοί ιδιοκτήτες το έχουν κλείσει. Σύμφωνα με τις ιστορίες που κυκλοφορούν εκεί ο Καφαντάρης έκρυβε τα...μυστικά του. 

Image4kafantari kafeneio thessaloniki

Ο δεύτερος ιδιοκτήτης  ήταν ο Μπαλάρδος, από αυτόν πέρασε στα χέρια του Διαμαντακίδη, όπου και του ανήκει τα τελευταία 75 χρόνια. Σήμερα, τα ηνία του καφενείου έχουν πάρει εγγόνια του.

Στο seleo, μίλησε ο Βαγγέλης, για το ιστορικό αυτό καφενείο της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως αποτελεί το παλαιότερο καφενείο στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αναφέρει πως έρχονται οι ίδιοι πελάτες έδω και 70 χρόνια,που ξέρουν την ιστορία του.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, απολαμβάνουν να ακούνε την ιστορία του καφενείου, ρωτούν να μάθουν περισσότερα, είτε έρχονται και γνωρίζουν κάποιες ιστορίες, είτε περπατούν επί της Αγίου Δημητρίου, το βλέπουν και μπαίνουν μέσα θέλωντας να πιουν καφέ και να μάθουν γι' αυτό, καθώς διαφέρει από τα υπόλοιπα καφέ της πόλης. 

Image3kafantari kafeneio thessaloniki

Όπως ανέφερε στο seleo, o Βαγγέλης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, κάνει αναφορά στο τραγούδι του ''ο άγγελος'' για το Καγαντάρη. Στους στίχους χαρακτηριστικά  λέει ''στην πλατεία του Αγίου Βαρδαρίου, σαν αρχαία τραγωδία οι φαντάροι, περιμένουν Λαγκαδά Μοναστηρίου κι ανεβαίνουνε μετά για Καφαντάρη''. 

Η γεύση που αφήνει το ''Καφαντάρι'' είναι ένα  ζεστό, φιλόξενο και νοσταλγικό στέκι, που κάθε φορά θα μάθεις και μια καινούργια ιστορία.

*Τον τραγούδι -που γίνεται η αναφορά για το Καφαντάρη- σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, που ερμήνευσε ο Δήμητρης Μητροπάνος, γράφτηκε από τον Κώστα Λαχά και κυκλοφόρησε το 1996, στον δίσκο με τίτλο  "Στου αιώνα την παράγκα".

 

 

 

 

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.