Νεαροί Θεσσαλονικείς ξεντύνονται και μιλούν για το AIDS  (ΦΩΤΟ)

Νεαροί Θεσσαλονικείς ξεντύνονται και μιλούν για το AIDS (ΦΩΤΟ)

Με αφορμή την 1 Δεκεμβρίου,  παγκόσμια ημέρα του κατά του AIDS, 13 νεαροί  Θεσσαλονικείς μας λένε τις δικές τους απόψεις για την θανατηφόρο ασθένεια. Φωτογραφίζονται γυμνοί και απαντούν στο υποθετικό ερώτημα για το τι θα έκαναν αν διαπίστωναν ότι είναι οι ίδιοι ή οι σύντροφοι τους φορείς του ιού. Μια καμπάνια κατά του AIDS από απλούς Θεσσαλονικείς που μιλούν αυθόρμητα και χωρίς περιστροφές για την νόσο. 

 

«Σεξ – Αρρώστια – Θάνατος» η αλυσίδα λέξεων που έχει στο μυαλό της η Γιώτα όταν ακούει την λέξη AIDS. «Δεν θα έκανα κανέναν φίλο ή γνωστό μου πέρα επειδή θα ήταν φορέας. Αν όμως ο σύντροφος μου είχε AIDS, δεν θα διακινδύνευα να συνεχίσω την σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε με προφυλάξεις. Πάντως θα τον στήριζα κι ας μην ήμασταν μαζί».

IMG 0026α

Ο Τάσος όταν ακούει την λέξη AIDS  νιώθει αμέσως λύπη. Δε θα δίσταζε όμως να σταθεί στο πλευρό της συντρόφου του, σε περίπτωση που του ανακοίνωνε πως είναι φορέας.

IMG 0022

«Η αγάπη κερδίζει το φόβο» υποστηρίζει η Σοφία , για αυτό έχει κάνει και τατουάζ στο σώμα της το συγκεκριμένο μότο. «Προσωπικά, μου έχει φύγει από το μυαλό μου η σκέψη πως αν έχεις AIDS είσαι παράσιτο. Ο τομέας της υγείας έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και δεν σταματάει η ζωή αν είσαι φορέας. Θα το έβλεπα σαν κάτι φυσιολογικό, αν ήμουν φορέας και θα ζούσα όλες τις στιγμές μου στο έπακρο». Στο πρώτο που θα το έλεγε ότι είναι φορέας, είναι ο σύντροφος της αλλά «αν είσαι άνθρωπος που δεν σε ενδιαφέρει μόνο το εγώ σου, σίγουρα θα βοηθήσεις εσύ τον σύντροφο σου να απομακρυνθεί από σένα, για να μην κολλήσει και αυτός».

IMG 0600

«Είναι μια διαφορετική ασθένεια από τις υπόλοιπες, επείδη είναι αρκετά περίπλοκος ο ιός. Με τρομάζει που ο ιός αυτός μπορεί να σου καταστρέψει όλα τα αντισώματα και η αιτία θανάτου σου μπορεί να είναι ένα απλό κρυολόγημα» αναφέρει ο Στέλιος σχετικά με τα συναισθήματα που του προκαλούνται, όταν μιλάει για το AIDS. «Από την στιγμή που είμαστε ένα, εννοείτε πως θα είμαστε ένα και στην αντιμετώπιση του ίου» με αυτά τα λόγια θα απαντούσε στην σύντροφο του, αν του έλεγε ότι είναι φορέας. 

IMG 0009a

Η Σταυρούλα και η Ελευθερία είναι αδελφές και αποφάσισαν να δώσουν ενωμένες το μήνυμα κατά του AIDS, όπως είναι αχώριστες και στην καθημερινότητα τους. «Σίγουρα όταν ακούω την λέξη AIDS, έρχονται στο μυαλό μου πολλές αρνητικές λέξεις και κυρίως η λέξη "απροφύλακτος". Θα άλλαζε η συμπεριφορά μου, αν μου έλεγε ο σύντροφος μου ότι είναι φορέας, αναλόγως βέβαια τι σχέση είχαμε. Αν μου ανακοίνωναν σε μένα ότι είμαι φορέας, στην αρχή θα πάθαινα σοκ». Η αδελφή της, Σταυρούλα θα προσάρμοζε την ζωή της με τα δεδομένα του ιού, σε περίπτωση που ήταν φορέας. «Αλλά κυρίως θα έψαχνα γιατί ενοχλεί τόσο πολύ τον κόσμο, όταν μαθαίνουν ότι κάποιος έχει AIDS».

IMG 0637

«Πρέπει να αποφεύγουμε το AIDS, μέσω του προφυλακτικού, ειδικότερα εμείς οι νέοι» λέει ο Κώστας. «Την στιγμή που θα μου ανακοίνωναν ότι είμαι φορέας, δεν θα ήμουν ψύχραιμος. Θα δεχόμουν όμως να με "παρατήσει" η κοπέλα μου, γιατί θα ήταν ρίσκο να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, ίσως έκανα και εγώ το ίδιο στη θέση της».

IMG 0611

«Ας πρόσεχες» αναφώνησε η Έλενα όταν την ρωτήσαμε, τι είναι αυτό που σκέφτεται όταν ακούει την λέξη AIDS. Η Έλενα φαίνεται να είναι λίγο πιο απαισιόδοξη, καθώς θα τρομοκρατούταν αρκετά αν ήταν φορέας και ίσως οδηγούνταν σε ακραίες συμπεριφορές. «Θα ενημέρωνα σίγουρα τον σύντροφο μου, αλλά δεν θα ήθελα να το μάθει ο περίγυρος μου».

IMG 0712

Η Μαρία θα το έπαιρνε ψύχραιμα, στο άκουσμα κάποιας ανακοίνωσης ότι είναι φορέας, καθώς «η ζωή συνεχίζεται». Σύμφωνα με την Μαρία, το AIDS είναι εξίσου σοβαρό, όσο ο καρκίνος. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμπεριφερόμαστε ψύχραιμα και να το παλεύουμε. Η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο, μπορεί να σε ρίξει ή να σε αναστήσει μέσα σε λίγα λεπτά».

IMG 0690

Ο Άγγελος και η Ξένια είναι αρκετό καιρό σε σχέση, οπότε υπάρχει πλήρη εμπιστοσύνη ανάμεσα τους. Ωστόσο ο Άγγελος μας λέει πως «αν δεν σου χτυπήσει την πόρτα η κάθε αρρώστια, δεν ξέρεις πως είναι. Όμως σε κάθε περίπτωση θα το έπαιρνα χαλαρά. Στην αρχή θα κλεινόμουν στον εαυτό μου και ο πρώτος άνθρωπος που θα το έλεγα θα ήταν η κοπέλα μου». Το AIDS είναι μια αρρώστια που την αποκτάς συνήθως όταν έχεις συχνές εναλλαγές συντρόφων. Η Ξένια , έχοντας αυτό το πράγμα στο μυαλό της, θα χώριζε τον σύντροφο της αν της έλεγε ότι είναι φορέας. Συγκεκριμένα λέει  «αυτό θα σήμαινε ότι πήγε με άλλη και με κεράτωσε, γιατί εγώ θα ήξερα αν είμαι φορέας ή όχι».

IMG 0756

Ο Γιάννης πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη παιδείας, για αυτό «λειτουργούμε επικριτικά απέναντι στους φορείς. Ενώ μπορεί να είναι δίπλα μας η νόσος, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι μακριά από αυτούς. Η γνώση είναι δύναμη, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι αλλά και να μην στοχοποιούμε κανέναν». Αν είχε κολλήσει τον ιό θα το έκρυβε στην αρχή από τους φίλους του, για μην φοβηθούν, όμως στην κοπέλα του θα το έλεγε αμέσως για να μην την βάλει σε περιπέτειες, καθώς «το AIDS είναι μια βόμβα που θα σκάσει και δεν ξέρεις τι θα κάνεις».

IMG 0651

«Όταν ακούω την λέξη AIDS δεν μου έρχεται απαραίτητα κάτι κακό στο μυαλό . Οι άνθρωποι δυστυχώς, έχουν άγνοια. Εγώ κάνω ανά 6-8 μήνες εξετάσεις, γιατί φοβάμαι γενικά σαν άνθρωπος, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την αίσθηση ευθύνης και κάνουν ο,τι κάνουν χωρίς να τους νοιάζει τίποτα» λέει η Μαρία.

IMG 0670

 Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσαμε να σας δώσουμε είναι προφύλαξη, πρόληψη και απενοχοποίηση!

IMG 0024

Φωτογράφος: Νικολέτα Βαϊναλή - Caravel Studio Photography 

MakeUp: Ελένη Διαμαντοπούλου

Hairstyling: Ζωζώ Κοντεσίδου 

Accessories Necklace: Ελένη Διαμαντοπούλου 

Επιμέλεια-Συντονισμός: Θεολόγος Ηλιού, Άγγελος Βογιατζής

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.