Κώστας Αγέρης: Όταν βγήκα πρώτη φορά μετά τον Ρέμο, τρόμαξα!

Κώστας Αγέρης: Όταν βγήκα πρώτη φορά μετά τον Ρέμο, τρόμαξα!

Ο Κώστας Αγέρης, «το αστέρι του Πόντου» όπως τον αποκαλούν οι θαυμαστές του, μιλάει σε μια συνέντευξη για τις αλλαγές στην καθημερινότητα του, τους φόβους και τους στόχους του και για το ρόλο που έχουν οι φίλοι στη ζωή του. Επίσης αποκαλύπτει πότε είπε «Μάνα φεύγω από το TheVoice» και πως είναι η συνεργασία του με τον Αντώνη Ρέμο στη Θεσσαλονίκη.

Στον Θεολόγο Ηλιού

«Έμαθα, όπως όταν πήγαινες στο χωριό σου στην Κοζάνη και μιλούσες με όλους, έτσι πας και τώρα μετα το TheVoice και την μεγάλη αναγνωρισιμότητα σου». Μου απάντησε: «Προφανώς, επειδή κέρδισες στο ΤheVoice δεν θα πας να μιλήσεις;  Ίσα ίσα τώρα πρέπει να γίνεται και σε  μεγαλύτερο βαθμό αυτό, γιατί πολλοί από αυτοί, που ίσως δεν τους ξέρω, με στήριξαν σε αυτό το ταξίδι. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεις δυσπρόσιτος και δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται ο άλλος να έρχεται να σου δείχνει την αγάπη του και να μην την δέχεσαι». Επέλεξα για εισαγωγή, αυτό το μικρό διάλογο μας, για να έχετε μια εικόνα από τον χαρακτήρα του Κώστα Αγέρη. 

Έχεις σπουδάσει Βυζαντινή μουσική και ηχοληψία. Αυτό σε βοηθάει στο να είσαι καλύτερος στο τραγούδι;

Ο,τι σπούδασα το έκανα για να γίνομαι καλύτερος τραγουδιστής. Η Βυζαντινή μουσική βοηθάει πάρα πολύ στην σκέψη και στον τρόπο  που αντιλαμβάνεσαι την μουσική, στα γυρίσματα και γενικά στην ευελιξία ενός τραγουδιστή. Εγώ είχα μια προδιάθεση στην ανατολίτικη μουσική, λόγω της ρίζας μου, απλά όταν σπούδασα Βυζαντινή μουσική, κατάφερα να τα βάλω όλα σε μια σειρά και να μάθω τον τρόπο που πρέπει να βγάζω και να τοποθετώ την φωνή μου. Στην συνέχεια ήθελα και τα χαρτιά, επειδή σκεφτόμουν ότι ίσως θα βοηθούσαν σε κάποιο διορισμό μου σε σχολείο ως δάσκαλος μουσικής. Πλέον δεν είναι στα σχέδια μου. Όσο για την ηχοληψία και την μουσική τεχνολογία που σπούδασα, βοηθάει πολύ έναν τραγουδιστή γιατί ξέρει τι να ζητήσει από έναν ηχολήπτη και να έχεις εμπεριστατωμένη άποψη.

Είσαι αυτό που λέμε «σπουδαγμένος τραγουδιστής».

Ναι μπορείς να το πεις και έτσι. (γέλια)  Αν και καθαρά φωνητική έχω σπουδάσει λίγο.

ageris 02

Ως παραγωγός έχεις συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα, όπως Β.Καρρά, Ε. Βιτάλη, Α. Βαρδή κ.α και τώρα συνεργάζεσαι και με τον Αντώνη Ρέμο. Επειδή έβαλες ψηλά το πήχη από νωρίς, φοβάσαι το «μετά» και το «τι θα ακολουθήσει»;

Πολύ ωραία ερώτηση. Θεωρώ ότι από τις συνεργασίες μου έχω συλλέξει πάρα πολλά, τα οποία θα με βοηθήσουν στην συνέχεια. Αυτό που ακριβώς  λες είναι και ένας φόβος δικός μου, για το τι θα ακολουθήσει μετά. Σίγουρα είναι ένα στοίχημα για μένα η συνέχεια, θέλω να καταρρίψω τον «μύθο» ότι τα παιδία του TheVoice, εμφανίζονται ξαφνικά στο προσκήνιο και την επόμενη εξαφανίζονται. Αλλά  εδώ και χρόνια το παλεύω, καταπολεμώ τους φόβους μου και βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου, για άλλη μια φορά θα κάνω το ίδιο πράγμα και ελπίζω να μου βγει σε κάλο.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;

Νομίζω να χάσω τους φίλους μου.

Βάζεις πρώτα τους φίλους σου, ενώ θα μπορούσες να πεις την οικογένεια σου.

Ναι εγώ αυτά τα έχω ένα, τους φίλους μου, τους αποκαλώ αδέλφια μου. Αν χάσω τους φίλους μου, νιώθω ότι θα χάσω την προσωπικότητα μου, το μυαλό μου, τα πάντα!

Οι φίλοι σου γιατί έχουν τόσο μεγάλο ρόλο στη ζωή σου;

Πιστεύω γενικά το περιβάλλον ενός ανθρώπου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θεωρώ ότι είμαι πάρα πολύ τυχερός γιατί έχω καλούς φίλους, που δεν ξέρουν να μου λένε μπράβο, αλλά που ξέρουνε να μου τραβάνε το αυτί και να κρίνουν αντικειμενικά. Κέρδισαν την θέση στην ζωή μου με την αξία τους. Μου έχουν αποδείξει τόσα χρόνια ότι είναι δίπλα μου και στα καλά και στα άσχημα και το πιο σημαντικό μπορώ να τους εμπιστεύομαι γιατί πάντα μου λένε την αλήθεια.

ageris 06

Ποιος είναι ο στόχος σου μετά την νίκη σου στο TheVoice;

Η ουσιαστική νίκη μου στο TheVoice,  θα είναι να καταφέρω τελικά να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι στην ελληνική μουσική.

Δώσε μου λίγες πληροφορίες για αυτό το «λιθαράκι».

Καλή και αναγνωρίσιμη δισκογραφία. Θέλω να φτιάξω λαϊκό τραγούδι επηρεασμένο από την καλή παραδοσιακή μουσική, όχι μόνο την ποντιακή. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και από μικρός άκουγα νησιώτικα, κρητικά, ηπειρώτικα, θρακιώτικα … Θεωρώ ότι έχουμε διαμάντια στην ελληνική παράδοση και αυτό θα προσπαθήσω να το εκμεταλλευτώ.

Τι σε έχει μαγέψει τόσο πολύ με την παράδοση; Υπάρχουν και άλλοι τραγουδιστές με ποντιακή καταγωγή αλλά δεν ασχολούνται τόσο πολύ με την παράδοση.

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική είναι η διαφορά μας από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως έχουμε ως εικόνα αυτόν τον τέλειο συνδυασμό θάλασσας και βουνού, έτσι και στην παραδοσιακή μουσική έχουμε τόσους ωραίους συνδυασμούς.  Η  γεωγραφική θέση της Ελλάδας βοηθάει πάρα πολύ τους μουσικούς να συνδυάσουν τα ακούσματα τους με την Ανατολή και την Δύση. 

ageris 03

Πότε ένιωσες μεγαλύτερη  υπερηφάνεια, όταν άκουσες στο ραδιόφωνο το πρώτο δικό σου τραγούδι ή τραγούδι που έχεις κάνει την παραγωγή εσύ;

Το πρώτο δικό μου τραγούδι. Πρώτη φορά το άκουσα στο ραδιόφωνο, όταν πήγαινα για τα γυρίσματα του videoclip του τραγουδιού. Δεν πήρα κάποιο τηλέφωνο να μοιραστώ την χαρά μου αλλά όταν έφτασα στο χώρο που θα γινόταν το videoclip, το είπα σε όλους!(γέλια)  Νομίζω είναι ηδονή για έναν τραγουδιστή και τεράστια χαρά  να ακούει το τραγούδι του στο ραδιόφωνο, ειδικά όταν είναι πρωτοεμφανιζόμενος και ο συνθέτης και ο στιχουργός του τραγουδιού αποτελούν κεφάλαια ολόκληρα στη χώρα.

Πως ένιωσες που ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλλίπου, οι οποίοι έχουν το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι στα χέρια τους, σου έγραψαν το πρώτο σου τραγούδι ;

Όταν συνειδητοποίησα ότι το πρώτο μου singleείναι του Κυριάκου Παπαδόπουλου και του Ηλία Φιλλίπου, δεν το πίστευα! Τους ευχαρίστησα από 30 φορές τον καθένα. Η νίκη μου στο TheVoice με το «Πως το έπαθα αυτό» είναι ένα πολύ ωραίο όνειρο.

Μετά το TheVoice, εκτός από τις προβολές σου που ανέβηκαν στο YouTube, τι άλλαξε στη ζωή σου;

Άλλαξαν πολλά πράγματα. Καταρχήν δεν έχω ξαναδεχτεί τόσο πολύ αγάπη. Πέρα από αυτό συνειδητοποίησα ότι πέτυχα τον στόχο μου, ο οποίος ήταν να μάθει ο κόσμος εμένα και την δουλεία μου. Άνοιξαν κάποιες πόρτες αλλά άλλαξε και η αντιμετώπιση από μερικούς συναδέλφους.

 STA3067

Τι είναι «αυτό που έπαθες» δηλαδή;

Δεν μπορώ να στο πω με μια λέξη αυτό, σίγουρα πάντως «αυτό που έπαθα» είναι πάρα πολύ ωραίο. Ακόμα και στην καθημερινότητα μου συμβαίνουν ωραία πράγματα από την αγάπη του κόσμου. Αυτό με κάνει να θέλω να γίνω καλύτερος και να αποδείξω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν με αγαπήσανε άδικα.

Τι σε κρατάει προσγειωμένο;

Οι φίλοι μου και η οικογένεια μου. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει ότι έζησα πολλές στιγμές δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες και όταν έβλεπα συμπεριφορές που δεν μου άρεσαν, έλεγα αυτό δεν θέλω να το κάνω ποτέ. Έχω μια blacklist στο μυαλό με τέτοια πράγματα, που δεν θέλω να κάνω και μάλιστα οι δικοί μου ξέρουν ποια είναι αυτά τα πράγματα, κι αν με δουν ποτέ να τα κάνω θα με πλακώσουν στο ξύλο.

Πότε αισθάνθηκες ότι μπορείς να φύγεις από το  TheVoice;

Μετά το τέλος του πρώτου live, που είχα τραγουδήσει το «για πού το βαλες καρδιά μου» , πήρα την μητέρα μου τηλέφωνο και της είπα: «Μάνα φεύγω!». Το θεωρούσα δύσκολο να μείνω γιατί ήμασταν πολλοί και ο Αντώνης Ρέμος μπορούσε να επιλέξει μόνο δυο και έναν το κοινό. Όταν όμως άκουσα ότι με κράτησε ο κόσμος, η συγκίνηση μου ήταν μεγάλη.

ageris 05jpg

Φεύγοντας από τα Αλωνάκια Κοζάνης, στα πρώτα σου βήματα στην Αθήνα ποιος σε βοήθησε;

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, με τον οποίο συνεργάστηκα για εφτά χρόνια. Αρχικά τραγουδούσα μαζί του και στη συνέχεια κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του, μου ανέθεσε το στούντιο του, ώστε να κάνω την ηχοληψία και τις παραγωγές. Του οφείλω ένα ευχαριστώ, γιατί κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές μου και συνεργασίες, οφείλονται σε αυτόν.

Ποια συνεργασία σου σε σημάδεψε και σε κάνε να χαρείς που γνώρισες αυτόν τον καλλιτέχνη ως άνθρωπο; 

Η απάντηση μου νομίζω είναι μονόδρομος… Αντώνης Βαρδής! Είπα το όνομα του και ανατρίχιασα. Αν θες να με δεις να κλαίω, βάλε μου το βίντεο που ο Αντώνης Ρέμος είναι σε συναυλία στη Κύπρο και μαθαίνει ότι έφυγε ο Βαρδής και ενώ παίζει η ορχήστρα το «δυο ψέματα» , ο Αντώνης Ρέμος δεν μπορεί να τραγουδήσει… Ο Αντώνης Βαρδής μέσα από την συνεργασία μας για το τραγούδι «Ξεριζωμός», μου έμαθε ότι αν έχεις το δικό σου αυθεντικό στυλ και όχι να κάνεις γυρίσματα, απλά για να κάνεις, θα καταφέρεις κάτι πολύ μαγευτικό! Γιατί ο Αντώνης Βαρδής ήξερε που να κάνει το κάθε τι, έχοντας μέσα στην υπερβολή την απλότητα. Λυπάμαι πάρα πολύ που έφυγε τόσο νωρίς, ήθελα κάποια στιγμή να πω ένα τραγούδι του. 

Μην απογοητεύεσαι, έχει αφήσει τεράστιο θησαυρό στο συρτάρι του. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει…

Κάτι ξέρεις εσύ… Μακάρι!

ageris 07

Μέσα στα επόμενα χρόνια τι δεν θα ήθελες να κάνεις;

Μου αρέσει η ερώτηση σου, γιατί με βάζει σε σκέψεις…

Θα ήταν πολύ πιο εύκολο, αν σε ρωτούσα το συνηθισμένο «τι θα ήθελες να κάνεις μέσα στα επόμενα 10 χρόνια»…

Ναι βέβαια, θα σου πω όμως. Αυτό που δεν θα ήθελα σίγουρα να πάθω στον επαγγελματικό τομέα είναι να μην χαθεί η όρεξη που έχω για την δουλειά μου, γιατί έχω δει από πολλούς καλλιτέχνες να έχει χαθεί η όρεξη και δεν μ’ άρεσε. Καλύτερα να σταματήσεις να το κάνεις, παρά να μην βάζεις την ψυχή σου μέσα. Σε προσωπικό τομέα, αυτό που δεν θέλω κάνω τα επόμενα χρόνια είναι οικογένεια… Ίσως σε 10 χρόνια να αρχίζω τότε να το σκέφτομαι. (γέλια)

ageris 04

Αν σου έλεγε κάποιος μάνατζερ «πέτα την λύρα, δεν ξανά βγεις με αυτήν στη σκηνή», τι θα έκανες;

Θα άλλαζα μάνατζερ. Στις ζωντανές μου εμφανίσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνω εμφάνιση με λύρα, όχι καθ’ όλη την διάρκεια, αλλά έστω για λίγο. Στη Πολιτεία που εμφανίζομαι τώρα, βγαίνω με την λύρα μετά την αφήνω και κάνω κανονικά λαϊκό πρόγραμμα.

Πως είναι η συνεργασία σου με τον Αντώνη Ρέμο στη Θεσσαλονίκη;

Ζω μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, που θα μου προσφέρει πολλά στη συνέχεια. Θα σου πω κάτι, συνήθως ακούγεται ότι στα νυχτερινά μαγαζιά δεν είναι καλό το κλίμα, ναι μπορεί να συμβεί αυτό. Χαίρομαι όμως πάρα πολύ που αυτή την στιγμή στο μαγαζί επικρατεί ένα πάρα πολύ καλό κλίμα ανάμεσα σε όλους και υπάρχει εκτίμηση. Εγώ συγκεκριμένα, ζω αυτή την στιγμή κάτι απίστευτο. Όταν κατεβαίνω από την σκηνή, πηγαίνω και κρυφοκοιτάζω τον coach μου από το παραθυράκι και συλλέγω πολλά στοιχεία από την σκηνική του παρουσία και από την επικοινωνία του με τον κόσμο.

Βγαίνεις στη σκηνή, ακριβώς μετά τον Αντώνη Ρέμο, τι είναι αυτό που αντιμετωπίζεις;

Την πρώτη φορά στην πρεμιέρα, που είχε ανέβει ο Αντώνης στην σκηνή, είχε κάνει το πρώτο του πρόγραμμα, τον είχε αποθεώσει το κοινό και μετά βγήκα εγώ, τρόμαξα και είπα τι είναι αυτό που συμβαίνει! Ο κόσμος ήταν εκστασιασμένος και έτοιμος να διασκεδάσει. Βέβαια μπήκα πολύ εύκολα στο κλίμα και ανέβηκε η αδρεναλίνη μου, γιατί είμαι γενικότερα «χαμαιλέων» και γουστάρω πάρα πολύ την δουλειά μου.

 STA3092

Ο Κώστας Αγέρης σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το δεύτερο του single, ενώ βρίσκεται ήδη στην προετοιμασία για τον προσωπικό του δίσκο που θα κυκλοφορήσει μέσα στον χειμώνα. Ενώ σύντομα θα αποφασίσει για τον χώρο που θα κάνει τις χειμερινές του εμφανίσεις στην Αθήνα.

 ageris 11

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σταύρος Ευριπίδης 
(www.stavrosevripidis.com)

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.