Ζωγραφίζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μετατρέπει τα παλιά παντζούρια σε έργα τέχνης (ΦΩΤΟ)

Ζωγραφίζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μετατρέπει τα παλιά παντζούρια σε έργα τέχνης (ΦΩΤΟ)

Μια «έκρηξη» από έμπνευση και χρώματα πραγματοποιείται εδώ και 24 χρόνια σε ένα συγκεκριμένο σημείο της Αριστοτέλους.  Αυτό που κάνει όμως του πάντες να γυρίζουν, όταν περνούν διπλά από τον ζωγράφο της Αριστοτέλους, είναι ότι αντί για καμβά χρησιμοποίει παντζούρια.

 

«Όταν είσαι φτωχός, το μυαλό σου κόβει» λέει ο Ανδρέας Καντίλης στο Seleo, εξηγώντας πως του ήρθε η ιδέα να ζωγραφίζει σε παντζούρια και σε ο,τι άλλο παρατημένο βρίσκει στο δρόμο.  «Μια μέρα δεν είχα τίποτα, δεν είχα ούτε πίνακα για να ζωγραφίσω και είδα το παρατημένο παντζούρι και μου ήρθε η ιδέα», έτσι απλά περιγράφει πως του ήρθε η ιδέα για αυτήν την απλή αλλά πρωτότυπης τέχνη.

zografos 02

Ο 52χρονος πιστεύει πως τίποτα δεν πρέπει να πάει χαμένο και να καταλήγει στα σκουπίδια. Ο ίδιος ζωγραφίζει «σε καμβά μέχρι και σε παλιές κούτες που πετάνε στους δρόμους». Όσο για την ζωγραφική, «είναι τρόπος ζωής» για εκείνον και είναι πάντα με ένα πινέλο από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ενώ είναι και ο μόνος βιοποριστικός πόρος του.

zografos 09

Όπως αναφέρουμε και σε παλαιότερη δημοσίευση μας, ο κύριος Αντρέας ζωγραφίζει στο κέντρο της πόλης εδώ και 24 χρόνια. Τον τελευταίο καιρό όμως, η ιδέα και η ανάγκη να ζωγραφίζει πάνω σε παντζούρια, δεν αφήνει κανένα περαστικό αδιάφορο που περνάει από την γωνία της Αριστοτέλους με Βασιλέως Γεωργίου, όπου στήνει το «ατελιέ» του. Για να διαπιστώσεις τον ενδιαφέρον του κόσμου, αρκεί να μείνεις έστω και λίγα λεπτά δίπλα στον πρωτοποριακό ζωγράφο και να ακούς τα σχόλια των περαστικών που σταματούν συνέχεια στο σημείο. Στο πέρασμα του χρόνου, αλλά στην σταθερότητα του ίδιου στο σημείο που ζωγραφίζει, παρατήρησε πως η αλλαγή των Θεσσαλονικιών είναι πως πλέον έχουν χάσει την ελπίδα τους.

Τα κύρια θέματα στους «πίνακες» του κύριου Αντρέα είναι ο Λευκός Πύργος, η Παραλία και γενικότερα η Θεσσαλονίκη. Όμως υπάρχουν και αυτοί που του κάνουν και παραγγελίες. Ένας έλληνας που ζει στο εξωτερικό, του έδωσε μια φωτογραφία από λιμανάκι της Μυκόνου και του ζήτησε να το ζωγραφίσει σε πατζούρι για να το πάρει μαζί του.

zografos 11

zografos 01

zografos 04

zografos 10

20151015 133403

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.