''Oδοιπορικό'' στα sex shops της Θεσσαλονίκης. Μπήκαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε (Εικόνες)

''Oδοιπορικό'' στα sex shops της Θεσσαλονίκης. Μπήκαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε (Εικόνες)

Τα sexshops δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα. Ή  ίσως και να είναι αλλά ο Έλληνας να μην τολμάει να μιλήσει ανοικτά για αυτά. Ας το παραδεχτούμε, δεν είμαστε Ολλανδία με τον σεξοτουρισμό, τα  εκατοντάδες  ερωτικά καταστήματα , τα κορίτσια των βιτρινών και τον, κατά συνέπεια, σεξουαλικά απελευθερωμένο λαό. Είμαστε Ελλάδα και ακόμη πιο συγκεκριμένα Θεσσαλονίκη.

Αλήθεια πώς είναι τα sexshops της Θεσσαλονίκης, πώς είναι οι ιδιοκτήτες τους και κυρίως πώς τα αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς; Με αυτά –και άλλα πολλά- ερωτήματα στο μυαλό, ξεκινήσαμε το «οδοιπορικό» μας

Των Κ. Κασαμπαλή, Θ. Πανταζοπούλου

Πρώτη συνάντηση με συνιδιοκτήτρια  sexshop. Μετά τις πρώτες στιγμές αμηχανίας, η συζήτηση και ο χρόνος κύλησαν σαν νερό. Είναι γλυκύτατη και πρόθυμη να ικανοποιήσει την περιέργειά μας. Είναι 10 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και φαίνεται να μην την σοκάρει τίποτα πια. Μιλάει για τους δονητές, τα μαστίγια και τα strap-on σαν να πρόκειται για τα πιο φυσικά πράγματα στον κόσμο. «Τον πρώτο καιρό ένιωθα λίγο άβολα ανάμεσα σε όλα αυτά, αλλά πολύ γρήγορα το ξεπέρασα. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στην ανάγκη για ικανοποίηση, είτε πρόκειται για την προσωπική είτε για αυτή του συντρόφου σου»

.sexshop1

 Οι πελάτες της δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα.  Είναι άντρες, γυναίκες, straight, gay, μόνοι ή ζευγάρια, μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Από ελεύθερες εικοσάχρονες κοπέλες  μέχρι πιο ώριμα ζευγάρια 60 ή 70 ετών. «Και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην σεξουαλική ικανοποίηση» μας λέει και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνες.. 

''Ακομπλεξάριστος ο Μπουτάρης''

Αναπόφευκτα η συζήτηση φτάνει και στην οικονομική κρίση. «Αυτονόητο δεν είναι να μας έχει επηρεάσει κι εμάς πάρα πολύ;  Ο κόσμος προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, το να ξοδέψει χρήματα για την σεξουαλική του ικανοποίηση είναι πολυτέλεια πλέον». Αλλά και η απομάκρυνση των οίκων ανοχής από το κέντρο της πόλης και η δημιουργία της γειτονιάς του Έρωτα σε πιο μακρινή θέση σε σχέση με άλλα SEXSHOPS, δεν ευνοεί την σταθερή συνεργασία της με τις επαγγελματίες του Έρωτα. Παρόλα αυτά, θεωρεί πολύ συνετή αυτή την πρωτοβουλία Μπουτάρη. «Πιστεύω ότι αυτή η κίνηση του Μπουτάρη ήταν πολύ σωστή για την πόλη μας. Γενικά, τον παραδέχομαι σε αυτόν τον τομέα. Είναι ακομπλεξάριστος!».

sexshop2

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι πωλήσεις σε ερωτικά βοηθήματα. «Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον κόσμο και στον σεξουαλικό τομέα. Τα προϊόντα που φεύγουν περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι τα σεξουαλικά βοηθήματα». Τη ρωτήσαμε αν όλη αυτή η μανία με τη σειρά βιβλίων και την ταινία «50 ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ» έφερε καινούριους πελάτες στο κατάστημά της. «Πάρα πολλούς! Είναι σαν να ανοίχτηκε ένας καινούριος κόσμος μπροστά τους. Μακάρι να βγάλουν και 2,3,4!».

Δείχνει να αγαπάει πραγματικά την δουλειά της. «Κάποιες φορές θεωρώ πως αυτή η δουλειά είναι λειτούργημα. Εδώ δεν έρχονται μόνο άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν κάποιο προϊόν καθαρά για διασκέδαση. Έρχονται και άνθρωποι οι οποίοι μπορεί είτε να γεννήθηκαν με κάποια σοβαρή  σεξουαλική δυσλειτουργία είτε να την απέκτησαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους λόγω κάποιας ασθένειας ή  κάποιου σοβαρού ατυχήματος. Ψάχνουν για κάτι που να μπορεί να τους βοηθήσει να ικανοποιήσουν τις συντρόφους τους».  Στα τελευταία λόγια της δείχνει φανερά συγκινημένη.

 

Αναρωτιόμαστε αν το επάγγελμά της έχει επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τις διαπροσωπικές της σχέσεις. «Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Προσωπικά δε μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στους άλλους όπως δεν μου αρέσει και οι άλλοι να βάζουν ταμπέλες σε εμένα. Τους κακοπροαίρετους απλά τους απομακρύνω από τη ζωή μου». 

 sexshop3

Κατευθυνόμενες προς το δεύτερο ραντεβού μας με το Θανάση, ιδιοκτήτη του SEX SHOP NIRVANA, σκεφτόμαστε ότι εδώ μπορεί να σταθούμε λίγο πιο τυχερές. Μπορεί να πρόκειται για  έναν υποχθόνιο τύπο με μια δόση διαστροφής στο βλέμμα του που ναι μεν θα μας κάνει να νοιώσουμε άβολα αλλά από την άλλη θα μας βοηθήσει ώστε το θέμα μας να βγει λίγο πιο πικάντικο… Ιδιοκτήτης sex shop είναι στο κάτω κάτω βρε αδερφέ, τι άλλο να περιμένει κανείς! Μπαίνουμε στο μαγαζί του και… τζίφος! Ο Θανάσης είναι ένας νέος άνθρωπος με ιδιαίτερη ευγένεια που από την πρώτη στιγμή μας έκανε να αισθανθούμε πολύ άνετα. Του αναφέρουμε τις «προσδοκίες» μας από τη συνάντηση μαζί του και βάζει τα γέλια. «Δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Ο κόσμος όταν με γνωρίζει δεν φαντάζεται ότι κάνω αυτή τη δουλειά. Νομίζουν ότι για να είσαι ιδιοκτήτης  ενός τέτοιου μαγαζιού πρέπει να είσαι περίεργος  τύπος. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα». Τον ρωτάμε αν κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις επίδοξες συντρόφους του. «Οι περισσότερες κομπλάρουν όταν το μαθαίνουν, υπάρχουν όμως κι εκείνες που το βρίσκουν αρκετά ενδιαφέρον».  Δηλαδή έχουμε προκαταλήψεις εμείς οι Θεσσαλονικείς; «Νομίζω ότι γενικά εμείς οι Έλληνες έχουμε προκαταλήψεις και taboo, όχι οι Θεσσαλονικείς συγκεκριμένα. Δεν σκεφτόμαστε αρνητικά μόνο για τον ιδιοκτήτη ενός sex shop, αλλά και για τον πελάτη του. Σε χώρες όπως η Αμερική, η Ολλανδία, η Γερμανία, τα sex shopsείναι πολυκαταστήματα όπου ο πελάτης θα μπει μέσα, θα πάρει το καλαθάκι του και θα διαλέξει από τα ράφια ό,τι θέλει. Κι όλο αυτό θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Εδώ, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ακόμη κι ότι θα καώ στην κόλαση μου έχουν πει επειδή κάνω την συγκεκριμένη δουλειά!».

Καμπίνες ιδιωτικών προβολών 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει  και με κάποιους από τους  πελάτες που επισκέπτονται για πρώτη φορά το κατάστημά του. «Πολλοί από τους καινούριους πελάτες μας είναι διστακτικοί  όταν μας επισκέπτονται για πρώτη φορά. Μπορεί να μπουν με κατεβασμένα κεφάλια και φορώντας γυαλιά ηλίου.  Εγώ τους αφήνω να εξοικειωθούν αρχικά με το χώρο και μετά τους πιάνω κουβεντούλα για να χαλαρώσουν». Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη δυσκολία τους να επισκεφτούν ένα sex shop. «Όλοι όσοι  δεν καταφέρνουν να έρθουν στο κατάστημά μας μπορούν να  αγοράσουν τα προϊόντα μας από το διαδικτυακό μας κατάστημα www.nirvanasexshop.gr».

 sex shop

Ενώ συζητάμε, βλέπουμε την επιγραφή για τις ιδιωτικές προβολές που γίνονται σε ειδικές καμπίνες, με οποιαδήποτε ταινία επιλέξει ο πελάτης από την συλλογή του nirvana sex shop. Αλήθεια, γιατί υπήρξε η ανάγκη δημιουργίας αυτών των καμπίνων; «Είναι πολλοί οι λόγοι.  Κάποιοι επιλέγουν μια ιδιωτική προβολή στο κατάστημά μας γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μια ερωτική ταινία στο σπίτι τους. Άλλοι απλά για την εμπειρία».

Δεν λείπουν κι αυτοί που επισκέπτονται το κατάστημά του για να κάνουν χαβαλέ με τους φίλους τους. «Ζητάνε χιουμοριστικά αντικείμενα για bachelor parties. Έχει τύχει να μου ζητήσουν και δονητές ανάλογου χρώματος για να τους δωρίσουν στους ΠΑΟΚτζήδες ή Αρειανούς φίλους τους». Γελάμε πολύ με το τελευταίο, ευχαριστούμε τον Θανάση και αναχωρούμε για την επόμενη στάση του ιδιαίτερου οδοιπορικού μας.

Ο υπάλληλος που έχει σπουδάσει θεολογία

Ο Γιάννης εργάζεται τα τελευταία 2,5 χρόνια σε sexshop. Είναι χαμογελαστός και απαντάει με ευθύτητα και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις μας. Μας απολογείται εξ αρχής για την πιθανότητα να διακόψουμε την συνέντευξη σε περίπτωση που έρθει πελάτης. Τον ρωτάμε αν δίστασε ποτέ να δηλώσει σε κάποιον το επάγγελμά του και μας απαντάει κατηγορηματικά όχι.

«Δεν υπάρχει τίποτα άσχημο στον έρωτα. Είναι μία φυσική ανάγκη που δεν πρέπει να την καταπιέζουμε. Η καταπίεση οδηγεί σχεδόν πάντα σε αρνητικές καταστάσεις». Πάνω που ετοιμαζόμαστε να του πούμε πόσο συμφωνούμε μαζί του, μας λέει ότι έχει σπουδάσει Θεολογία! Το βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αναρωτιόμαστε κατά πόσο η πίστη μας δρα ανασταλτικά στις επιθυμίες μας. «Πάρα πολύ. Επηρεάζει τον βαθμό στον οποίο απολαμβάνουμε τον έρωτα». Ο ίδιος παραδέχεται ότι άλλαξε αρκετά από όταν ξεκίνησε να δουλεύει σε sex shop. «Σε αυτή τη δουλειά κατάφερα να κατανοήσω καλύτερα κάποια πράγματα. Δεν ήμουν ποτέ ομοφοβικός αλλά τώρα συμπαθώ τους gayακόμη περισσότερο. Κατάλαβα είναι πολύ πιο ευθείς και ξεκάθαροι από τους υπόλοιπους και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούσα να το εκτιμήσω πρωτύτερα».

sexshop5Αρκετά είναι τα ζευγάρια που επισκέπτονται το κατάστημα. «Κάποιοι ζητάνε αντρικά βοηθήματα, κάποιοι βοηθήματα για να ανέβει η διάθεση της συντρόφου τους. Οι περισσότεροι, όμως, αγοράζουν sextoysγια να εμπλουτίσουν τη σχέση τους ή στολές για να εκπληρώσουν τις φαντασιώσεις τους. Η στολή της νοσοκόμας είναι αυτή με τις περισσότερες πωλήσεις».

Πριν τον ευχαριστήσουμε και τον αποχαιρετήσουμε τον ρωτήσαμε αν οι περίοικοι τους αντιμετώπισαν ποτέ αρνητικά. «Ποτέ! Υπήρξε μόνο ένα περιστατικό όπου μια κυριούλα περνούσε καθημερινά από το sexshopκαι σχολίαζε. Ώσπου μια μέρα έσκισε μια χάρτινη κούκλα με εσώρουχα που είχαμε τοποθετήσει έξω από το κατάστημα». Επιβεβαιώσαμε ότι δεν επρόκειτο για την κ. Λουκά…

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.