Πώς κρίνουν οι Θεσσαλονικείς τον φετινό στολισμό στην πλατεία Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ)

Πώς κρίνουν οι Θεσσαλονικείς τον φετινό στολισμό στην πλατεία Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ)

O χριστουγεννιάτικος στολισμός της πλατείας Αριστοτέλους έχει σχολιαστεί αρκετά τις τελευταίες μέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα σχόλια που γράφονται και ακούγονται είναι κυρίως αρνητικά αλλά υπάρχει και μια διαφορετική ματιά των πολιτών, για αυτό και ζητήσαμε την «φωνή» του λαού, ώστε να μας πουν την γνώμη τους.

 

«Η είσοδος θυμίζει Τσίρκο. Από εκεί και πέρα μια χαρά είναι ο στολισμός, μας αρέσει» λένε η Μαρία, η Δέσποινα, η Όλγα και η Κωσταντίνα, οι οποίες είναι φοτήτριες γεωπονικής και λογιστικής. 

stolismos gallop 01

«Πέρυσι με τα δέντρα που στολίσανε, ήταν σαν ζούγκλα, μόνο ο Μόγλης έλειπε από εκεί μέσα. Σε σχέση με το περσινό είναι σαφώς καλύτερο» υποστηρίζουν ο Κρέων και ο Παύλος που σπουδάζουν οικονομικά, ο Γιώργος σπουδαστής εργοθαραπείας και ο Αλέξανδρος που θα ξανά δώσει πανελλήνιες.

stolismos gallop 02

Μια διαφορετική νότα στην είσοδο της πλατείας Αριστοτέλους προσθέτουν ο Χρήστος και η Αρριάνα, φοιτητές διεθνών σπουδών και ιατρικής αντίστοιχα. «Η είσοδος με τις κόκκινες κορδέλες που κρέμονται, θυμίζει κάτι από Αγίου Βαλεντίνου. Δεν είναι άσχημος γενικά ο στολισμός, αλλά αυτό το κόκκινο στην είσοδο χτυπάει σε κάτι διαφορετικό από τα Χριστούγεννα».

stolismos gallop 03

 

«Ο,τι και να βάλεις στην πλατεία Αριστοτέλους είναι ωραία» λέει ο Γιάννης, φοιτητής οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. 

stolismos gallop 04

«Υπερολικά λιτό, για την Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να στηθεί κάτι πιο εντυπωσιακό. Είναι λίγο αστείο» πιστεύουν ο Γιάννης και η Ηλιάνα.

stolismos gallop 05

H Kωνσταντίνα (η πρώτη αριστερά στη φωτογραφία) είναι Θεσσαλονικιά αλλά σπουδάζει στην Αθήνα κοινωνιολογία. Ήρθε στην πόλη της για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και κάνει μια σύγκριση ανάμεσα στις δυο πόλεις. «Είναι πολύ καλύτερος ο στολισμός απ' ό,τι είναι στην Αθήνα. Στην Αθήνα απλά έβαλαν ένα δέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Μου αρέσει ο στολισμός κι ας το θεωρούν κιτς. Άλλωστε το κιτς είναι κατεξοχήν χριτουγεννιάτικο στοιχείο». Η φίλη της η Εύη, φοιτήτρια παιδαγωγικού θα ήθελε «περισσότερη υπερβολή στον στολισμό» ενώ στη Θάλεια, φοιτήτρια ψυχολογίας, της φαίνεται «αρκετά παιδικό».

stolismos gallop 06

«Η φάτνη είναι χάλια, τα ανθρωπάκια που έβαλαν μέσα είναι πολύ ψεύτικα και είναι άδεια δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από άχυρα». Αυτή είναι η παρατήρηση της Αυγής και της Κωσταντίνας που σπουδάζουν στο παιδαγωγικό. 

stolismos gallop 09

«Δεν μας αρέσει καθόλου, λησμονούμε το καραβάκι που είχαμε κάποτε στην πλατεία Αριστοτέλους. Ήταν απλό και εντυπωσιακό» λένε η Ραφαέλλα και ο Νίκος

stolismos gallop 07

«Μας έχει στερήσει πολλή χαρά ο Μπουτάρης τόσες χρονιές. Πρέπει να είναι καταθλιπτικός. Από το 1997 έχουμε να βγούμε στους δρόμους και να γιορτάσουμε, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα. Ωστόσο από το περσινό είναι πολύ καλύτερο» αναφέρουν η συγγραφέας, Εύα και η ιδιωτική υπάλληλος, Κική.

stolismos gallop 10

«Κάθε χρονιά γίνεται και πιο λιτός ο στολισμός» λέει η Ελένη. Ενώ η Τζένη, βλέποντας τις τιμές από τα παιχνίδια, σκέφτεται πως δεν θα μπορέσει να φέρει «τα μωρά για να κάνουν βόλτα. Είναι πολύ ακριβά, 2,5 ευρώ για μια γύρα στα παιχνίδια».

stolismos gallop 11

«Κάθε χρόνο το γούστο του Δήμου Θεσσαλονίκης γίνεται και χειρότερο. Θυμόμαστε το καράβι...αλλά βέβαια τότε δεν είχαμε Μπουτάρη!» είναι τα σχόλια του Πέτρου και του Κώστα

stolismos gallop 12

Την πλατεία Αριστοτέλους ανέλαβε να την διακοσμήσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν ήταν σκοπός ο στολισμός, αλλά να κάνουν κάτι ώστε να φέρουν κόσμο στην πλατεία Αριστοτέλους και να ενισχυθεί η αγορά. 

Με μια συζήτηση που κάναμε με τους υπεύθυνους από τις γύρω καφετέριες, αναγνώρισαν μια άνοδο από την στιγμή που στολίστηκε η πλατεία Αριστοτέλους. Ο Γρηγόρης, υπεύθυνος καφετέριας, δήλωσε πως «η τσουλήθρα που έχουν βάλει είναι πάρα πολύ ψηλή και όσοι κάθονται για καφέ δεν μπορούν να δουν τίποτα, τους κρύβει την θέα». Ο Γιάννης, υπεύθυνος διπλανής καφετέριας, μας λέει ότι λίγες φορές άκουσε από τον κόσμο καλά λόγια για τον στολισμό, ενώ πιστεύει πως ο κόσμος θα ερχόταν έτσι και αλλιώς στην Αριστοτέλους αυτές τις μέρες. Σε αντίθεση με τον Νίκο, ο οποίος αναφέρει πως πέρυσι ήταν ένα χάλι και αυτό επηρέασε την καφετέρια, όπου είναι υπεύθυνος και τέτοιες μέρες δεν είχε κόσμο. «Πέρυσι με τα δέντρα, ήταν λες και θα παίξουμε την κοκκινοσκουφίτσα, μόνο ο κακός λύκος έλειπε. Φέτος είναι καλύτερα τα πράγματα, απλά είναι ακριβά τα παιχνίδια, ένας γονέας θα πρέπει να δώσει 15 ευρώ το λιγότερο για να ανέβει παντού το παιδί του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος.

xristougenna aristotelous 01

Υπήρχαν πάντως και οι απόψεις ότι ο περσινός στολισμός ήταν καλύτερος, ήταν πρωτότυπως και έιχε κάτι από παραμύθι. Πολλοί ήταν και αυτοί που θεωρούν καθαρά εμπορικό αυτό που στήθηκε στην Αριστοτέλους. Όμως όλοι, και αυτοί που τους άρεσε και αυτοί που δεν του άρεσε, ανέφεραν ως ιδανικό το καθιερωμένο φωτεινό καράβι και το δέντρο που υπήρχαν κάθε Χριστούγεννα στην πλατεία Αριστοτέλους, επί Παπαγεωργόπουλου. 

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Μανωλούδα 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.