Οι εθελοντές που αναδεικνύουν τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης - Πως δίνουν λύσεις (ΦΩΤΟ)

Οι εθελοντές που αναδεικνύουν τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης - Πως δίνουν λύσεις (ΦΩΤΟ)

Μια ομάδα Θεσσαλονικιών προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας, αναδεικνύοντας όλα τα στραβά και ανάποδα της πόλης και προτείνοντας λύση για αυτά.

 

Η ActiveThessaloniki είναι μια ομάδα στο facebook, που ξερπερνάει τα 2.000 μέλη και ο καθένας μπορεί να ανεβάσει τα προβλήματα που αντικρίζει στους δρόμους της πόλης. Όμως οι ιδρυτές της σελίδας δεν έχουν «νταλκά να τους κάνουν like, αλλά να προτείνουν λύσεις στους αρμόδιους και να βελτιωνόμαστε ως κοινωνία».  Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος δημιούργησε την ActiveThessaloniki και ο Λευτέρης μίλησαν στο Seleoγια τους τρόπους που προσπαθούν να κάνουν καλύτερη την ζωή στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Θεολόγος Ηλιού

«Σκέφτηκα να δημιουργήσω την ActiveThessalonikiτον Ιούνιο του 2013, όταν παρατηρούσα την αντικοινωνική συμπεριφορά του κόσμου. Είχα δυο επιλογές, να κάτσω σπίτι μου και να το αποδεχθώ ή να κάνω κάτι για αυτό. Εγώ επέλεξα το δεύτερο» λέει ο Κωνσταντίνος σχετικά για το πώς ξεκίνησε την ομάδα.  Παράνομο παρκάρισμα, παρατημένα αμάξια, έλλειψη φωτισμού στους δρόμους, η καθαριότητα σε δημόσιους χώρους και ο,τι άλλο «στραβό» είναι στόχος της ομάδας, που το βγάζουν φωτογραφία και αμέσως προσπαθούν να δώσουν κάποια λύση στο πρόβλημα.

active thessaloniki 01

Συγκεκριμένα για τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα ή τα αυτοκίνητα που παρκάρουν σε σημεία που δεν πρέπει, έχουν εκτυπώσει κάποια αυτοκόλλητα που γράφουν «όχι εδώ». Μέχρι στιγμής έχουν κολλήσει πάνω από 5.000 αυτοκόλλητα σε αυτοκίνητα που είχαν παρκάρει σε λάθος σημείο, με σκοπό να εμπεδώσουν οι οδηγοί πως πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση και να προσέχουν που παρκάρουν, χωρίς βέβαια να αντικαταστούν την τροχαία ή την δημοτική αστυνομία. Ενώ για ο,τι βλέπουν πως δεν λειτουργεί σωστά ή για κάτι που έχει καταστραφεί, ενημερώνουν τον Δήμο της κάθε περιοχής, όμως πάντα προτείνοντας λύση και βοηθώντας σε περίπτωση που χρειαστεί.

active thessaloniki 01

Τα προβλήματα που έχουν αναφέρει στον δήμο Θεσσαλονίκης, είναι πάρα πολλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι «ο δήμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το κέντρο της Θεσσαλονίκης» και δεν ασχολούνται με τις γύρω περιοχές, όπως την Ανάληψη. «Η συμπεριφορά των πολιτών και το κυκλοφοριακό, είναι προβλήματα όλης της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να συνειδητοποιούμε που ζούμε». Με υπομονή και συνεχής προσπάθεια, ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα μπορέσουν να επηρεάσουν την αντίληψη των πολιτών.

 

Ωστόσο υπάρχουν και οι κακόβουλοι που «μας αντιμετωπίζουν με απαξίωση και μας αποκαλούν αργόσχολους. Νομίζουν πως δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να γυρίζουμε και να βγάζουμε φωτογραφίες τα προβλήματα της πόλης. Όχι βέβαια, έχουμε και εμείς, όπως όλοι τις δουλειές μας, αλλά όταν θα κάνουμε μια βόλτα στη πόλη, αφού συγχυστούμε πρώτα με αυτά που θα δούμε, μετά θα κολλήσουμε αυτοκόλλητα στα αυτοκίνητα που παρκάρουν όπου βρουν και ο,τι πρόβλημα δούμε θα το βγάλουμε φωτογραφία. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που λένε πως υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα και δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με αυτά. Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε σύγκριση προβλημάτων, αλλά και αυτά είναι  θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Πρέπει να σταματήσουμε να τα θεωρούμε δεδομένα, γιατί το θέμα δεν είναι αυτός που θα παρκάρει και θα ενοχλήσει, αλλά αυτός που θα το δει και δεν θα κάνει τίποτα» αναφέρουν στο Seleo ο Κωνσταντίνος και ο Λευτέρης.

Τα αποτελέσματα από αυτό που κάνουν εδώ και δυόμιση χρόνια, είναι πως έχουν αναδείξει πολλά θέματα, τα οποία ο δήμος τα διευθέτησε, αν και αργοπορημένα, ενώ οι ίδιοι έχουν  πάρει πολλές πρωτοβουλίες πάντα με δικά τους έξοδα. Ενώ ο Κωνσταντίνος άκουσε μια φορά ένα κοριτσάκι να λέει στον πατέρα της: «Μπαμπά μην το παρκάρεις εδώ, γιατί θα μας κολλήσουν αυτοκόλλητο και θα δούμε το αμάξι μας στο ίντερνετ». «Αυτό για εμάς δείχνει ότι έχουμε αποτελέσματα ως ομάδα και μας κάνει να ελπίζουμε». Ενθαρρυντικό είναι επίσης πως πολλοί πολίτες, που δεν είναι μέλη της ομάδας, έχουν ενδιαφερθεί και προμηθευτεί αυτοκόλλητα, ώστε να δραστηριοποιηθούν.

active thessaloniki 01

Για να προμηθευτείτε αυτοκόλλητα αλλά και για να διαβάζεται της δημοσιεύσεις της ActiveThessaloniki γίνετε μέλος στην ομάδα τους στο facebook, πατώντας εδώ και επισκεφτείτε το blog τους: http://activethessaloniki.blogspot.gr/

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.