Το ράγκμπι στη Θεσσαλονίκη είναι ...γυναικεία υπόθεση - Η ομάδα rugby του Ηρακλή σε διεθνή τουρνουά (ΦΩΤΟ)

Το ράγκμπι στη Θεσσαλονίκη είναι ...γυναικεία υπόθεση - Η ομάδα rugby του Ηρακλή σε διεθνή τουρνουά (ΦΩΤΟ)

Όταν ακούς τη λέξη ράγκμπι, το μυαλό σου δε πηγαίνει σε κάποια ελληνική ομάδα, καθώς στη χώρας μας το άθλημα δεν είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο υπάρχουν ομάδες, αλλά αρκετές γυναίκες ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα, αφού δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των ανδρών.

 

Το ράγκμπι είναι ομαδικό άθλημα, σε κάθε αγώνα συμμετέχουν 2 αντίπαλες ομάδες,  κάθε ομάδα αποτελείται είτε από 15 άτομα  είτε από 7 άτομα. Το παιχνίδι παίζεται με τη χαρακτηριστική μπάλα, σε σχήμα αυγού και οι αθλητές δε φορούν προστατευτικό εξοπλισμό, εκτός από το προστατευτικό μασελάκι στο στόμα. Στόχος κάθε ομάδας είναι, έχοντας την μπάλα, να προσπεράσει την άμυνα της αντίπαλης ομάδας και να επιτύχει try (ανάλογο του ποδοσφαιρικού goal: ο παίκτης μπαίνει στην ζώνη στο τέλος του γηπέδου και ακουμπά την μπάλα στο γρασίδι).

Στο seleo μίλησαν δύο αθλήτριες της γυναικείας ομάδας ράκμπι του Ηρακλή, για το ξεκίνημα τους στο άθλημα, την καθημερινότητα τους -πως συνδυάζουν προσωπίκη και αθλητική ζωή- αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αναφορικά με την οικονομική κρίση και τις περικοπές που έχουν γίνει ακόμα και στον αθλητισμό.

H ιστορία της γυναικείας ομάδας ράκμπι του Ηρακλή και τα διεθνή τουρνουά.

Ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και απαρτίζεται από γυναίκες ηλικίας 20 ως 28 ετών. 

«Η ομάδα μας δημιουργήθηκε πριν 4 χρόνια, όντας η δεύτερη προσπάθεια δημιουργίας γυναικείου τμήματος. Η πρώτη προσπάθεια υπήρξε κάποια χρόνια πριν με μία παίκτρια παίζει να ακόμη στη Αγγλία ερασιτεχνικά. Παίζουμε 7s (στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη γυναικείο rugby με 15 παίκτες)», δήλωσε στο seleo,η αθλήτρια του Ηρακλη,Τάνια Μπάτση.

15541259 1411188842226147 2959448614302336296 n

Όπως η ίδια πρόσθεσε, «Αν και δεν υπάρχουν πολλές γυναικείες ομάδες, προσπαθούμε να παίζουμε όσους περισσότερους αγώνες μπορούμε. Κάνουμε επίσης προσπάθειες να βελτιωθούμε συμμετέχοντας σε διεθνή τουρνουά: Στις 27 Μαρτίου ταξιδέψαμε στη Γεωργία όπου παίξαμε με 3 ομάδες, εκ των οποίων η μία ήταν η εθνική Γεωργίας και το Μάιο θα ταξιδέψουμε στη Βουλγαρία για ένα ακόμα τουρνουά με συμμετοχές από διάφορες ευρωπαικές χώρες. Προπονούμαστε στο γήπεδο των Χορτατζήδων (απέναντι από το ΑΧΕΠΑ) κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 19:30».

 Κρυσταλία Χίτογλου, από αθλήτρια του μπάσκετ μεταπήδησε στο ράκμπι.

«Η αδερφή μου ξεκίνησε ράγκμπι, όταν δεν υπήρχε γυναικεία ομάδα ακόμη, και έψαχνε (όπως ακόμα ψάχνουμε) άτομα. Τότε, έπαιζα μπάσκετ, και τελειώνοντας τις πανελλαδικές, αποφάσισα να δοκιμάσω να δω πως είναι αυτό το άθλημα που παίζει. Εκείνο το καλοκαίρι έκανα ταυτόχρονα και τα δυο αθλήματα, ώσπου αποφάσισα να επιλέξω το ράγκμπι. Αυτό που με κέρδισε είναι το κλίμα της ομάδας, η παρέα, οι μπύρες μετά, και φυσικά η φύση του αθλήματος! Αυτά είναι και τα κίνητρα που θα δώσω σε μία νέα παίκτρια» αναφέρει στο seleo.

17309797 1504778982867132 1237114277303411771 n

Η επιχορήγηση στο ναδιρ. Δυσκολίες σε αθλητικό εξοπλισμό και γήπεδο.

Τα χρηματικά ποσά που διατίθονται, διαφέρουν από άθλημα σε άθλημα.

«Το ράγκμπι δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, οπότε δεν άνηκε ποτέ στα αθλήματα τα οποία λάμβανουν μεγάλη χρηματοδότηση. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και σχετιζόμενες με τις συνθήκες της προπόνησης (πχ εξοπλισμός, πλαστικό γήπεδο) και σχετιζόμενες με το κόστος συμμετοχής στα διάφορα τουρνουά. Παρ όλα αυτά, καθώς αυξάνονται οι οικονομικές απαιτήσεις, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους οι φίλαθλοι θα μπορούν να μας στηρίξουν», τονιζει στο seleo, η Τάνια Μπάτση και συμπληρώνει πως, το συγκεκριμένο άθλημα είναι ακόμη στην αρχή του στην Ελλάδα. Έχει πολλές δυσκολίες για κάποιον που θα ήθελε να το ακολουθήσει.

17629674 1521460891198941 5789257402615554896 n

«Η κινητήρια δύναμη όμως για τον κάθε παίκτη είναι απλά η φύση του αθλήματος. Δηλαδή η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη. Ότι στηρίζεσαι στον συμπαίκτη σου μέσα και έξω από το γήπεδο. Δεν ψάχνουμε μόνο καινούριες συμπαίκτριες, ψάχνουμε καινούρια μέλη στην οικογένεια μας» συμπληρώνει.

Πως συνδυάζεις αθλητισμό δουλειά αλλά και προσωπική ζωή, τι θυσίες απαιτούνται;

«Τουλάχιστον στη δική μας ομάδα, τα κορίτσια που συμμετέχουμε είμαστε είτε φοιτήτριες, είτε εργαζόμενες, είτε και τα δύο και επομένως, ο ελεύθερός μας χρόνος, είναι περιορισμένος. Όσο κουρασμένες και πιεσμένες να είμαστε, γνωρίζουμε ότι μετά το πρώτο μισάωρο της προπόνησης, όλα θα έχουν περάσει. Αλλάζει η διάθεση, καθαρίζει το μυαλό. Το γεγονός αυτό δε συμβαίνει μόνο λόγω της σωματικής άσκησης, αλλά και λόγω του δεσίματος που υπάρχει μεταξύ μας. Αυτή είναι η επιβράβευση για οποιαδήποτε θυσία».

 

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.