O δήμαρχος που σήκωσε το μεγαλύτερο «βάρος» της βόμβας στο Κορδελιό: «Η επιχείρηση δεν θύμιζε ελληνική»

O δήμαρχος που σήκωσε το μεγαλύτερο «βάρος» της βόμβας στο Κορδελιό: «Η επιχείρηση δεν θύμιζε ελληνική»

Ο δήμαρχος του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας μιλάει στο Seleoμετά την μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης και την εξουδετέρωσης την βόμβας. Τα πρώτα συναισθήματα όταν εντοπίστηκε η βόμβα, οι καθημερινές συσκέψεις και η μεγάλη επιχείρηση.

 

Η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης και εξουδετέρωσης της βόμβας που βρέθηκε στο Κορδελιό, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή. Την επίχριση συντόνισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εμπλέκονταν τρεις δήμοι. Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος έπεσε στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 62.000 κάτοικοι.

Συνάντησα στο γραφείο του, τον δήμαρχο, Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρο Σούλα μια ημέρα μετά την μεγάλη επιχείρηση. Η ώρα ήταν 9:00 το πρωί και ήδη είχαν αρχίσει οι προγραμματισμένες συναντήσεις του. Όλα πλέον ήταν σε κανονικούς ρυθμούς και το δημαρχείο απασχολούσαν θέματα μόνο της καθημερινότητας του δήμου. «Η επιχείρηση, δεν θύμιζε ελληνική δραστηριότητα» ομολογεί και αρχίζουμε να συζητάμε, αφού πρώτα τον συγχαρώ. 

Συνέντευξη στον Θεολόγο Ηλιού

Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε!

Ήταν μεγάλο στοίχημα και δύσκολο εγχείρημα, αυτό που καταφέραμε. Η δυσκολία ήταν στο ότι έπρεπε να εκκενώσουμε ένα μεγάλο μέρος και μάλιστα πυκνοκατοικημένο μέσα σε λίγες ώρες, από τις 7 μέχρι τις 10:00.

Τελικά πόσοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον δήμο σας;

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για εκκένωση 62.000 κατοίκων. Σύμφωνα με την εκτίμηση μας, υπολογίζουμε ότι τελικά μετακινήθηκαν από 46.000 έως 49.000. Η εκτίμηση αυτή βγήκε βλέποντας τα λεωφορεία τα δικά μας και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ με τι κόσμο έφευγαν. Πολλοί βέβαια έφυγαν την προηγούμενη ημέρα και μερικοί ίσως να έμειναν και στα σπίτια τους.

Το Κορδελιό έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Ανάμεση στην θετική δημοσιότητα και την αρνητική υπάρχει μια λεπτή κλωστη. Δεν βασιστήκαμε στην δημοσιότητα, αν πήγαινε κάτι στραβά, αμέσως η θετική δημοσιότητα θα λειτουργούσε αρνητικά. Δεν επιδιώξαμε ποτέ να έρθουμε σε επαφή με τα ΜΜΕ, άλλον αν αυτοί ήρθαν σε εμάς και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Αντιμετώπισαν την κατάσταση τα μέσα με σοβαρότητα και με εγκυρότητα, χωρίς να προκαλέσουν πανικό, όμως κρατώντας και σε αφύπνιση τον κόσμο.

petros soulas

Πόσο μεγάλη ευθύνη είχατε εσείς στην επιχείρηση;

Η ευθύνη ήταν μεγάλη, βάραινε τους ώμους μας, γιατί ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Δεν ξέραμε αν θα επικρατήσει πανικός ή θα υπάρξει αδιαφορία. Οπότε έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και την αδιαφορία και τον πανικό. Όταν λέω πανικός, δεν εννοώ να αλαλάζουν στους δρόμους, εννοώ να θέλουν να φύγουν όλοι τελευταία στιγμή. Τελικά αποδείχθηκε ότι εμείς οι έλληνες όταν θέλουμε, μπορούμε. Το μυστικό είναι η συνεργασία, αυτό που συνήθως δεν προτιμούν οι Έλληνες.  Όλοι οι φορείς στην επιχείρηση συνεργαστήκαμε άψογα. Όλη η επιχείρηση, δεν θύμιζε ελληνική δραστηριότητα, γιατί εμείς οι Έλληνες μάθαμε να τα κάνουμε όλα «στο πόδι». Φάνηκε, τελικά, πως τα προβλέψαμε όλα και θύμιζε ευρωπαϊκή επιχείρηση.  

Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου τι ανάλαβε στην επιχείρηση;

Εμείς ως δήμος αναλάβαμε την ενημέρωση του κόσμου, που έγινε πόρτα-πόρτα. Ήταν κατόρθωμα για εμάς να ενημερώσουμε 25.000 – 30.000 κατοικίες μέσα σε δυο ημέρες. Υπήρχαν πανό σε κεντρικά σημεία και χάρτες σε δημοτικά κτίρια. Είχαμε 10 τηλεφωνικές γραμμές για εξυπηρέτηση των πολιτών, με 40 άτομα να είναι συνεχώς από πάνω για απαντούν στους πολίτες και 300 υπάλληλοι του δήμου ήταν σε όλους τους χώρους την ημέρα της εκκένωσης. Ήταν συγκινητικά τα μηνύματα που πήραμε από εκατοντάδες ανθρώπους. Πίστευαν ότι θα τους μεταφέρουμε σε ένα σημείο και δεν θα τους ξανά πάμε σπίτι τους. Ήταν υποχρέωση μας να τους φέρουμε πάλι πίσω στα σπίτια τους.

Οι πολίτες ήταν έτοιμοι να το δεχθούν όλο αυτό;

Στην αρχή έπεσε πολύ γέλιο, το αντιμετώπισαν με πολύ χιούμορ. Στο τέλος, όμως, συνειδητοποίησαν και οι ίδιοι ότι πρέπει να φύγουν. Μερικοί είπαν ότι ήταν υπερβολικά τα μέτρα, αλλά δεν ήταν, καθώς όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ, ένα θραύσμα θα μπορούσε να σκοτώσει. Όποτε άξιζε τον κόπο η εκκένωση, έστω και για έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να σκοτωθεί. Νομίζω ότι ο δήμος μας με τον συντονισμό και την διαχείριση της υπόθεσης, έδειξε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει μεγάλες επιχειρήσεις, έκανε τους δημότες περήφανους και έκανε περήφανο και εμένα που είμαι δήμαρχος σε αυτή την πόλη με τέτοιους δημότες.

Νομίζω ως δήμαρχος, θα περάσετε στην ιστορία του δήμου με αυτό γεγονός.

Είναι μια δράση, που πολλοί από εμάς την πληρώσαμε και με την υγεία μας. Είχαμε να κοιμηθούμε μια εβδομάδα, κοιμόμασταν μόνο 2 ώρες. Όλοι οι συνεργάτες μου, είχαν αναλάβει από μια δουλειά που έφεραν εις πέρας. Κάναμε συσκέψεις καθημερινά, στις 8:30, στις 13:30 και στις 20:00. Αναφέραμε ο καθένας τα προβλήματα που συναντούσαμε και αναδιαρθρώναμε τον σχεδιασμό.

Υπήρχαν και οι «φωνές» που έλεγαν δεν θα τα καταφέρετε ;

Οι σειρήνες πάντα υπάρχουν. Ήταν αυτοί που καραδοκούσαν στην γωνία για να πιάσουν ένα μικρό λαθάκι και να κάνουν την τρίχα τριχιά, είτε από αντιπάθεια προς την διοίκηση είτε από αντιπολιτευτικούς λόγους. Το ότι δεν υπήρξαν τέτοιες κραυγές, σημαίνει ότι υπήρχε, τεράστια επιτυχία. Και αυτοί που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την επιτυχία του δήμου, λένε «συγχαρητήρια στην Περιφέρεια».

Όταν έφτασε στο σημείο που βρέθηκε η βόμβα πρώτη φορά,  φανταστήκατε την πόσο μεγάλη έκταση θα πάρει;

Όταν έφτασα εκεί ήταν τραγικό. Περίμενα εκεί μέχρι να αδειάσουν όλες οι δεξαμενές από το πρατήριο υγρών καυσίμων και να τις  γεμίσουν με νερό.  Δεν ήξερα το μέγεθος της βόμβας, αλλά εκείνη την ώρα το συνέδεσα με τις δεξαμενές καυσίμων που ήταν εκεί και με το τι μπορεί να προκληθεί. Στη συνέχεια, όταν φάνηκε το μέγεθος της ισχύος της βόμβας, φυσικά ανησυχήσαμε περισσότερο. Ο στρατός όμως, έδειξε απίστευτη ψυχραιμία και επαγγελματισμό, μας έκανε να του έχουμε ακόμα περισσότερο εμπιστοσύνη.

petrossoulas 03

Πιστέψατε από την πρώτη στιγμή ότι θα τα καταφέρετε;

Δεν είχα εμπειρία από μια τέτοια κατάσταση. Αν μιλούσαμε για νάρκη, μια χειροβομβίδα, μια μικρή οβίδα, θα έλεγα «αλίμονο, θα τα καταφέρουμε». Αλλά όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της βόμβας, δεν ήξερα ειλικρινά τι θα γίνει. Tα τρία παιδιά που κατέβηκαν στην τρύπα , σίγουρα πριν φίλησαν τις μανάδες τους και οι μάνες τους έκαναν προσευχές για αυτούς στην εκκλησία, το ίδιο κάναμε και εμείς!

Φοβηθήκατε;

Ανησύχησα, δεν φοβήθηκα. Ανησύχησα γιατί εγώ είμαι υπεύθυνος για την ασφάλεια των δημοτών. Δεν είχα δικαίωμα να μην ανησυχήσω.

Η επόμενη ημέρα στον δήμο Κορδελιού  - Ευόσμου;

Επανήλθε η ζωή στους κανονικούς του ρυθμούς. Εμείς ως δήμος αφήσαμε για μια εβδομάδα όλες τις υποθέσεις στην «μπάντα» και ασχοληθήκαμε με αυτό, γιατί αυτό είχε μεγαλύτερη σημασία. Τώρα, επανήλθαμε στα καθημερινά ζητήματα, έχουμε άλλε αγωνίες, μικρότερες βέβαια, από αυτό το περιστατικό, αλλά τέλος καλού, όλα καλά.  

petrossoulas 01

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.